Helmarien arvokisat, Suomen Cup -huuman paluu, Helsingin huippuottelu ja tietenkin MM-kisat – Ota haltuun vuoden 2022 futiskalenteri

© Kuva: Getty Images

Vuosi on vaihtunut. Menneet 12 kuukautta tarjosivat meille jalkapallon ystäville hienoja hetkiä muun muassa Huuhkajien EM-turnauksen, Veikkausliigan huippujännittävän mestaruustaistelun sekä suomalaisseurojen ja etenkin HJK:n erinomaisten europelien myötä.

Myös uusi vuosi 2022 on kuitenkin täynnä jalkapallotapahtumia, joita kannattaa odottaa. Kokosimme tähän juttuun yhteen kaikki tärkeimmät päivämäärät, jotta mitään olennaista ei menisi ohi.

Tammikuu

Heti vuoden aluksi pelataan Kamerunissa vuoden ensimmäinen tärkeä maajoukkueturnaus, kun pelissä on Afrikan parhaan maajoukkueen titteli. 33. Afrikan mestaruusturnaus (”Africa Cup of Nations”) vaikuttaa myös merkittävästi samaan aikaan pyöriviin eurooppalaisiin sarjoihin, sillä joukkueet joutuvat vapauttamaan tähtiään maajoukkueiden käyttöön kesken sarjakauden. Muun muassa Mohamed Salah (Liverpool) ja Riyad Mahrez (Manchester City) lienevätkin joitain viikkoja sivussa Valioliigan taistoista.

Huuhkajienkin piti olla heti tammikuussa tositoimissa, sillä A-maajoukkueen oli määrä järjestää talvileiri Portugalin Algarvessa. Leiri päätettiin kuitenkin harjoitusvastus Ruotsin toiveesta perua pahenevasta koronavirustilanteesta johtuen.

Veikkausliigan seurojen kilpailullinen kausi alkaa, kun Liigacup palaa ohjelmistoon kuuden vuoden tauon jälkeen.

 • 9.1.-6.2. Afrikan mestaruusturnaus, Kamerun
 • 15.1. Liigacup alkaa
Egyptiläinen Mohamed Salah kuuluu Afrikan mestaruusturnauksen valovoimaisimpiin pelaajiin. Kuva: Getty Images

Helmikuu

Seurajoukkueiden MM-turnaus piti pelata jo viime vuoden puolella Japanissa laajennettuna 24 joukkueen turnauksena, mutta COVID-19-pandemia murensi tämänkin suunnitelman. Kisat siirrettiin helmikuulle ja pelattavaksi Qatariin. Seitsemän joukkueen joukosta suosikkeja ovat tutusti Euroopan edustaja Chelsea ja Etelä-Amerikan edustaja Palmeiras.

Miesten Suomen Cupin alkukierrokset käynnistyvät 5. helmikuuta alkaen. Kahdelle ensimmäiselle kierrokselle ja mahdollisille esikarsintakierroksille osallistuvat joukkueet Kolmosesta ja sitä alemmilta sarjatasoilta. Pelejä voidaan pelata huhtikuun alkuun saakka.

Helmarit pelaa helmikuussa erittäin tasokkaassa harjoitusturnauksessa Ranskassa. Vastaansa Suomi saa kolme maailman ehdotonta huippua edustavaa maata Brasilian, Ranskan ja Hollannin.

Kuun loppupuolella pelataan myös Mestarien liigan, Eurooppa-liigan ja Konferenssiliigan pudotuspelejä. Herkkupaloja ovat esimerkiksi PSG-Real Madrid, Atlético Madrid-Juventus ja Eurooppa-liigan Barcelona-Napoli.

 • 3.-12.2. Seurajoukkueiden MM-turnaus, Qatar
 • 5.2.-3.4. Miesten Suomen Cupin alkukierroksien aikaikkuna
 • 15.-24.2. Helmarien harjoitusturnaus (vs BRA, FRA, NED), Ranska
 • 15.-23.2. Mestarien liigan neljännesvälierien 1. osat

Maaliskuu

Europelit jatkuvat luonnollisesti maaliskuussa ja huhtikuussa aina toukokuussa pelattaviin finaaleihin saakka. Kotimaan kentillekin on silti luonnollisesti syytä siirtää huomiota jo maaliskuussa.

