Seuraava miesten jalkapallon EM-turnaus pelataan vuonna 2024 Saksassa, mutta melko pian saamme tietää myös vuoden 2028 EM-kisojen isäntämaasta tai -maista. UEFA päättää järjestävästä tahosta syyskuussa 2023.

BBC kertoo, että Yhdistynyt Kuningaskunta ja Irlanti ovat toimittaneet UEFA:lle muodollisen hakemuksen EM-kisojen järjestelyoikeuksista. Hakemuksen takana on siis viisi kansallista lajiliittoa: Englanti, Wales, Skotlanti, Pohjois-Irlanti ja Irlanti. Viisikko harkitsi aiemmin myös vuoden 2030 MM-kisojen hakemista, mutta päätti helmikuussa keskittää paukkunsa vuoden 2028 EM-kisoihin.

Varsin yllättävää uutisessa on, että Ukrainan maaperällä rajun sodan aloittanut Venäjä on BBC:n mukaan kiinnostunut samojen EM-kisojen järjestämisestä, vaikka se on tällä hetkellä sekä UEFA:n että FIFA:n bännäämä kansainvälisestä jalkapalloilusta. Rangaistuksesta huolimatta Venäjän jalkapalloliitto tukee vuosien 2028 ja 2032 EM-kisojen hakemista. Loogisesti ajateltuna Venäjän mahdollisuuksia ei voine pitää hyvinä vallitsevasta maailmantilanteesta johtuen.

[readmore from=Venäjä]

Takaraja ilmoituksille kiinnostukselle järjestää vuoden 2028 EM-kisat on tänään keskiviikkona kello 19 Suomen aikaa. Ison-Britannian ja Irlannin sekä Venäjän lisäksi kisoja hakee tiettävästi myös Turkki. Varsinaiset hakemukset pitää jättää 5. huhtikuuta mennessä.

UEFA päättää huhtikuussa siitä, pelataanko myös vuoden 2028 EM-kisat 24 maan turnauksena, vai laajennetaanko kisoja 32 maan kisoiksi.