”Täysin sopimatonta” – Kummallinen lausunto vei FIFA-pomo Gianni Infantinon myrskyn keskelle

© Kuva: Getty Images

Jalkapallon globaalin kattojärjestön FIFA:n puheenjohtaja Gianni Infantino on profiloitunut viime aikoina kampanjoimalla aktiivisesti sen puolesta, että miesten MM-kisoja alettaisiin pelata kahden vuoden välein nykyisen nelivuotissyklin sijaan. Infantino on perustellut ajamaansa hanketta sillä, että siten FIFA saisi enemmän rahavaroja kansallisille liitoille jaettavaksi, ja yhä useampi maa saisi tilaisuuden pelata MM-kisoissa.

Muutoksesta tultaneen äänestämään tämän kevään aikana. Infantino on uskonut saavansa sille riittävästi puoltoa muun muassa Afrikasta, Aasiasta ja Keski-Amerikasta, mutta muutosta vastustavat erittäin painokkaasti UEFA ja Etelä-Amerikan maanosaliitto CONMEBOL, jotka ovat uhanneet kisoja jopa boikotilla, jos päätös menee läpi.

Myös Euroopan suuret jalkapallosarjat ovat huolestuneita mahdollisesta muutoksesta. Naisten jalkapalloilun arvostukselle ja näkyvyydelle sitä on pidetty myös potentiaalisesti vahingollisena muutoksena.

Nyt Infantino on puolustanut MM-kisasyklin muuttamista kaksivuotiseksi kommenteilla, jotka ovat herättäneet suurta kummastusta, ellei jopa tyrmistystä. Esimerkiksi rasisminvastaisen Kick It Out -järjestön toiminnanjohtaja Tony Burnett on tuominnut puheet ”täysin sopimattomina”.

– Meidän täytyy antaa toivoa afrikkalaisille, jottei heidän tarvitse ylittää Välimerta yrittäessään etsiä ehkä parempaa elämää, mutta luultavammin päätyen kuolleena mereen, Infantino sanoi puhuessaan Euroopan Neuvostolle keskiviikkona.

– Meidän täytyy antaa mahdollisuuksia ja arvokkuutta, ei vain hyväntekeväisyyden avulla vaan sallimalla muun maailman osallistua.

Tony Burnett otti jyrkän kannan Infantinon puheita vastaan.

– FIFA on miljardituottoja tekevä järjestö. Heillä on jo varoja, joita he voivat sijoittaa luoviin ja inspiroiviin mahdollisuuksiin vähäosaisille ihmisille ympäri maailman, Burnett muistutti.

– Siksi on täysin sopimatonta ehdottaa, että kahden vuoden välein pelattavat MM-kisat, joiden pääasiallinen tarkoitus on kasvattaa FIFA:n tuottoja, voisi olla ratkaisu pakolaisille, jotka pakenevat joskus henkensä kaupalla sotien repimistä maista.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

– Jos FIFA:lla on aitoa halua puuttua epätasa-arvoon, heidän pitäisi investoida aikaa ja voimavaroja ruohonjuuritason hyväntekeväisyystyöhön sen sijaan, että he yrittävät naamioida lisätuloihin tähtäävät kahden vuoden välein pelattavat MM-kisat vastaukseksi mihinkään olemassaoleviin ongelmiin, Burnett lisäsi.

Infantino kommentoi myöhemmin aiempia lausuntojaan ja sanoi, että hänen puhettaan oli tulkittu väärin.

– Näyttää siltä, että joitain sanomisiani Euroopan Neuvostossa on tulkittu väärin ja irrotettu kontekstista. Haluan selventää, että puheeni yleinen viesti oli, että jokaisella päättävässä asemassa olevalla on velvollisuus auttaa parantamaan ihmisten asemaa maailmassa, Infantino totesi tiedotteessaan.

– Jos lisää mahdollisuuksia on tarjolla – myös Afrikassa, muttei missään tapauksessa rajoitettuna siihen maanosaan – sen avulla ihmiset voivat tarttua tilaisuuksiin omissa maissaan. Se oli yleinen kommentti, eikä liittynyt suoraan mahdollisuuteen, että MM-kisoja pelattaisiin kahden vuoden välein.