Kauan kaivatun ja monien toivoman formaattiuudistuksen kokenut Suomen Cup tarjoaa suuria jännityksen hetkiä maaliskuun puolivälissä, kun 3. kierroksen otteluparit arvotaan. Arvonta on avoin, joten alasarjaseurat voivat saada tässä vaiheessa vastaansa vaikka Veikkausliigan joukkueita. Nyt niitä toivottuja cup-satuja voi olla oikeasti tarjolla.

Cupin 3. kierroksen otteluita pelataan kuitenkin vasta huhtikuussa, mutta Liigacupin mestari ratkeaa maaliskuun puolella. Veikkausliigan ja Kansallisen Liigan ohjelmia ei vielä ole julkaista, mutta nekin alkanevat joko maaliskuun maaottelutauon alla tai viimeistään huhtikuun alussa.

Maaliskuun loppu on pyhitetty eri-ikäisten maaotteluille. Suomi on mukana sekä alle 17-vuotiaiden että alle 19-vuotiaiden poikien EM-jatkokarsintaturnauksissa kisoihin, jotka pelataan kesällä 2022. Pikkuhuuhkajat puolestaan kohtaa maaliskuun lopussa tärkeässä EM-karsintaottelussa Kroatian.

Huuhkajien ohjelmaan haettaneen kahta harjoituspeliä maaliskuun maaotteluikkunaan, mutta ympäri maailmaa pelataan paljon suuremmista panoksista, lähes viimeisistä paikoista Qatarin MM-lopputurnaukseen. Karsinnat päättyvät kaikissa maanosissa, ja jäljelle jäävät vain maanosien väliset jatkokarsinnat (joissa Eurooppa ja Afrikka ei ole mukana). Maaliskuun lopussa siis selviää muun muassa, jääkö MM-kisoista rannalle Portugali vai Italia – vai mahdollisesti molemmat?

 • 8.-16.3. Mestarien liigan neljännesvälierien 2. osat
 • 15.-16.3. Suomen Cupin 3. kierroksen arvonta
 • 19.3. Liigacupin loppuottelu
 • 23.-29.3. U17- ja U19-poikien EM-jatkokarsintaturnaukset
 • 24.3. Euroopan MM-jatkokarsintojen välierät
 • 29.3. Euroopan MM-jatkokarsintojen finaalit
 • 24.-29.3. Luultavasti Suomen miesten harjoitusmaaotteluita
 • 29.3. Kroatia-Suomi, U21-EM-karsinta
 • 29.3. Aasian MM-karsintojen viimeinen pelipäivä
 • 29.3. Afrikan MM-karsintojen viimeinen pelipäivä
 • 29.3. Etelä-Amerikan MM-karsintojen viimeinen pelipäivä
 • 30.3. Pohjois-ja Keski-Amerikan MM-karsintojen viimeinen pelipäivä
 • 30.3. Oseanian MM-karsintojen viimeinen pelipäivä
 • Maaliskuun loppupuoli/huhtikuun alku, Veikkausliiga ja Kansallinen liiga alkavat?
Jääkö MM-kisoista rannalle Giorgio Chiellinin Italia, Cristiano Ronaldon Portugali, vai jopa molemmat? Kuva: Getty Images

Huhtikuu

Sen lisäksi, että kotimaiset jalkapallosarjat pääsevät kunnolla käyntiin, on huhtikuu muutenkin hyvin kiehtova jalkapallokuukausi.

Heti kättelyssä aprillipäivänä jalkapallomaailma liimautuu televisioiden ja striimien ääreen jännittämään Qatarin MM-lopputurnauksen lohkoarvontaa. Toiminta on siis nopeaa, sillä arvonta suoritetaan miltei heti maaliskuun lopun karsintapelien päätyttyä. Merkittävä erikoisuus vanhaan on, että arvontapäivänä kaikki MM-kisojen osallistujamaat eivät ole vielä selvillä, sillä mannertenväliset jatkokarsinnat pelataan vasta kesäkuussa. Tämäkin muutos johtuu koronapandemian aiheuttamista viivästyksistä.

Suomen Cup -huuma pääsee huhtikuussa kunnolla vauhtiin, kun Kakkosen ja Ykkösen seurat sekä puolet Veikkausliigan seuroista aloittavat taipaleensa. Nähdäänkö jättiläisten kaatoja heti kättelyssä?

