Aasian MM-karsinnoissa jaettiin tammi-helmikuussa ensimmäiset kaksi maanosan suorista MM-kisapaikoista. Koska kisat pelataan Qatarissa, on turnauksessa mukana varmuudella ainakin viisi Aasian maata, ja niistä kolme on nyt selvillä.

Ensin Qatarille teki seuraa Iran, joka lunasti kisalippunsa torstaina voittamalla Irakin 1-0. Ainoan maalin teki Porton hyökkääjä Mehdi Taremi. MM-kisat ovat Iranille kolmannet peräkkäiset ja yhteensä kuudennet.

Tiistaina Iranin perässä seurasi Etelä-Korea, joka kaatoi Dubaissa pelatussa ottelussa Syyrian 2-0. Maalit tekivät aiemmin Bundesliigaa Hoffenheimissa ja Freiburgissa pelanneet, mutta nykyisin Etelä-Korean K-liigassa pelaavat Jin-su Kim ja Chang-hoon Kwon.

Etelä-Korealle kisapaikan varmistuminen merkitsi sitä, että se selviytyi MM-kisoihin jo 10. kerran peräkkäin. Viimeksi MM-kisat on pelattu ilman Etelä-Koreaa vuonna 1982. Tuolloin MM-kisoissa pelasi vielä 24 maata, ja Aasialle ja Oseanialle oli jaossa yhteensä vain kaksi paikkaa kisoissa.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Squawka

@Squawka
South Korea in World Cup qualifying:

◉ 8 games
◉ 6 wins
◉ 0 defeats
◎ 11 goals scored
◎ 2 goals conceded

They have now qualified for each of the last 10 World Cups. 🇰🇷

Squawka Live

@Squawka_Live
OFFICIAL: South Korea have qualified for the 2022 FIFA World Cup after a 2-0 win over Syria.

Iran ja Etelä-Korea ovat samalla ainoat Aasian MM-karsintojen tappiottomat maat. Karsintojen B-lohkossa molemmat suorat kisapaikat ovat yhä jakamatta. Vahvimmilla ovat edelleen Saudi-Arabia ja Japani, mutta kolmantena oleva Australia kohtaa molemmat maaliskuun päätösotteluissa. Saudi-Arabia kohtaa maaliskuussa myös vieraskentällä Kiinan ja Japani kokonaan Vietnamin.

Jos Australia jää lohkossaan kolmanneksi, kohtaa se playoff-vaiheessa A-lohkon kolmosen. Tuossa paikassa on kiinni Yhdistyneet Arabiemiraatit, mutta myös Libanonilla ja Irakilla on yhä pieniä mahdollisuuksia. Playoffin voittaja kohtaa lopuksi mannertenvälisessä playoffissa Etelä-Amerikan MM-karsintojen viidennen.

Etelä-Amerikka

Etelä-Amerikan karsinnoista Brasilia ja Argentiina varmistivat kisapaikkansa jo marraskuussa, eikä niille vielä tällä maaottelutauolla saatu seuraa. Siten viimeiset kaksi suoraa MM-kisapaikkaa sekä jatkokarsintapaikka jaetaan vasta maaliskuussa.

Vaikka maanosan jättiläisillä ei enää varsinaista panosta peleissään ollut, eivät Brasilia ja Argentiina hellittäneet. Brasilia nujersi keskiviikon vastaisena yönä Paraguyan 4-0 ja pelasi jo 32. peräkkäisen tappiottoman ottelunsa MM-karsinnoissa. Tappioton putki on Etelä-Amerikan uusi ennätys, ja on vain neljän pelin päässä globaalisti toiseksi pisimmästä putkesta. Ylivoimaisesti pisin tappioton putki MM-karsinnoissa on Espanjan nimissä. Se pelasi vuosina 1993-2021 peräti 66 MM-karsintapeliä peräkkäin ilman tappiota.

Brasilian maalit Paraguayta vastaan tekivät Raphinha, Philippe Coutinho, Antony ja Rodrygo.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
Más partidos seguidos sin perder en TODA la historia de las Eliminatorias:

66 España (1993-2021)
36 Alemania (1934-1985)
35 Nigeria (2004-2017)
35 Alemania (2001-2021)
34 Holanda (2001-2016)
33 Italia (2004-2017)
32 BRASIL (2015-¿?)

