Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva vetäisi todellisen kanin hatusta, kun hän nimesi HJK:n 17-vuotiaan laitapuolustaja Miska Ylitolvan tuoreeseen joukkueeseen. Suomi lähtee ensi viikolla Espanjan leirille, jossa se pelaa kaksi harjoitusottelua.

Ensinnäkin. Ylitolvalle suuret onnittelut valituksi tulemisesta. Nuorelle pelaajalle valinta A-maajoukkueeseen on aina upea asia. Valintaa voidaan kritisoida, mutta se ei poista mitään Ylitolvan hienolta saavutukselta, jonka hän varmasti tulee muistamaan loppuelämänsä.

Sitten itse valintaan. Kanerva on tullut tunnetuksi konservatiivisista pelaajavalinnoistaan. Esimerkiksi nykyisin Hullissa lainalla pelaava Marcus Forss sai kulkea pitkän tien ennen kuin ovi aukesi Huuhkajiin. Ensimmäisen valinnan jälkeen Forss on toki kuulunut ansaitusti joukkueeseen.

Nuorten pelaajien kohdalla Kanerva on tehnyt aina tarkan analyysin siitä, onko nyt oikea aika nostaa pelaaja mukaan. Ylitolvan kohdalla analyysi varmasti tehtiin, mutta sitä ehkä oli helpottamassa se, etteivät maaliskuun ottelut ole kilpailullisia. Lisäksi samaan aikaan nuoremmat maajoukkueet pelaavat tosipelejä. Alle 21-vuotiaat jatkavat EM-karsintaa ja alle 19-vuotiaat pelaavat EM-jatkokarsinnassa.

Saksan Kolmosliigassa isoja minuutteja pelaava Julius Tauriainen olisi varmasti ollut sellainen nimi, jonka olisi pitänyt mennä Ylitolvan edelle valinnoissa. Tauriainen on kuitenkin tärkeä lenkki U21-maajoukkueessa, joten hänen valintaansa saadaan vielä odottaa.

Ylitolva ei mahtunut nuorempien maajoukkueiden ryhmiin kilpailullisiin peleihin, joten on syytä kyseenalaistaa valinta Huuhkajiin. Toisaalta Huuhkajien oikean laitapuolustajan paikka on ollut Kanervalle murheenkryyni. Ylitolva saa nyt ohituskaistaa pitkin tärkeää kokemusta toimimisesta A-maajoukkueessa. Sillä voi olla kauaskantoiset vaikutukset tulevaisuuden kannalta.

Julius Tauriainen on Pikkuhuuhkajien avainpelaaja. Kuva: SPL / Kalevi Hämäläinen.

Mutta kysymys, joka nousi myös monen suomalaisen jalkapalloseuraajan huulille on se, että olisiko Ylitolva noussut A-maajoukkueeseen, jos hän EI edustaisi tällä hetkellä HJK:ta? Jos Ylitolva olisi yhä Rovaniemellä Kakkosen kauteen valmistautuvan RoPS:n riveissä, olisiko kutsua tullut?

HJK on monella tapaa Suomen paras seura. Sitä ei käy kiistäminen. Moneen kertaan on kuitenkin ihmetelty, miten Huuhkajien valinnoissa korostuvat HJK:n pelaajat. Ylitolva on lahjakas pelaaja, mutta on hyvin vaikea sanoa, oliko hän kutsun arvoinen tällä hetkellä.

HJK:n suhteet Palloliittoon ja Kanervaan ovat eittämättä läheiset. Toimistot ovat saman stadionin uumenissa ja yhteydenpito on vilkasta. Tällaiset asiat eivät suoraan vaikuta mihinkään, mutta lisäävät ikävä kyllä spekulaatioiden määrää. Se ei ole hyväksi HJK:lle, eikä varsinkaan A-maajoukkueelle.

Ylitolva pelasi viime kaudella Kakkosta RoPSin kakkosjoukkueen RFA:n riveissä sekä Ykköstä RoPSin paidassa. Veikkausliigassa Ylitolva ei ole pelannut vielä minuuttiakaan.

[readmore from=huuhkajat]

Talven aikana nuorukainen on pelannut kolmessa Liigacupin ottelussa ja esitykset ovat olleet lupauksia herättäviä. Talven harjoitusotteluista käyvistä liigacupin peleistä on silti järkyttävän suuri matka Suomen A-maajoukkueeseen, jossa ovat mukana maaliskuussa käytännössä parhaat mahdolliset pelaajat.

Emme tuskin koskaan saa vastausta siihen, olisiko Ylitolva tullut valituksi, jos hän olisi edustanut jotain toista seuraa kuin HJK:ta. Ylitolva on joka tapauksessa mahtavien kokemusten äärellä, jotka voivat viedä hänen kehitystään rutkasti eteenpäin lyhyessäkin ajassa maan parhaiden jalkapalloilijoiden parissa.

Kanervaa on kuitenkin syytä tarkastella kriittisesti Ylitolvan valinnan kohdalla. Mikä oli Ylitolvan kohdalla analyysin tulos? Ainakaan analyysin tuloksen ei pitäisi ikinä missään tapauksessa olla mitään sen tapaistakaan, että se hyödyttäisi HJK:ta. Se olisi kaikkea muuta kuin tasavertaista.

LUE MYÖS: