Meksikon jalkapalloliigassa pelattiin Suomen aikaa sunnuntain vastaisena yönä ottelu, josta tuli traaginen näytelmä. Querétarossa pelatussa Gallos Blancos-Atlas ottelussa syttyi raju katsomonujakka, joka johti silmittömiin väkivallantekoihin.

Ensimmäiset mediaraportit tapahtumista kertoivat maailmalle jopa 17 kuolonuhrista nujakan yhteydessä – joissain huhuissa kerrottiin jopa 27 kuolleesta. Ilmeisesti nuo tiedot eivät kuitenkaan pitäneet paikkansa, ja meksikolaisen La Jornadan välittämien virallisten tietojen mukaan ainakaan toistaiseksi kukaan pahoinpidellyistä ei ole kuollut. 22 ihmisen sanotaan sen sijaan loukkaantuneen. Heistä kahden tila on vakava. 22 vammoja saaneesta yhdeksän vietiin sairaalaan.

Tilanne räjähti, kun ottelua oltiin pelattu reilu tunti, ja peli keskeytettin 62. minuutin kohdalla. Corregidora-stadionin katsomossa, stadionin käytävillä ja sisääntulotunneleissa alkoi todella raju nujakointi molempien joukkueiden ultrien kesken. Gallos Blancosin fanit alkoivat riisua guadalajaraisen Atlasin faneilta pelipaitoja päältä ja takoa näitä nyrkein.

Ottelusta välittyi nopeasti sosiaaliseen mediaan erittäin brutaalia kuvamateriaalia, jota emme sensitiivisyyssyistä tässä jutussa julkaise. Yhtenä dramaattisena kuvana jääköön elämään tämä kuva, jossa äiti on riisunut pienen poikansa yltä tämän pelipaidan lastaan suojellakseen.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

A mother had to take away her son’s Atlas jersey so he wouldn’t be targeted by Queretaro fans. This is just sad.

 

Käsirysy käynnistyi ultrien huudeltua toisilleen stadionin eteläpäädyn katsomossa katsomonosia erottaneen metalliaidan läpi. Toisella puolen aitaa syntyi tappelu, ja kun aidan ovi saatiin auki, oli täysi kaaos valmis alkamaan. Lopullinen räjähdyspiste oli se, kun yksi Querétaron ultrakannattaja juoksi kentän poikki vierasfanien eteen huutelemaan, ja provosointi valitettavasti toimi.

 

Väkivallan alettua katsojat, jotka eivät haluneet siihen osallistua, pakenivat kiireen vilkkaa kentälle. Pian tappelu laajeni kuitenkin myös nurmikon puolelle. Stadionilla vallitsi täysi paniikki, perheet olivat kauhuissaan ja on miltei ihme, jos kuolonuhreilta todella vältyttiin.

Jotkut pelaajat yrittivät rauhoitella tilannetta. Sen sijaan, että Querétaron maalivahdin Washington Aguirren vetoomuksia väkivallan lopettamiseksi olisi kuunneltu, fanit seurasivat Aguirrea ottaakseen kuvia hänen kanssaan kuin kyseessä olisivat olleet juhlat.

Suuria kysymyksiä on herättänyt, miksi stadionin järjestyksenvalvonta ja poliisi eivät puuttuneet tapahtumiin. Televisiossa näytettiin puolestaan vain pelaajien järkyttyneitä ilmeitä, koska tappelua ei haluttu näyttää suorana. Lopulta jotkut kannattajatkin hakivat suojaa joukkueiden pukuhuoneista pelaajien poistuttua sinne.

– Tappelijoita ei ollut kovin paljon. Jos sinne olisi lähetetty mellakkapoliisi, kaikki olisi jäänyt siihen, mutta järjestyksenvalvojia ei ollut yhtään. He tappelivat kirjaimellisesti ottelun ollessa käynnissä, eikä lähettyvillä ollut ainuttakaan turvallisuudesta vastannutta, eräs silminnäkijä kertoi ESPN:lle.

– Querétaron fanit kiersivät koko stadionin päästäkseen tappelemaan. Myöhemmin he rynnivät kentälle ja sitten kaikki paheni.

34 000 katsojaa vetävän stadionin täyttöaste oli ottelussa noin 80 prosenttia. Ottelu keskeytettiin paikallista aikaa lauantaina kello 18.30.

Meksikon pääsarjan puheenjohtaja on jo luvannut, että stadionin turvatoimien pettämisestä vastuullisia henkilöitä tullaan rankaisemaan. Sarjan kolme sunnuntain ohjelmassa ollutta ottelua päätettiin siirtää myöhempään ajankohtaan paitsi kunnioituksena Querétaron tapahtumien uhreja kohtaan niin myös siksi, että uusia hulinoita pelättiin.

Sosiaalisessa mediassa monet ovat vaatineet Meksikon sarjakauden keskeyttämistä ja Meksikolle kovia sanktioita, esimerkiksi sulkemista kansainvälisestä jalkapalloilusta määräajaksi. La Jornadan mukaan kauden keskeyttämistä ei kuitenkaan harkita, vaan Querétaro-Atlas -pelillekin aiotaan etsiä uusi ajankohta.