Porilaisen Pihlavan Työväen Urheilijoiden futsalin miesten edustusjoukkueen Facebook-tilillä julkaistiin torstai-iltana runsasta kohua ja tuohtumusta herättänyt päivitys (lue lisää). Päivityksessä Naisten Futsal-liigaa nimitettiin ”huippu-urheiluksi jostain syystä luokiteltavaksi koulutyttöjä viliseväksi sarjaksi”.

Päivitys poistettiin vielä saman illan aikana, mutta pahoittelua ei kyseisellä Facebook-tilillä vielä perjantaiaamuna näkynyt. Postaukseen johti harmitus siitä, että PTU:n tulevan lauantain sarjapeli Miesten Kakkosessa peruuntui koronarajoitusten vuoksi, vaikka naisten hallitseva suomenmestari MuSa Futsal saa oman ottelunsa pelata.

SuomiFutis tavoitti puhelimitse PTU:n varapuheenjohtajan ja salibandyjaoston puheenjohtaja Mika Kallion. Hän esitti jo puhelimessa omat pahoittelunsa naisurheilua väheksyneestä viestistä.

– Olen pahoillani tällaisesta koko PTU:n johtokunnan puolesta, Kallio lausui.

– Eihän tuollainen vähättely, eriarvoistaminen naisten ja miesten välillä tai tytöttely ole millään tavalla hyväksyttävää. Seura ei sitä tietenkään hyväksy.

Kallion mielestä luultavasti jokseenkin kaikki ovat oletettavasti siitä samaa mieltä, että on outoa, että baariin saa koronarajoitusten puitteissa (ainakin toistaiseksi) mennä, mutta futsal-peliä ei saa pelata. Hän kuitenkin sanoo ulostulleen menneen ”täysin päin mäntyä”.

– Sen asian olisi vaan voinut pikkuisen eri tavalla tuoda ilmi, Kallio naurahtaa.

– Jokainen tähän koronatilanteeseen varmasti on turhautunut. Se, että siihen jostain syystä vedetään tuollainen tytöttely tai vähättely, ei ole todellakaan hyväksyttävää.

Kallio kertoo, että seuran sisäinen selvitystyö on käynnissä. Sitä hän ei tiedä, kuinka pitkään Facebook-postaus ehti olla esillä, tai että poistiko sen postannut henkilö viestin omasta aloitteestaan, tulleen palautteen johdosta vai muiden kehotuksesta.

Kallion tiedossa ei myöskään ole, kuka postauksen julkaissut henkilö on. Hän itse näki kuvakaappauksen viestistä aamulla herättyään, kun postaus oli jo poistettu. MuSa Futsalin joukkueenjohtaja Jan Kaskelle hän kertoi pahoitelleensa asiaa viestitse heti aamulla.

– Toivon mukaan tämä on yhden henkilön älytön aivopieru. En jaksa millään uskoa, että PTU Futsal olisi joukkueena tätä mieltä. Myös MuSa Futsalin valmentajan Juha Helanderin tuttuja pelaa PTU Futsalin joukkueessa, ja he olivat kuulemma olleet kommenteista ihmeissään. Oletan, että kyseessä on yksittäisen henkilön älytön kommentti.

PTU lähetti somepäivityksen johdosta SuomiFutikselle tekstiviestitse myös seuran johtokunnan virallisen julkilausuman. Se kuuluu kokonaisuudessaan näin:

– PTU pahoittelee yksittäisen henkilön Facebook-julkaisun sopimattomuutta PTU Futsalin Facebook-sivuilla. Kyseinen julkaisu ei millään tavoin edusta seuran arvoja eikä kantaa saati ajatuksia asioista.

– Seurana PTU on aina kunnioittanut molempien sukupuolien urheilijoita lajista riippumatta. Haluamme täten pyytää julkisesti anteeksi MuSa Futsalilta asiatonta kommentointia.

– MuSa Futsal on hallitseva Suomen mestari ja on pitkäjänteisellä toiminnallaan ansainnut paikkansa Suomen kärjessä, tuottaen samalla maajoukkuepelaajia sekä positiivista julkisuutta Porin kaupungille.

– PTU keskustelee julkaisun kirjoittajan kanssa ja pohtii kommentin jälkiseuraamuksia.

PTU:lla ei omaa futsalin tai jalkapallon naisjoukkuetta ole. Sitä Kallio selittää suhteellisen rajallisella harrastajamäärällä, sillä PTU on pieni kaupunginosaseura Porin Pihlavassa. Tyttöjoukkue seuran jalkapallojaostolla kuitenkin on.