Jos joku ei huomannut, niin kerrottakoon. Kauden 2022 ensimmäinen Stadin derby pelattiin keskiviikkona kello 13. Voiton vei HJK. Ottelussa nähtiin neljä maalia ja punainen korttikin. Taattua Stadin derbyä.

Sitten itse asiaan. Miten voi olla mahdollista, että kotimaisen jalkapallon suurin tuote vietiin pelattavaksi yleisöltä suljettuun Jätkäsaaren halliin kello 13 arkipäivänä? Siis se samainen tuote, joka on vetänyt viime vuosina lehterit täyteen Töölön jalkapallostadionilla. Keitä tällainen palvelee?

Tiedetään. Talvella pelattava cup-derby ei nouse kiinnostuksessaan sarjakauden derbyjen tasolle. Puhumattakaan Liigacupista, josta on muodostunut uusi naurunaihe kotimaisissa jalkapallopiireissä. Liigacupissa on toki myös kilpailullista panosta, sillä siinä menestyminen myöhäistää itse Suomen Cupin alkamista yhdellä kierroksella kahden sellaisen parhaiten pärjäävän joukkueen kohdalla, jotka eivät osallistu europeleihin.

Todellisuudessa Liigacup mahdollistaa seuroille harjoitusotteluita. Eikä Palloliitto, liiga tai seuratkaan yritä sitä tosiasiaa muuksi muuttaa. Näillä mennään.

Stadin derbyn pelaaminen tyhjässä hallissa keskellä arkipäivää on kuitenkin todellinen pyllistys kannattajien suuntaan. Kellonaika ei suoranaisesti palvellut myöskään tv-katsojia. Samaan aikaan Suomi pelasi jääkiekkoa Pekingin olympialaisissa ja suurin osa potentiaalista katsojista oli joka tapauksessa töissä tai koulussa.

Ilmeisesti HIFK kotijoukkueena oli halunnut pelata ottelun keskellä keskiviikkoa hallissa, jonne ei voi yleisöä ottaa. Syy sille on hämärän peitossa. HIFK:sta ei oltu jutun julkaisuhetkeen mennessä vastattu SuomiFutiksen kysymykseen ottelun pelipaikkaa ja alkamisaikaa koskien.

En vain voi käsittää sitä, miksi ei edes yritetä. Ei tunnisteta tai haluta tunnistaa sitä tarvetta, mikä monella kannattajalla helmikuussa jo puskee päälle. He haluavat nähdä rakastamansa seuran pelaavan. Puhumattakaan Stadin derbystä. Ottelusta, joka herättää tunteita myös niissä ihmisissä, jotka eivät todellakaan olleet tietoisia keskiviikkoisesta halliderbystä.

Miksi tällaiset saumat jätetään hyödyntämättä? Ei kai se ottelutapahtuman tuottaminen voi olla niin kallista, että Stadin derbyyn ei tohdita panostaa?

Mitä jos ottelutapahtuma olisi ylipäätään tehty, ja markkinointiin olisi laitettu edes piirun verran resursseja? Mitä jos muutama toimittajakin olisi kutsuttu paikalle ja tarjottu medialle ottelun lisäksi vaikkapa joku pelaajasopimus ja mahdollisuus haastatteluihin?

[readmore from=stadin-derby]

Mitä jos esimerkiksi Talin halli olisi myyty loppuun, kuten muutama vuosi sitten Suomen Cupin lohkovaiheessa? Mitä jos valokuvaajat olisivat taltioineet komeita otoksia kannattajista halaamassa pelaajia? Mitä jos laulut olisivat raikuneet ja rummut soineet myös Ruudun ottelulähetyksessä?

Sehän olisi voinut nostaa kotimaisen jalkapallon puheenaiheeksi ja otsikoihin helmikuussa. Ehkäpä jokunen innostunut katsoja olisi saattanut ostaa vaikka kausikortin ensi kaudelle. Ties vaikka jokunen sponsorikin olisi voinut derby-hulinan myötä haltioituneena kiinnostua seuran tukemisesta. Jalkapalloaiheisissa podcasteissa olisi hehkutettu Liigacupin Stadin derbyä, eikä Mestarien liigaa ja Kylian Mbappéa.

Mutta ei. Kotimaisen sarjajalkapallon ylivoimaisin tuote, Stadin derby, lakaistiin tylysti maton alle. Lehdet eivät kirjoittaneet ottelusta yhtään mitään. Kannattajille pyllistettiin ja oman tuotteen päälle suorastaan syljettiin. Sitten ihmetellään, että mikä siinä on, kun Huuhkajien buumi ei ylety Veikkausliigaan asti. Mikäköhän?