Huuhkajien toppari Sauli Väisänen pelaa parhaillaan uransa viidettä kautta Italiassa.

Hänen tiensä saapasmaassa on kulkenut SPAL:n, Crotonen ja Chievon kautta nykyiseen seuraansa, Italian toiseksi korkeimmalla sarjaportaalla pelaavaan Cosenzaan, jonne hän siirtyi viime kesänä.

[readmore from=Huuhkajat]

Cosenzan kausi Serie B:ssä on ollut haastava. Joukkue on sarjassa 18. sijalla, suoran putoajan paikalla, kun kahdeksan kierrosta on pelaamatta.

Väisänen kertoi Huuhkajien etälehdistötilaisuudessa SuomiFutikselle, että hän ei seuraa Cosenzaa Serie C:hen, jos pahin skenaario toteutuu.

– Rehellisesti sanottuna en ole menossa Serie C:hen pelaamaan. Siinä tapauksessa luulen, että on uuden seuran etsintä edessä.

– Mutta toivotaan, että pahinta ei tapahdu. Se oli joukkueelle haasteellisinta aikaa, kun minä olin loukkaantuneena, joten eiköhän niitä onnistumisia taas tule, vitsaili Väisänen.

Cosenzassa on reagoitu vaikeaan kauteen vaihtamalla päävalmentajaa jo kahdesti tällä kaudella. Ensin puikoissa oli Marco Zaffaroni, joka sai lähteä joulukuussa. Hänen paikkansa otti viime kesänä kenkää saanut Roberto Occhiuzzi, jonka toinen yritys joukkueen peräsimessä kesti vain seitsemän ottelua. Tämänhetkinen päävalmentaja Pierpaolo Bisoli on toiminut tehtävässään helmikuun puolivälistä lähtien ja onnistunut keräämään yhden pisteen enemmän kuin edeltäjänsä samassa ajassa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Bisoli on johdattanut Cosenzan seitsemään otteluun, joista joukkue on napannut yhden voiton ja kaksi tasapeliä. Kuva: Getty Images

Väisänen sanoo, että Italiassa valmentajien vaihtuminen tiuhaan tahtiin on osa jalkapalloilun arkea.

– Italiassa jalkapallo on niin lähellä niitä ihmisiä ja lähellä heidän sydäntään. Siellä on usein paniikkinappula pohjassa, jos menee vähän huonommin vähän aikaa.

– Valmentajia vaihtuu ehkä vähän tiuhempaan tahtiin kuin monissa muissa maissa. Joka puolella tuntuu, että vähän turhankin tiuhasti vaihtuu.

Vaikka italialainen valmentajaruletti on tullut hänelle jo tutuksi, Cosenza eroaa siinä mielessä Väisäsen aiemmista seuroista, että se kasasi tämän kauden joukkueensa todella myöhäisessä vaiheessa.

– Kausi oli oikeastaan jo alkanut, kun se lopullisesti vasta kasattiin. Meille tuli toista kymmentä uutta pelaajaa siirtoikkunan viimeisenä päivänä, ja tammikuussa oli myös tosi isoa vaihtuvuutta joukkueessa.

– Se on ehkä tehnyt tästä poikkeuksellista, että koko kausi on ollut vähän sellaista oman pelityylin hakemista ja on tullut kokeiltua erilaisia formaatioita. Tietysti siihen vaikuttaa sekin, että on menossa kolmas valmennustiimi.

– Sinänsä haastava kausi, mutta ihan rehellisesti Italiassa on tottunut aikamoiseen turbulenssiin, että ei se omaa työtä ole hirveästi muuttanut.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Väisäsen ensimmäinen seura Italiassa oli Ferrarasta ponnistava SPAL. Kuva: Getty Images

Loukkaantumiset ovat tulleet Väisäselle valitettavan tutuiksi hänen urallaan. Hän joutui jättämään viime kesän historialliset EM-kisat väliin selkävamman takia, eikä hän ole välttynyt vaivoilta tälläkään kaudella. Jalkapöydän murtuma pakotti Väisäsen yli neljäksi kuukaudeksi sivuun tositoimista, kunnes hän palasi pelikentille tammikuussa.

Iän myötä kertynyt kokemus ja toissa vuonna tullut perheenlisäys auttavat kuitenkin Väisästä suhtautumaan vastoinkäymisiin eri tavalla kuin ennen.

– Pettymys on aina suuri, jos kropalle käy jotain ikävää, mutta iän myötä niitä on onnistunut käsittelemään ihan eri tavalla.

– Tietysti kun tuli oma lapsi, niin se toi elämään niin paljon sisältöä, että se on auttanut myös käsittelemään jalkapallon saralla vastoinkäymisiä eri tavalla. Se on auttanut tosi paljon siinä, että se jalkapallo ei vaikuta kaikkeen olotilaan.

– Mutta totta kai tuollaiset ikävät loukkaantumiset on aina aika iso pala. Jalkapallo on kuitenkin niin iso osa minun elämää.

– Nyt on onneksi jalkavaiva takana päin, ja se tuntuu paremmalta kuin pariin vuoteen. Ei ole tarvinnut kentälle palaamisen jälkeen juurikaan kipujen kanssa pelata. Se on ollut kyllä ihan mahtavaa. Toivottavasti uran parhaat vuodet ovat sen takia edessä, että nyt pääsee pelaamaan ilman mitään kiputiloja tai loukkaantumisia.