144 A-maaottelua pelannut Anatoli Tymoštšuk on yksi Ukrainan jalkapalloilun suurimmista legendoista. Juuri nyt Tymoštšukin nimi on kuitenkin kaikkea muuta kuin kovassa huudossa, ja jopa Ukrainan jalkapalloliitto vaatii hänen meriittejään pois pyyhittäviksi.

Syy on yksinkertainen. Tymoštšuk työskentelee edelleen Venäjän suurseuran valmennustiimissä apulaisvalmentajana eikä ole ottanut kahden viikon aikana sanallakaan kantaa kotimaassaan Ukrainassa riehuvaan sotaan. 42-vuotiaan Tymoštšukin vaikeneminen on herättänyt ukrainalaisissa suurta kummastusta.

– Missä sinä olet? Mihin laitoit kielesi? Oletko maanmiehemme? Maalasitko lipun kasvoihisi vain esitelläksesi, kysyi Tymoštšukilta sosiaaliseen mediaan postaamassaan videoviestissä Oleksandr Aliyev, Tymoštšukin entinen maajoukkuetoveri.

Tymoštšuk on kuulunut Zenitin valmennusryhmään vuodesta 2017 lähtien. Hän lopetti pelaajauransa vain vähän aiemmin kazakstanilaisessa Kairatissa. Zenitiä Tymoštšuk edusti pelaajana kahteen otteeseen vuosina 2007-2009 ja 2013-2015.

Valtaosan urastaan hän edusti ukrainalaista Shakhtar Donetskia, jossa tuli muun muassa kolme Ukrainan-mestaruutta. Vuosina 2009-2013 Tymoštšuk pelasi Bayern Münchenin tähtisikermässä. Hän on kautta aikain eniten maaotteluita pelannut ukrainalaispelaaja. Kolme kertaa Ukrainan vuoden pelaajaksi valittu Tymoštšuk voitti Bayernissa myös Mestarien liigan kaudella 2012-2013.

Venäjän jalkapallosarjoissa on pelannut vain erittäin vähän ukrainalaispelaajia maiden välisten tulenarkojen suhteiden vuoksi. Ainoa merkittävä poikkeus oli ollut Zenitin toppari Jaroslav Rakitskiy, joka purki sopimuksensa Zenitin kanssa pian sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sitäkin suuremmalla syyllä Tymoštšukin hiljaisuutta ihmetellään.

– Se, mitä Tymoštšuk tekee, ei ole oikein. Hänen meriittinsä tullaan unohtamaan, eikä hän ole enää ukrainalaisen jalkapalloilun legenda, Serie A:n helmikuun pelaajana palkittu Atalantan ukrainalaispelaaja Ruslan Malinovskiy totesi.

[readmore from=Ukrainan-sota]

Malinovskiyn kanssa samoilla linjoilla on myös Ukrainan jalkapalloliiton kurinpitovaliokunta, joka suosittelee, että Ukrainan hallitus peruu kaikki Tymoštšukille myönnetyt valtiollisen palkinnot ja kunniamerkit, hänen valmennuslisenssinsä kumotaan, mestaruudet pyyhitään pois historiatilastoista ja Tymoštšuk poistetaan maajoukkueen pelaajarekisteristä. Toisin sanoen kaikki saavutukset mitätöidään.

Näistä toimenpidesuosituksista kerrottiin Ukrainan jalkapalloliiton kotisivuilla. Perusteluna vaatimuksille on se, että Tymoštšukin sanotaan rikkoneen jalkapallon eettistä ja reilun pelin koodistoa antamalla hiljaisen tukensa Venäjän aggressiolle töidensä jatkamisella ja vaikenemisellaan.

Zorya Londonsk

@ZoryaLondonsk
TYMOSHCHUK HIT BY UAF DISCIPLINARY COMMITTEE 🔥👋🇺🇦

UAF recommends to:

Annul Pro level coaching license issued by UAF

Call gov to deprive him of all state awards & honorary titles;

Annul all his 🇺🇦⚽️ titles

Exclude him from official register of players of UAF national teams

Lähde: World Today News