Beto on alkaneen veikkausliigakauden nimekkäin pelaaja. 39-vuotias portugalilaisvahti edustaa HIFK:ta.

Urallaan menestystä muun muassa kotimaassaan Portugalissa ja Espanjassa niittänyt Beto on nelinkertainen Eurooppa-liigan voittaja. Mukaan mahtuu myös muun muassa Portugalin pääsarja- ja cup-mestaruudet.

SuomiFutis-sivusto haastatteli Betoa, joka kertoi mielipiteensä muun muassa Cristiano Ronaldosta, urastaan Portugalin A-maajoukkueessa ja hienoimmista valmentajista, joiden kanssa hän on päässyt työskentelemään.

Beto on edustanut Portugalia 16 A-maaottelussa. Maailman parhaaksi pelaajaksi usein tituleerattu Ronaldo on hänen lapsuudenkaverinsa. Kaksikko tapasi toisensa Sportingin akatemiassa. Monet joukkuetoverit ovat kuvailleet Ronaldoa täydelliseksi jalkapalloammattilaiseksi. Myös Beto on samaa mieltä.

– Mentaliteetti tekee hänestä voittajan. Hän on paras ammattilainen, jonka olen nähnyt urani aikana. Hän haluaa harjoitella päivittäin ja etenkin haluaa voittaa joka päivä. Ronaldo elää ammattilaisen elämää. Tunnen hänet 12-vuotiaasta saakka, kun pelasimme Sportingissa.

– Olemme ystävyksiä 28 vuoden takaa. Tiedän hänet lapsesta asti, joten tiedän, minkälaisen reitin hän on mennyt päästäkseen huipulle. Hän haluaa aina voittaa, tehdä paljon töitä ja antaa kaikkensa. Ronaldo on 37-vuotias, mutta siitä huolimatta hän on näiden asioiden vuoksi edelleen maailman huipulla.

Beton mielestä Portugali kykenee voittamaan marras-joulukuussa pelattavan MM-lopputurnauksen. Laatua riittää jokaisella osa-alueella.

– Portugalilla on ehdottomasti kaikki mahdollisuudet voittaa maailmanmestaruus. Meillä on yksi maailman parhaista joukkueista. Maajoukkueemme pelaajat pelaavat maailman parhaissa joukkueissa. Emme ole voittajasuosikkeja, mutta olemme kandidaatteja.

Beto haluaisi edustaa Portugalia MM-kisoissa. Kuva: Getty Images.

Beto on itse osallistunut kolmesti MM-lopputurnaukseen. Konkarimaalivahti on pelannut vuosien saatossa 16 ottelua Portugalin A-maajoukkueessa. Edellisestä kutsusta maajoukkueeseen on kulunut noin kaksi ja puoli vuotta, mutta Beto unelmoi kutsusta MM-kisajoukkueeseen. Se, onko se realistista on asia erikseen ja Beto tietää sen itsekin.

– Ehkä se ei ole enää realistista, koska täytän pian 40 vuotta, mutta ikä on minulle vain numero. Minusta tuntuu kuin olisin 30-vuotias. Fyysisesti ja henkisesti olen todella hyvässä kunnossa.

– Unelmoinko kutsusta MM-kisoihin? Ehdottomasti. Siinä on myös ero pelaajien välillä. Jotkut luovat itselleen selkeitä tavoitteita. Haluan pelata todella hyvän kauden. Olen osallistunut jo kolmesti MM-kisoihin. Miksen osallistuisi jo neljännen kerran? Tämä on oma ajatusmaailmani ja aion taistella sen unelman eteen. Todellisuus on sitten eri asia.

Vahva mentaliteetti on portugalilaisen futiksen perusta

Maailman huippujoukkueet ovat täynnä portugalilaisia pelaajia. Muun muassa maan kolme suurinta seuraa, eli Benfica, Porto ja Sporting ovat tunnettuja siitä, miten he myyvät parhaat pelaajansa suurilla summilla muihin maisemiin. Beton mielestä portugalilaisten seurojen on pakko tehdä niin.

– Yksi tärkeimmistä asioista Portugalissa on se, miten kasvatamme pelaajamme. Kaikki portugalilaiset pelaajat on kasvatettu samaan mentaliteettiin. He ovat ammattimaisia ja halukkaita aina harjoittelemaan. Portugali ei ole taloudellisesti rikas maa. Sen vuoksi emme voi hankkia pelaajia, vaan meidän on kasvatettava heitä voidaksemme tulevaisuudessa myydä heidät. Filosofiamme on kasvattaa ja kehittää hyviä pelaajia ja myöhemmin myydä heidät muualle. Mielestäni portugalilaisen jalkapallon menestyksen salaisuus on mentaliteetti.

Beto on Sportingin kasvatti. Siitä huolimatta paikallisvastustaja Benfican menestyminen ei haittaa – kunhan se tapahtuu eurokentillä. Kuva: Getty

Benfica on edelleen mukana Mestarien liigassa. Se hävisi viime tiistaina puolivälierien avausosassa Liverpoolille 1-3, ja lähtee tekemään todellista ihmettä Anfieldille.

Beto on itse Benfican suurimman paikallisvastustajan Sportingin kasvatti. Seurojen välillä on todellista vihamielisyyttä, mutta Beto on tyytyväinen, jos portugalilaisseurat menestyvät eurokentillä. Se sataa koko maan jalkapalloilun laariin.