Mestarien liiga etenee huhtikuussa ja puolivälierä- ja välierävaiheeseen, ja samoin toki myös Eurooppa-liiga ja Konferenssiliiga. Helmareilla on puolestaan kaksi erittäin tärkeää MM-karsintapeliä. Käytännössä sekä Slovakian että Georgian olisi kaaduttava, jotta haave MM-jatkokarsintapaikasta ja itse MM-kisoista pysyisi elossa.

Huhtikuussa alkaa myös Aasian mestaruusturnaus, joka pelataan hyvin poikkeuksellisella tavalla – myös koronapandemiasta johtuen. Lohkovaihe on edessä keväällä ja pudotuspelit vasta seuraavana syksynä.

 • 1.4. MM-kisojen lohkoarvonta
 • 5.-6.4. Mestarien liigan puolivälierien 1. osat
 • 7.-17.4. Suomen Cupin 3. kierros (Kakkonen, Ykkönen ja puolet Veikkausliigan seuroista mukaan)
 • 8.4. Slovakia-Suomi, naisten MM-karsinta
 • 12.4. Suomi-Georgia, naisten MM-karsinta
 • 12.-13.4. Mestarien liigan puolivälierien 2. osat
 • 26.-27.4. Mestarien liigan välierien 1. osat
 • Huhtikuu-lokakuu, Aasian mestaruusturnaus
KuPS puolustaa Suomen Cupin voittoa. Kuva: Juha Tamminen

Toukokuu

Toukokuussa monien katseet ovat varmasti eurokentillä, kun kaikki syksy-kevät-syklillä pelattavat sarjat päättyvät. Isoista liigoista maaliin ehtii ensimmäisenä Bundesliiga ja reilua viikkoa myöhemmin myös Valioliiga, Serie A ja La Liga. Toukokuun loppupuolella pelataan europelien loppuotteluita Sevillassa, Torinossa, Tiranassa ja Pietarissa.

 • 3.-4.5. Mestarien liigan välierien 2. osat
 • 14.5. Bundesliiga päättyy
 • 18.5. Eurooppa-liigan loppuottelu, Sevilla
 • 22.5. Valioliiga, La Liga ja Serie A päättyvät
 • 22.5. Naisten Mestarien liigan loppuottelu, Torino
 • 25.5. Konferenssiliigan loppuottelu, Tirana
 • 28.5. Mestarien liigan loppuottelu, Pietari

Kesäkuu

Kesäkuussa mennään jälleen täysillä maaotteluiden merkeissä, vaikkei perinteistä parillisten vuosien miesten kesäistä arvoturnausta olekaan. Nations Leaguessa pelataan peräti neljä pelipäivää, eli kaksi kolmasosaa koko lohkovaiheesta. Huuhkajat aloittaa urakkansa kotituplalla Bosnia-Hertsegovinaa ja Montenegroa vastaan.

Tositoimissa on myös Pikkuhuuhkajat, joiden ohjelmassa on kolme EM-karsintaottelua. Asetelmat vuoden 2021 pelien jälkeen eivät ole Suomen kannalta parhaat mahdolliset, mutta loistavalla loppusuoralla voisi jatkokarsintapaikka olla vielä mahdollinen.

Viimeiset kaksi MM-kisapaikkaa jaetaan 13.-14.6. Qatarissa. Maanosien välisissä jatkokarsinnoissa Oseanian karsintojen voittaja kohtaa Pohjois- ja Keski-Amerikan karsintojen nelosen, ja Aasian karsintojen viides Etelä-Amerikan karsintojen viidennen.

 • 2.6. Itävalta-Suomi, U21-EM-karsinta
 • 4.6. Suomi-Bosnia ja Hertsegovina, Nations League
 • 6.6. Suomi-Azerbaidzhan, U21-EM-karsinta
 • 7.6. Suomi-Montenegro, Nations League
 • 9.6. Suomi-Norja, U21-EM-karsinta
 • 11.6. Romania-Suomi, Nations League
 • 13.-14.6. Maanosien väliset MM-jatkokarsinnat, Qatar
 • 14.6. Bosnia ja Hertsegovina-Suomi, Nations League
 • 29.6. Miesten Suomen Cupin puolivälierät
Huuhkajat palaa tosipeleihin jälleen kesäkuussa. Kuva: Juha Tamminen

Heinäkuu

Heinäkuussa vuorossa on suomalaisen jalkapallovuoden kohokohta, kun naisten A-maajoukkue pelaa neljännen kerran historiassaan EM-turnauksessa. Helmarit saa pistää jatkoon päästäkseen todella parastaan, sillä Suomi arvottiin kisoissa ”kuolemanlohkoon”. Sekä Espanja, Tanska että Saksa kohdataan Milton Keysissä Lontoon lähellä.

