HIFK muokkasi omaa tiedotettaan uutisemme jälkeen ja tarkensi Tavaresin mestaruuksia.

HIFK tiedotti tiistaina viimeisenä ensi kauden veikkausliigaseurana ensi kauden valmentajakuvioistaan. Vastuun helsinkiläisseuran valmennuksesta ottaa 41-vuotias Bernardo Tavares.

Tavares on valmentajana jo kokenut ja maailmaa nähnyt mies, jolla on vakuuttava meriittilista. Onhan hän työskennellyt nuorempana muun muassa kaikkien Portugalin suurimpien seurojen Benfican, Porton ja Sporting Lissabonin juniorivalmennuksessa.

HIFK:n tiedotteessa pisti kuitenkin silmään erityisesti yksi kohta. Se kuuluu näin:

– Mestaruuksia pääsarjatasolla Tavares on voittanut mm. Intiassa vuonna 2019, Kiinassa vuonna 2018 sekä Malediiveillä vuonna 2017.

”Okei, ei hassumpi meriittilista”, ajattelin, kun kyseisen kohdan näin. Onhan Intian Superliiga ja varsinkin Kiinan Superliiga Aasian mittapuulla erittäin kovia sarjoja. ”Kuinkahan tämän tason kaveri on Suomeen saatu?”.

No, ehkä syy on siinä, ettei moinen saavutusten listaus oikein kestä päivänvaloa. Aloittaa voidaan vaikka siitä, että lyhenne ”mm.” – merkitykseltään muun muassa – antaa ymmärtää, että pääsarjatason mestaruuksia olisi vähintään joitakuita näitä kolmea enemmänkin. Mutta sitäkin raskauttavampaa on puhua pääsarjatasosta tässä yhteydessä.

Kyllä, Tavares on valmentanut virallisesti Kiinassa, kun hän työskenteli Benfica Macaun päävalmentajana vajaan kahdeksan kuukauden ajan vuonna 2018. On silti aika härskiä – joskin ehkä teknisesti oikein – väittää mestaruutta Benfica Macaussa ”Kiinan pääsarjatason mestaruudeksi”.

Siinä, missä Kiina on maailman väkirikkain valtio ja sen Superliiga kuhisee globaalisti tunnettuja pelaajia, on Macaon väkiluku suunnilleen samaa suuruusluokkaa Helsingin kanssa. Macao on Kiinan kansantasavallan erityishallintoalue, joka kuului aiemmin Portugalin alaisuuteen ja jossa puhutaan myös portugalia.

Macaon pääsarjassa, ”Liga de Elitessä” pelaa kymmenen joukkuetta eikä se kuulu Kiinan sarjapyramidiin. Joka tapauksessa Benfica Macau voitti vuoden 2018 mestaruuden suvereenisti voitettuaan 18 ottelustaan 17 ja pelattuaan yhden tasan.

Entäs Intia sitten? Ennen HIFK:ta Tavaresin viimeinen työpaikka oli Goalla, Intiassa sijaitseva Churchill Brothers FC, jonka valmentajana hän toimi alle neljän kuukauden ajan marraskuusta 2019 maaliskuuhun 2020 – eli käytännössä koronapandemian täyteen puhkeamiseen saakka.

Intian Superliigassa ISL:ssä Churchill ei kuitenkaan pelaa, vaan ”maan toisessa pääsarjassa” I-liigassa. Intiassa oli aiemmin tavallaan kaksi rinnakkaista pääsarjaa. Intian Superliiga on suljettu sarja, ja I-liigasta voi myös pudota ja sinne nousta. Sarjojen hierarkiasta kertoo kuitenkin vaikkapa se, että Intian Superliigasta voi edetä Aasian Mestarien liigaan, kun I-liigan parhaille on tie auki vain kakkostason kansainvälisiin peleihin AFC Cupiin. Lokakuusta 2019 I-liiga on ollut myös virallisestikin Intian kakkostaso.

I-liigan voittoon Tavares ei myöskään Churchill Brothersia valmentanut, vaan mestaruus tuli Goan osavaltion alueliigassa Goa Professional Leaguessa. Mestaruus jaettiin Sporting Goan ja Churchill Brothersin kesken, sillä kautta ei voitu pelata loppuun koronapandemiasta johtuen. Churchill oli keskeytyshetkellä sarjan kolmantena seitsemän pistettä Sportingia jäljessä, mutta kolme peliä vähemmän pelanneena.

On suoraan sanottuna HIFK:lta melko paksua väittää Goan maanosaliigan mestaruutta ”Intian pääsarjatason mestaruudeksi”. Myös 11 joukkueen I-liigassa kausi jäi huhtikuussa 2020 koronapandemian takia kesken. Churchill Brothers oli keskeytyshetkellä kahdeksantena.

Malediivien pääsarjamestaruuden Tavares vaikuttaa kuitenkin ihan ilman nokan koputtamisiakin voittaneen kaudella 2017. Kaiken lisäksi vakuuttavaan tapaan, sillä New Radiant voitti kauden 14 ottelustaan 13 Dhihevi Premier Leaguessa.

Tavares voi olla oikein etevä valmentaja, ja kokemusta on tosiaan ehtinyt kertyä erittäin kovistakin organisaatioista. Onpa hän ollut parin kuukauden ajan läsnä myös Carlos Quierozin Real Madridissa jonkinlaisen tarkkailijan roolissa, vaikkei HIFK tästä mitään kertonutkaan.

Tavaresin historiatilastojen lähteenä on käytetty Transfermarktia, joka listaa miehelle ainoaksi merkittäväksi meriitiksi Malediivien mestaruuden.

Kun uusi, suurelle yleisölle tuntematon valmentaja esitellään, soisi kuitenkin seuran olevan tiedotteissaan rehellinen. Bernardo Tavaresilla on myös avoin LinkedIn-profiili, eikä hän sen tiedoissa vaikuta yhtään valehtelevan. Herääkin kysymys, miksi HIFK haluaa johtaa lukijoita harhaan kertomalla ”muun muassa Kiinan, Intian ja Malediviien pääsarjamestaruuksista”?

HIFK korjannut tiedotettaan seuraavasti:

Juttua muokattu 21.12 kello 16:00: Tavares on voittanut mestaruuksia eri sarjoissa, ei pääsarjoissa kuten virheellisesti jutussa aiemmin kerrottiin. Lisätty mestaruus Macaossa (Kiina).