Afrikan MM-karsinnoissa dramaattinen päätös – kisapaikka ratkesi lisäajan viimeisellä potkulla

© Kuva: Getty Images

Afrikan MM-karsintojen viimeiset ottelut pelattiin myöhään tiistai-iltana. Alkuillasta paikkansa MM-kisoissa olivat lunastaneet Ghana ja Senegal, ja iltaotteluissa oli vielä kolme paikkaa jaossa.

Ensimmäisenä kisapaikkojaan juhlivat pohjoisafrikkalaiset Marokko ja Tunisia. Tunisialle riitti Malia vastaan 0-0-tasapeli, sillä se oli hakenut Malista 1-0-vierasvoiton. Marokko puolestaan kellisti Kongon Demokraattisen Tasavallan suurinumeroisesti 4-1, ja eteni kisoihin yhteismaalein 5-2.

Pitkäksi jännitys venyi ottelussa Algeria-Kamerun. Algeria oli voittanut otteluparin avausosan vieraissa 1-0, joten se lähti kotipeliinsä suosikkina. Kamerun kuitenkin nousi otteluparissa tasoihin, kun Bayern Münchenin Eric-Maxim Choupo-Moting teki 22. minuutilla tärkeän 0-1-maalin.

Algeria painoi päälle, mutta Kamerunin loistava maalivahti André Onana torjui pelissä jopa kymmenen kertaa. 118. minuutilla Onana sai kuitenkin taipua, kun hollantilaisessa Waalwijkissa pelaava Ahmed Touba vei Algerian otteluparissa johtoon. Algerian tarvitsi kestää enää muutama minuutti kisapaikkaa juhliakseen, mutta lopulta juhlikin Kamerun – vierasmaalisäännön ansiosta.

Meneillään oli jo 124:s peliminuutti, eli oltiin pitkällä jatkoajan lisäajalla, kun pallo pomppi Algerian rangaistusalueelle. Maalin edusta oli hyvin ruuhkainen molempien joukkueiden pelaajista, mutta Lyonin hyökkääjä Karl Toko Ekambin kääntölaukaus löysi tiensä verkkoon. Potku oli ottelun ja koko Afrikan MM-karsintojen vihoviimeinen.

Juttu jatkuu twiittien jälkeen.

Suomen aikaa aamuyöllä pelattiin loppuun myös Etelä-Amerikan MM-karsinnat. Jo edellisellä kierroksella oli selvinnyt, että Ecuador ja Uruguay lunastivat Brasilian ja Argentiinan tavoin suorat MM-kisapaikat. Nyt pelissä oli kuitenkin vielä paikka MM-jatkokarsinnoissa. Siihen oli ennen päätöskierrosta mahdollisuus kolmella maalla.

Chile ei hoitanut edes omaa leiviskäänsä, kun se hävisi kotonaan Uruguaylle 0-2. Kolumbia haki Venezuelasta vaaditun vierasvoiton (0-1), mutta se ei kuitenkaan sille riittänyt, sillä jatkopaikka meni Perulle. Peru kaatoi kotikentällään Paraguayn 2-0, ja eteni jatkokarsintaan. Perun maaleista vastasivat Gianluca Lapadula ja Yoshimar Yotun.

Etelä-Amerikan MM-karsintojen maalikuninkuuden voitti yllättäen kymmenen maalia tehnyt Bolivian Marcelo Moreno, 34. Kahdeksaan maaliin pystyivät Brasilian Neymar ja Uruguayn Luis Suárez. Argentiinalaiset Lionel Messi ja Lautaro Martínez tekivät seitsemän maalia.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

MM-kisapaikoista on nyt virallisesti ratkottu 27, mutta USA:n ja Meksikon kisapaikkoja voi pitää käytännössä varmana, sillä niin epätodennäköisiä tuloksia pitäisi tapahtua CONCACAF:in ensi yön karsinnoissa, jotta Costa Rica nousisi edelle.

Viimeiset kolme MM-kisapaikkaa ratkaistaan vasta kesäkuussa. Yksi paikka menee joko Walesille, Skotlannille tai Ukrainalle. Euroopan MM-karsintojen yksi polku lykkääntyi Ukrainan sodan vuoksi. Jos Ukrainan A-maajoukkue pystyy kesäkuussa pelaamaan, kohtaa se ensin vieraissa välieräottelussa Skotlannin. Ottelun voittaja kohtaa ratkaisevassa loppuottelussa Walesin.

Peru kohtaa mannertenvälisessä playoff-finaalissa joko Australian tai Yhdistyneet Arabiemiraatit. Costa Rican vastustaja on Oseanian karsintojen voittaja, eli joko Uusi-Seelanti tai Salomonsaaret. Qatarissa pelattava Oseanian MM-karsintaturnaus päättyy finaaliin keskiviikkona. Myös mannertenväliset playoffit pelataan Qatarissa, yksiosaisina.

Mikäli Salomonsaaret ei kaikkien yllätykseksi etene MM-kisoihin, on marras-joulukuussa pelattavissa kisoissa vain yksi ensikertalainen: isäntämaa Qatar.

MM-kisojen alkulohkot arvotaan perjantaina 1.4.

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!