FIFA:n suunnitelmissa on muuttaa samalla myös naisten MM-kisat pelattaviksi kahden vuoden välein. Kun Infantinolta on kysytty, miten MM-kisasyklin muutos vaikuttaisi EM-kisoihin, hän vastasi, että myös niitä voitaisiin pelata kahden vuoden välein. Näin jalkapallossa pelattaisiin jatkossa arvoturnaus joka vuosi.

– EM-kisat voitaisiin myös pelata joka toinen vuosi, Infantino sanoi italialaiselle Radio Anch’io-kanavalle tammikuun alussa.

– Euroopassa on vastarintaa, koska Euroopassa pelataan MM-kisat joka vuosi, koska täällä on maailman parhaat liigat ja pelaajat. Muualla maailmassa tilanne ei ole sama. Meidän täytyy löytää tapa sisällyttää koko maailma mukaan jalkapalloon.

– Ei tämä minun ideani ole, vaan FIFA:n. 166 maata pyysi toteutettavuustutkimusta, jonka tulokset olivat selvät. Sen mukaan urheilullisesta näkökulmasta kahden vuoden välein pelattavat MM-kisat toimisivat. Maaotteluita olisi vähemmän, mutta niiden merkitys olisi suurempi, Infantino jatkoi.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Gianni Infantino on ollut arvostelun kohteena myös henkilökohtaisessa elämässä tekemänsä ratkaisun vuoksi. Sveitsiläinen SonntagsBlick kertoi tammikuussa, että Infantino oli vuokrannut perheelleen talon Qatarin pääkaupunki Dohasta. Perhe on asunut tulevien MM-kisojen isäntäkaupungissa viime lokakuusta lähtien ja kaksi Infantinon lasta käy Qatarissa koulua.

FIFA oli aiemmin kiistänyt huhut Infantinon Qatariin muutosta, mutta myönsi sen olevan totta SonntagsBlickin jutun julkaisun jälkeen. Järjestö väittää, että Infantino työskentelee edelleen FIFA:n päämajassa Zürichissä ja maksaa veronsa Sveitsiin. SonntagsBlickin mukaan FIFA:n työntekijät kuitenkin vahvistivat, ettei Infantinoa tapaa Zürichissä enää kovin usein.

Infantino perusteli muuttopäätöstään Qatarissa 21.11.-18.12. pelattavilla MM-kisoilla. Qatarin MM-turnausta on arvosteltu jyrkästi etenkin niiden orjuuteen verrattujen rakennustöiden vuoksi. Kisoihin liittyvää infrastruktuuria rakennettaessa reilusti yli 6 000 rakennustyöläisen arvellaan menettävän henkensä. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on vedonnut FIFA:an usein epäkohtiin puuttumiseksi. Myös Palloliitto on tehnyt pohjoismaisten palloliittojen kanssa työtä sen eteen, että FIFA ryhtyisi toimiin.

Infantinon edeltäjä Sepp Blatter on arvostellut Infantinoa ”kasvavasta Qatarista riippuvuudesta”. Hän myös arvelee, että FIFA harkitsisi pääkonttorinsa pysyvää Zürichistä pois siirtämistä.

Julkisuudessa on esitetty myös epäilyjä, että Infantinon muutto liittyisi myös mahdollisiin Sveitsissä häntä vastaan nostettaviin rikossyytöksiin. Sveitsin viranomaiset aloittivat heinäkuussa 2020 tutkinnan koskien Infantinon ja hänen lapsuudenystävänsä, Sveitsin entisen valtionsyyttäjän Michael Lauberin välisiä tapaamisia.

Lauber tutki aiemmin epäselvyyksiä Qatarin MM-kisojen myöntämiseen liittyen, mutta on jättänyt paikkansa. Infantinoa ja Lauberia epäillään vallan väärinkäytöstä ja virallisten tietojen vuotamisesta. Molemmat miehet ovat kiistäneet heihin kohdistuneet syytökset.

Lähteet: Sky Sports, ESPN ja Swissinfo


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.