Heinäkuussa alkavat myös suomalaisten seurajoukkueiden karsintapelit eurokilpailuissa. HJK aloittaa urakkansa Mestarien liigan karsinnoissa ja KuPS, SJK ja Inter osallistuvat Konferenssiliigan karsintoihin. Naisten Mestarien liigan karsinnoissa pelaa KuPS.

 • 6.-31.7. Naisten EM-kisat, Englanti
  • 8.7. Espanja-Suomi, Milton Keys
  • 12.7. Tanska-Suomi, Milton Keys
  • 16.7. Suomi-Saksa, Milton Keys
 • 5.-6.7. Mestarien liigan karsinnat alkavat
 • 7.7. Konferenssiliigan karsinnat alkavat
Helmarit juhli EM-kisapaikan varmistumista Helsingissä helmikuussa 2021. Kuva: Juha Tamminen

Elokuu

Euroopan suuret sarjat alkavat hieman tavallista aiemmin marras-joulukuussa koittavan MM-tauon takia. Kaikki alkamispäivät eivät vielä ole tiedossa, mutta todennäköisimmin suuret liigat alkavat jota kuinkin samaan aikaan.

10. elokuuta remontoidulla Helsingin Olympiastadionilla pelataan sitten todella kovan luokan ottelu, sillä pääkaupunkimme isännöi UEFA Super Cupia. Hallitsevat Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan voittajat saapuvat siis tutustumaan Helsinkiin ja Olympiastadionin nurmeen.

Kotimaan sarjoissa on luonnollisesti täysi hönkä päällä, mutta loppukuusta panokset kovenevat myös Suomen Cupissa, joka etenee jo puolierävaiheeseen.

 • 5.8. Bundesliiga alkaa
 • 6.8. Valioliiga alkaa
 • 10.8. UEFA Super Cup, Helsinki
 • 31.8. Miesten Suomen Cupin välierät
Chelsea juhli Super Cupin voittoa vuonna 2021. Finaalissa kaatui Villarreal. Kuva: Getty Images

Syyskuu

Toivon mukaan Helmarit on onnistunut kevään peleissä niin hyvin, että MM-karsintojen jatkopaikka on syyskuussa yhä haarukassa. Jos on, niin syyskuu tarjoaa karsinnoille todellisen kliimaksin. Vierasvoitto Irlannista voisi viedä Suomen MM-jatkokarsintoihin. Karsintojen päätteeksi maailman ehdottomiin huippuihin lukeutuva Ruotsi saapuu vieraspeliin Suomeen. Helmarit pani Ruotsin ahtaalle jo joulukuussa Göteborgissa, joten ehkä nyt on yllätyksen aika?

Syyskuussa Olympiastadionilla pelataan Suomen Cupin loppuottelu. Vain muutamia päiviä sen jälkeen edessä on Nations Leaguen kaksi viimeistä pelipäivää.

 • 1.9. Irlanti-Suomi, naisten MM-karsinta
 • 6.9. Suomi-Ruotsi, naisten MM-karsinta
 • 17.9. Miesten Suomen Cupin loppuottelu, Helsinki
 • 23.9. Suomi-Romania, Nations League
 • 26.9. Montenegro-Suomi, Nations League

Loka-joulukuu

Vuoden viimeisellä neljänneksellä pelataan tietysti loppuun kotimaiset jalkapallosarjat. Vuonna 2021 mestaruustaistelut menivät jänniksi niin Veikkausliigassa kuin Kansallisessa Liigassakin, ja toivottavasti niin käy nytkin.

Yleensä europeleissä pelataan lohkovaiheita vielä joulukuussakin, mutta nyt lohkot pelataan valmiiksi pikavauhtia, jo lokakuun loppuun mennessä. Syynä tähän on tietenkin Qatarissa pelattava MM-turnaus, jonka vuoksi kansalliset sarjatkin jäävät ”joulutauolle” jo marraskuun puolivälin paikkeilla.

 • Loka-marraskuu Kotimaan sarjat päättyvät
 • Lokakuun loppu Europelien lohkovaiheet päättyvät
 • 21.11.-18.12. MM-kisat, Qatar

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykk80

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!