Ukrainan maajoukkuepelaajat ovat käyttäneet aktiivisesti ääntään Venäjän sotatoimien tuomitsemiseksi ja kannustaneet muuta maailmaa tekemään kaikkensa rauhan saamiseksi Ukrainaan. Erityisen aktiivisia ovat olleet valioliigapelaajat Oleksandr Zinchenko (Manchester City), Vitali Mykolenko (Everton) ja Andriy Jarmolenko (West Ham).

Mykolenko vetosi tiistaina todella painokkaasti venäläisjalkapalloilijoihin, jotta nämä astuisivat esiin ja tekisivät kaikkensa, jotta Venäjän aloittama sota saataisiin päättymään. Samalla asialla oli liikkeellä myös armolenko, joka kirjoitti somessa näin:

– Tiedän, että jotkut teistä tykkäävät näyttää ”ballsejaan” kameralle, mutta nyt on hetki näyttää munaa myös oikeassa elämässä. Kiitos huomiostanne. Kunnia Ukrainalle, Jarmolenko kirjoitti.

Jarmolenkon viesti on kaksitulkintainen. Toisaalta sen arvellaan viitanneen sotaa vastustaviin kansalaisiin, ja toisaalta sen voi todeta olleen suora viesti Venäjän A-maajoukkueen kapteeni Artem Dzyuballe, jonka masturbointivideo vuoti syksyllä 2020 nettiin.

Keskiviikkona 33-vuotias Dzuybakin avasi sitten sanaisen arkkunsa. Pietarin Zenitin isokokoinen kärkimies kirjoitti pitkän vastineen Instagramiin ukrainalaispelaajien vetoomuksiin viitaten. Moni varmasti toivoi Dzyuban vetoavan venäläisiin ja Venäjän johtoon sodan lopettamiseksi, mutta hyökkääjä tyytyi yleisluontoiseen sodan vastustamiseen. Lisäksi hän valitteli ”politiikan ja urheilun sotkemista”, viitaten Venäjän sulkemiseen kansainvälisestä jalkapalloilusta.

– Vielä vähän aikaa sitten en halunnut puhua siitä, mitä Ukrainassa on tapahtunut. Se ei johtunut siitä, että pelkäisin, vaan siitä, etten ole politiikan asiantuntija. En ole ikinä osallistunut politiikkaan eikä minulla ollut aikomusta tehdäkään niin (internetin lukuisista muista politologeista ja virologeista poiketen), Dzyuba kirjoitti tämän linkin takaa löytyvässä viestissään.

– Mutta kuten kaikilla, minullakin on oma mielipiteeni. Koska minuun viitataan tästä aiheesta joka suunnalta, aion kertoa sen. Olen kaikkia sotia vastaan. Sota on kammottava asia. Olen kuitenkin myös kaikenlaisia aggressioita ja vihaa vastaan. Ne muuttuvat päivä päivältä jyrkemmiksi.

– En pelkää olla venäläinen, vaan olen venäläisyydestäni ylpeä. Enkä ymmärrä, miksi urheilijoiden pitäisi nyt kärsiä. Olen kaksinaismoralismia vastaan.

Dzyuba vaati viestissään asenteiden rauhoittumista.

– Miksi kaikki ovat nyt syypäitä? Miksi kaikki ovat huutaneet, että urheilu pitäisi pitää erossa politiikasta, mutta Venäjän ollessa kyseessä se periaate unohdetaan täysin ensimmäisen tilaisuuden tullen.

– Toistan: sota pelottaa. Stressitilanteissa ihmiset näyttävät todellisen luonteensa, ja joskus se on negatiivinen. Kuinka paljon vihaa ja lokaa on nyt kaadettu koko Venäjän kansan päälle, ihmisten asemista ja ammateista riippumatta. Käykää jonoon, tuhannet loukkauksia ja uhkauksia kirjoittavat!

– On kaksin verroin outoa kuulla niitä kaikilta niiltä ihmisiltä, joille Venäjä on antanut todella paljon heidän elämiensä aikana. Kaikki se luo vain lisää negatiivisuutta. Sota tulee päättymään, mutta ihmissuhteet säilyvät, ja niiden palauttaminen on mahdotonta. Pitäkää se mielessä.

[readmore from=Ukrainan-sota]

Viestinsä lopuksi Zenit vastasi Yarmolenkolle ja Mykolenkolle melko suoraan.

– Ja te jotkut kollegat, jotka istutte takamuksillanne Englannin kartanoissa sanomassa ikäviä asioita: Ette voi loukata meitä, me ymmärrämme kaiken! Rauhaa ja yhtenäisyyttä kaikille!

Dzyuban viesti on käännetty espanjasta AS:n käännöksen pohjalta.