Monilla jalkapallon ystävillä meni varmaan kahvit väärään kurkkuun, kun Markku Kanerva julkaisi Suomen joukkueen maaliskuun harjoitusmaaotteluihin Islantia ja Slovakiaa vastaan. Kanerva ei yleensä kovin paljon yllätyksiä valinnoissa järjestä, vaan luottaa pitkälti tuttuun pelaajarinkiin. Nyt listalla kuitenkin oli mukana HJK:n 17-vuotias Miska Ylitolva, jonka valintaa tuskin kukaan osasi odottaa.

Jos Ylitolva pääsee jommassakummassa – tai molemmissa – ottelussa kentälle, tulee hänestä Suomen kautta aikain kolmanneksi nuorin A-maajoukkuepelaaja Pasi Rautiaisen ja Eino Soinion jälkeen. Hänestä voi tulla myös ensimmäinen Huuhkajissa nähty 2000-luvulla syntynyt pelaaja – vaikka Ylitolva on syntynyt toukokuussa 2004.

Oikeana laitapuolustajana, wing-backina tai keskikenttäpelaajana pelaamaan pystyvä Ylitolva loikkasi ainakin tässä vaiheessa kokonaan alle 19-vuotiaiden ja alle 21-vuotiaiden maajoukkueiden yli. Hän debytoi maajoukkuetasolla alle 16-vuotiaissa syksyllä 2019, jolloin kokemusta karttui kuudesta pelistä Suomen paita yllä. Jo sitä ennen hän oli ollut U15-maajoukkueen leirityksessä. Viime marraskuussa Ylitolva pelasi puolestaan yhden täyden ottelun alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa Liettuaa vastaan.

Espoossa syntynyt Ylitolva muutti perheensä kanssa Napapiirille ollessaan 9-vuotias. Hän aloitti jalkapalloilun rovaniemeläisessä FC Santa Clausissa alakouluikäisenä. Sieltä hän siirtyi RoPS:iin B-juniori-ikäisenä.

– Vaikka olimme Santa Clausin historian parhaiten menestynein joukkue, korkeat tavoitteet saivat minut kuitenkin vaihtamaan seuraa Rovaniemen Palloseuraan B-juniori-ikäisenä. Hyvät valmentajat ja laadukas valmennus houkuttelivat RoPSiin, Ylitolva sanoi joulukuussa Floppitaulun julkaisemassa haastattelussa.

Miesten tasolla Ylitolva debytoi 16-vuotiaana kaudella 2020, kun hän pelasi RFA:n joukkueessa kaikkiaan yhdeksän ottelua Kakkosta. Myös kaudella 2021 ylivoimaisesti suurin osa peliminuuteista tuli Kakkosessa RFA:n joukkueessa, mutta Ylitolva alkoi saada jalansijaa myös jo RoPS:n Ykkösen joukkueessa.

Kaikkiaan hänet nähtiin kentällä 16 Ykkösen ottelussa yhteensä 438 minuutin verran. Kauden päätteeksi Ylitolva sai maistaa vähän myös veikkausliigavauhtia, sillä hän pääsi kentälle 18 minuutiksi liigakarsinnan toisessa osaottelussa AC Oulua vastaan. Tilastoihin merkittiin kauden aikana kaksi maalia: Kakkosen otteluissa Närpes Kraftia ja VIFK:ta vastaan.

Oululaisseura säilytti karsinnoissa sarjapaikkansa, ja RoPS:n huonot uutiset saivat talvella jatkoa. Seuran talousahdinko meni niin pahaksi, että Rovaniemen ylpeyden oli pakko luopua sarjapaikastaan Ykkösessä.

Päätöksen seurauksena kaikki pelaajasopimukset raukesivat ja RoPS:n lupaavia junioreita haalittiin keitä minnekin: jotkut lähtivät italialaisseurojen akatemioihin, jotkut Seinäjoelle, jotkut Turkuun ja Miska Ylitolva kaksivuotisella sopimuksella puolustavan suomenmestarin HJK:n riveihin.

Vaikka Ylitolvan uskottiin olevan HJK:lle selkeä tulevaisuuden hankinta, otti nuorimies ennakkoluulottomasti pelipaikan HJK:n avauksesta jo harjoituskauden aikana. Hän pelasi kaikissa kolmessa Liigacupin lohkovaiheen ottelussa, ollen kahdesti avauskokoonpanossa ja syöttäen yhden maalin IFK Mariehamnia vastaan. Kaikki viittaa siihen, että kaudesta voi tulla Ylitolvan suuri läpimurto. Oli silti valtava yllätys, että A-maajoukkuekutsu tuli ensin pääsarjadebyyttiä tai ulkomaansiirtoa.

HJK:hon päätyminen oli Ylitolvalle kätevä askel, sillä yhteistyösopimuksen turvin hän pystyi jatkamaan lukio-opintojaan Mäkelänrinteen Urheilulukiossa.

– Juoksuvoimainen Ylitolva on ikäluokkansa lupaavimpia pelaajia ja näkee, että hän on ollut hyvässä valmennuksessa Rovaniemen Palloseurassa. Nuorukainen on esiintynyt nyt edukseen edustusjoukkueen mukana ja ottaa varmasti seuraavan askeleen HJK:n ammattimaisessa organisaatiossa, HJK:n pelaajatarkkailija Henri Määttä kertoi sopimuksen synnyttyä 20. tammikuuta.

Vuolaat kehut Ylitolva sai läksiäislahjakseen myös RoPS:n organisaatiossa häntä valmentaneelta Aleksi Tannerilta.

– Miska on ollut jo monta vuotta yksi meidän seuramme suurimmista talenteista. Hänellä on valtava fyysinen potentiaali. Hän on kestävä, vahva ja nopea, Tanner kehui RoPS:n kotisivuilla helmikuun puolivälissä.

[readmore from=Ylitolva-Miska]

Jari Alamäki on sanonut, että Miska olisi Ajax Amsterdamissakin ihan oman ikäluokkansa parhaimpia pelaajia. Tämän lisäksi hän on yksi harvoista pelaajista, joita on voinut fyysisten testitulosten osalta suositella ulkomaisiinkin akatemioihin.

– On todella hienoa, että Miska pääsi nyt HJK:n organisaatioon, missä hän on heti alusta alkaen saanut vastuuta ja onnistumisia. Miska on myös päästään vahva urheilija. Hän ei turhaa jännittele tai pienestä säikähdä. Ihmisenä hän on aivan loistava persoona.