– Olen Sportingin kasvatti ja meillä on aivan valtava vastakkainasettelu Benfican kanssa, mutta siitä huolimatta olen onnellinen nähdessäni portugalilaisen seuran menestyvän Mestarien liigassa. Jos otetaan suuri vastakkainasettelu pois, voin sanoa, että Benfica on silti kotimaani seura. Olen onnellinen, jos Benfica, Sporting, Porto, Braga tai mikä tahansa portugalilainen seura menestyy Euroopassa, koska sitä myötä maatamme ja jalkapalloamme arvostetaan.

Oppia arvostetuilta huippuvalmentajilta

Beto on pelannut vuosien saatossa maailman parhaimpien pelaajien kanssa ja työskennellyt huippuvalmentajien alaisuudessa. Hän arvostaa uransa jo lopettaneen Decon todella korkealle. Kaksikko pelasi samaan aikaan Portugalin A-maajoukkueessa.

Deco pelasi urallaan muun muassa Barcelonassa ja Chelseassa. Hän juhli urallaan kahdesti La Ligan mestaruutta ja voitti kahdesti Mestarien liigan. Deco oli oleellinen osa Barcelonan huippumiehistöä vuosina 2004-08.

– Ronaldoa lukuun ottamatta hän on paras pelaaja, kenen kanssa olen pelannut samassa joukkueessa. Minulle hän on todellinen legenda. Hän teki harjoituksissa pallon kanssa asioita, mihin muut eivät kyenneet.

Deco lohduttamassa Lionel Messiä Barcelonan paidassa vuonna 2008. Kuva: Getty Images.

Huippuvalmentajista Beto on työskennellyt muun muassa Portugalin päävalmentaja Fernando Santosin, Villarrealia nyt valmentavan Unai Emeryn, Benficasta joulukuussa lähteneen Jorge Jesusin, viimeksi Marseillea valmentaneen André Villas-Boasin ja Egyptin nykyisen päävalmentajan Carlos Queirozin alaisuudessa.

Lisäksi hän pelasi Portossa samaan aikaan Valioliigassa Tottenhamia ja Wolverhamptonia valmentaneen Nuno Espírito Santon kanssa.

[readmore from=hifk]

– Pelasin Nunon kanssa Portossa. Nuno oli silloin joukkueemme kolmosmaalivahti. Hänellä on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, joita valmentajalla pitää olla. Hän on synnynnäinen johtaja. Hän syntyi sen johtajuuden kanssa. Tietenkin Nuno on taktisesti loistava valmentaja, mutta johtajuus nousee hänessä esiin. Hän oli Portossa yksi joukkueen kapteeneista jo ikänsä, mutta myös persoonallisuutensa vuoksi.

Beto piti siitä, miten Villas-Boas käsitteli pelaajiaan. Urallaan muun muassa Chelseaa, Tottenhamia ja Marseillea valmentanut Villas-Boas luotsasi Betoa Portossa.

– Villas-Boas on Nunon tapaan äärimmäisen hyvä johtaja, mutta hän johtaa joukkueitaan eri tavalla. Villas-Boas on todella hyvää pataa pelaajiensa kanssa. Hän on hyvin läheinen pelaajiensa kanssa. Pelaajat näkevät hänet valmentajana, mutta myös ystävänä. Villas-Boas kykenee sen avulla luomaan hyvin vahvoja ja yhtenäisiä joukkueita. Lisäksi hän on tietenkin taktisesti huippuvalmentaja. Villas-Boas on todella ihmisläheinen pelaajiensa kanssa ja hän on valmentaja, jonka kanssa minulla on ollut parhaat välit. Olemme edelleen tekemisissä.

Unai Emery ja Beto (keskellä) juhlivat yhdessä kolmesti Eurooppa-liigan mestaruutta. Kuva: Getty

Emery on todennäköisesti Beton uran tunnetuin valmentaja. Haastattelu tehtiin vuorokausi sen jälkeen, kun Villarreal voitti Bayern Münchenin Mestarien liigan puolivälierien avausosassa. Beton mukaan Emery on tietyissä asioissa todellista huippuluokkaa.

Emeryn kanssa Beto työskenteli Sevillassa, jossa he voittivat kolmesti Eurooppa-liigan.

– En voi sanoa, että hän olisi urani paras valmentaja, mutta ehdottomasti yksi heistä. Hän on todellinen maestro taktisissa asioissa. Emery tietää kaiken vastustajistaan ja osaa estää heidän vahvuutensa. Lisäksi Emery kykenee tuomaan oman joukkueensa vahvuudet esiin loistavasti. Esimerkiksi Eurooppa-liigan tai Mestarien liigan yksittäisissä ottelupareissa hän on maestro.

Sevillasta jäi Betolle lämpimät muistot.

– Sevillan kannattajat kuuluvat maailman parhaimpiin. Heillä on maailman hienoin seurahymni. Mielestäni Sevillassa olin urani huipulla.

Seuraavaksi Beto saa kokea, miltä tuntuu pelata Veikkausliigaa HIFK:n intohimoisten kannattajien, Stadin Kingien, edessä. HIFK kohtaa lauantaina kauden ensimmäisessä kotipelissään IFK Mariehamnin Bolt Arenalla kello 18.

LUE MYÖS: