Senegal on jalkapallon uusi afrikanmestari. Mestaruus ratkaistiin pitkän kaavan kautta, sillä loppuottelussa pelattiin kisojen seitsemäs jatkoaika ja vedettiin kuudennet rangaistuspotkut. Egypti pelasi jatkoajan kaikissa neljässä pudotuspeliottelussaan ja ampui rankkareita kolmesti.

Senegalille tarjoutui erinomainen tilaisuus siirtyä johtoon seitsemännellä peliminuutilla, kun Egyptin toppari Mohamed Abdelmonem kaatoi vastustajansa rangaistuspotkun arvoisesti. Pallon taakse asettui Sadio Mané, jonka kova veto suuntautui melko keskellä maalia. Laukaus oli tulinen, mutta kisojen sensaatiovahti Gabaski torjui jälleen kerran loistavasti rankkarin.

Ennen pilkkua nähtiin pieni erikoinen episodi, kun Mohamed Salah kuiskutteli Gabaskille ilmeisesti vinkkiä siitä, mihin Liverpoolin seurakaverinsa Mané laukoisi. Mané tuli tuolloin itse paikalle ja osoitti oikeaa alakulmaa Gabaskia psyykaten. Maalivahti kuitenkin piti hermonsa ja otti vedon kiinni toisen kulman suuntaan heittäytyen.

Juttu jatkuu twiittien jälkeen.

M. L'INVESTIGATEUR 🔎

@OkaliaMidrel
Ce moment où Mohamed Salah donnait les références de tirs aux buts de Sadio Mané à Gabaski, mais la conversation a été directement interrompue.
Le message est quand même passé, Sadio a été lu.

#CAN2021
#TeamEgypt #TeamSenegal
#TotalEnergiesAFCON2021

Viaplay Urheilu

@ViaplayUrheilu
Mieletön seppä tämä Gabaski!

#AFCON

viafree.fi/urheilu/egypti…

Senegal hallitsi lievästi sekä ensimmäistä että toista puoliaikaa, mutta aivan loistavat paikat olivat suhteellisen vähissä. 32-vuotias Gabaski piti Faaraoita kuitenkin pystyssä ottaen 90-minuuttisen aikana yhteensä viisi torjuntaa. Maaleja ei nähty, ja niinpä 0-0-tilanteessa mentiin jatkoajalle.

100. minuutilla Senegalin Bamba Dieng sai erinomaisen tilaisuuden puskea 1-0-johtomaalin, mutta Gabaski torjui jälleen. 15 minuuttia myöhemmin sama kaksinkamppailu toistui, kun Dieng tulitti voimalla kohti alakulmaa, mutta jälleen Gabaski poistui ringistä voittajana. Tortuntoja kertyi Gabaskille peräti kahdeksan virkaveli Edouard Mendyn kolmea vastaan.

Squawka

@Squawka
Gabaski has now made seven saves in the #AFCON2021 final, including a Sadio Mané penalty.

The man refuses to be beaten. 😤

#TeamEgypt

Gabaski aloitti kisat Egyptin kakkosvahtina, mutta nousi pelaavaksi maalivahdiksi loukkaantumisen myötä. Hän oli ennen kisoja suurelle yleisölle tuntematon maalivahti, mutta ei ole enää, sillä Gabaski loisti ottelusta toistamiseen – etenkin rankkarikisoissa.

Koska maaleja ei nähty ylimääräisen puolituntisenkaan aikana, oli mentävä rangaistuspotkukilpailuun. Kolme ensimmäistä laukojaa onnistui, mutta ratkaisun makua syntyi, kun Mohamed Abdelmonem täräytti pilkkunsa tolppaan. Edouard Mendy aavisti väärään kulmaan eikä maali jäänyt kuin parista sentistä kiinni, sillä pallo pomppasi sisätolpasta lähes viivaa pitkin ulos.

Egyptin pelastajaksi nousi kuitenkin jälleen Gabaski, joka oli lähellä torjuntaa jo kahdessa ensimmäisessäkin vedossa, mutta kolmas kerta toden sanoi. Gabaski pysäytti Bayern Münchenin Bouna Sarrin vedon, ja tasoitti pelin.

Neljännessä parissa esiin nousi Chelseassa leipänsä tienaava Senegal-vahti Mendy, joka torjui Mohanad Lasheenin yrityksen. Näin viidentenä pallolle astellut Sadio Mané sai tilaisuuden hyvittää varsinaisen peliajan epäonnistumisensa. Gabaski oli nytkin vedossa hyvin mukana, mutta Manén viimeistely oli tällä kertaa lähes täydellinen. Pallo painui voimalla maalin sisäsivuverkkoon, ja Senegal sai juhlia historiansa ensimmäistä afrikanmestaruutta.

Mohamed Salah ei päässyt rangaistuspotkua vetämään lainkaan, ja olisi luultavasti ollut Manén tavoin vuorossa viidentenä. Loistavat kisat pelannut Gabaski itki ratkaisun jälkeen vuolaasti mestaruuden jäätyä vain käden ulottuville. Myös Mohamed Salahille finaalitappio oli kova paikka. Gabaski palkittiin tappiosta huolimatta finaalin parhaana pelaajana.

Squawka

@Squawka
All four #TeamEgypt knockout games have gone to extra-time:

◉ Penalties vs #TeamCotedIvoire
◉ AET win vs #TeamMorocco
◉ Penalties vs #TeamCameroon
◎ Extra-time vs #TeamSenegal

#AFCON2021

Squawka Live

@Squawka_Live
#TeamSenegal 0-0 #TeamEgypt FT:

The #AFCON2021 final is heading to extra time.