Seguimos en DIRECTO
Twitch.tv/2010MisterChip

Argentiinalla puolestaan on kaikki maaottelut huomioituna meneillään globaalisti pisin tappioton putki. Se on pelannut jo 29 maaottelua peräkkäin ilman tappiota. Maailmanhistorian pisin tappioton putki on enää kahdeksan pelin päässä. Italia pelasi äskettäin tekemässään ennätyksessä 37 peliä peräkkäin ilman tappiota.

Argentiina kaatoi omassa yön ottelussaan Kolumbian maalein 1-0, Lautaro Martínezin viimeisteltyä ainoan osuman.

Vielä ennen tammi-helmikuun maaotteluita kaikilla Etelä-Amerikan mailla oli vähintään teoreettiset mahdollisuudet yltää edelleen MM-isoihin, mutta nyt rattailta pudotettiin ensimmäiset maat pois. Venezuela ei yltänyt vieläkään ensimmäisiin MM-kisoihinsa, ja myös Paraguayn mahdollisuudet ovat menneet. Boliviankin tapauksessa mahdollisuus on enää puhtaasti teoreettinen.

Myös Argentiinalle hävinneen Kolumbian nousu jatkokarsintoihin vievälle vitossijalle vaatisi lähes ihmettä. Nyt Kolumbia on seitsemäntenä.

Paraguay ja Kolumbia saavat syyttää kisahaaveidensa kariutumisesta täysin hampaatonta hyökkäyspelaamistaan. Kummatkin pelasivat viime yönä peräti seitsemännen peräkkäisen MM-karsintapelinsä ilman tehtyä maalia. Kolumbia ja Paraguay tekivät maalin viimeksi syyskuussa, ja ovat jääneet sen jälkeen aina nollille. Surkeat putket sivuavat Etelä-Amerikan MM-karsintojen ennätystä.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
Más partidos consecutivos SIN MARCAR en TODA la historia de las Eliminatorias sudamericanas para la Copa del Mundo:

[7] Venezuela (entre 1997 y 2000)
[7] COLOMBIA (desde 2021 hasta ¿?)
[7] PARAGUAY (desde 2021 hasta ¿?)

Estamos en DIRECTO. Vente!
Twitch.tv/2010MisterChip

Kolmannessa suorassa MM-kisapaikassa on tiukasti kiinni Ecuador, jolla on kaksi kierrosta ennen karsintojen päätöstä neljän pisteen kaula vitossijaan. Ecuador pelasi nyt 1-1-tasapelit Brasiliaa ja Perua vastaan.

Uruguaylla on ollut hieman nihkeät MM-karsinnat, mutta nyt se kaatoi Paraguayn vieraissa 1-0 ja Venezuelan kotonaan 4-1, nousten karsintojen neloseksi. Luis Suárez teki yhden maalin molemmissa peleissä ja nousi yhteensä 28 maalillaan Etelä-Amerikan MM-karsintojen kaikkien aikojen tehokkaimmaksi maalintekijäksi, maalilla ohi hyvän ystävänsä Lionel Messin. Tottenhamiin siirtotakarajalla siirtynyt Rodrigo Bentancur teki Venezuelaa vastaan maalin jo 49 sekunnin pelin jälkeen.

Sijoilla 5 ja 6 ovat naapurukset Peru ja Chile. Peru on ennakkosuosikki jatkokarsintapaikan ottajaksi, sillä Chilellä on maaliskuussa kaksi vaikeaa ottelua Brasiliaa ja Uruguayta vastaan. Maiden välillä on eroa kaksi pistettä.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

MisterChip (Alexis)

@2010MisterChip
‼️RÉCORD HISTÓRICO‼️ #uruguaynoma

Luis Suárez (28) supera a Messi (27) y se convierte en el máximo anotador en TODA la historia de las Eliminatorias sudamericanas.

Vivimos este registro histórico del pistolero en DIRETCO
Twitch.tv/2010MisterChip

MM-kisoihin selviytyneet maat (15):
Qatar
Englanti
Ranska
Brasilia
Espanja
Hollanti
Argentiina
Saksa
Belgia
Serbia
Kroatia
Tanska
Sveitsi
Iran
Etelä-Korea