Monet yllättyivät, kun HIFK tiedotti helmikuussa tehneensä kuluvan kauden mittaisen sopimuksen portugalilaisen maalivahti Beton kanssa.

Toukokuussa 40 vuotta täyttävä Beto on yksi Veikkausliigan historian nimekkäimmistä pelaajista.

Beto on pelannut urallaan 16 ottelua Portugalin A-maajoukkueessa ja ollut mukana kolmesti MM-lopputurnauksessa. Beto voitti Portugalin kanssa UEFA Nations Leaguen mestaruuden vuonna 2019.

Seuratasolla Beto on tuttu muun muassa Sevillasta, Portosta ja Bragasta. Beto on nelinkertainen Eurooppa-liigan voittaja. Lisäksi kokemusta löytyy muun muassa Turkin pääsarjasta, jossa hän edusti Göztepeä kolmen vuoden ajan ykkösmaalivahtina.

SuomiFutis-sivusto haastatteli Betoa torstaina Töölössä. Kylmyys ja äskettäin pääkaupunkiseudullekin ilmestynyt takatalvi pääsi yllättämään Beton.

– Olen viettänyt täällä Suomessa kaksi kuukautta ja se, mistä pidän vähiten, on ehdottomasti sää. Täällä on todella kylmä ja olen tottunut täysin erilaisiin olosuhteisiin. Minulla ei ollut mitään käsitystä siitä, mitä suomalainen jalkapallo on. Halusin tulla tänne tutustumaan suomalaiseen jalkapalloon, kulttuuriin, kannattajiin ja siihen, miten täällä pelataan. Säätä lukuun ottamatta olen yleisesti varsin tyytyväinen näihin kahteen kuukauteen, Beto totesi.

– Päätin hyväksyä HIFK:n tarjouksen, koska en tuntenut skandinaavista jalkapalloa ollenkaan. En suomalaista, norjalaista ja tanskalaista. En sitten ollenkaan. Olin pelannut muun muassa Tanskaa vastaan maajoukkueessa, mutta en tuntenut sitä, miten täällä tehdään päivittäin töitä.

Beto nousi Sevillan sankariksi Eurooppa-liigan finaalin rangaistuspotkukilpailussa toukokuussa 2014. Kuva: Getty

Beto kertoi siirtyneensä HIFK:n riveihin, sillä joukkueen maalivahtivalmentaja Roberto Rivelino suostutteli hänet Helsinkiin.

– HIFK:n maalivahtivalmentaja on ystäväni monien vuosien takaa ja hän puhui minulle mahdollisuudesta siirtyä tänne. Olen kokenut vaikka mitä Euroopassa, mutta maalivahtivalmentaja kehotti minua kokemaan täysin erilaisen ympäristön. Olisin voinut mennä muuallekin hyvin erilaisilla sopimusehdoilla. En tullut tänne rahan vuoksi. Olen tullut tänne kokeakseni jotain erilaista.

– HIFK:ssa on pelaajia, jotka ovat yllättäneet minut tasollaan. En tiennyt suomalaisesta jalkapallosta mitään. En nimeä heitä, koska muutoin muut pelaajat suuttuisivat, mutta 4-5 pelaajaa ovat varsin mielenkiintoisia, jotka voisivat pelata muissakin sarjoissa.

HIFK on tunnettu intohimoisista ja äänekkäistä kannattajistaan. Myös Beto sai kokea sen viime viikonloppuna Seinäjoella tehdessään veikkausliigadebyyttinsä. SJK voitti ottelun lisäajan maalilla 2-1. HIFK kohtaa lauantaina IFK Mariehamnin Bolt Arenalla kotiyleisönsä edessä.

– Pidin paljon siitä, miten kannattajamme kannustivat meitä edellisessä ottelussamme Seinäjoella. He lauloivat ja tukivat meitä kirjaimellisesti 90 minuutin ajan. Olen hyvin tyytyväinen kannattajiimme. Toivon jo pääseväni pelaamaan heidän edessään, Beto viittasi lauantain otteluun.

Beto haluaa voittaa HIFK:n kanssa pokaalin. Tavoite on kunnianhimoinen. Kuva: Getty

HIFK:ta on povattu Veikkausliigan häntäpäähän, mutta Beto haluaa menestyä seurassa. Tavoitteena on voittaa pokaali.

– Olen asettanut itselleni henkilökohtaisia tavoitteita, jotka sisältyvät joukkueen kollektiivisiin tavoitteisiin. Olen voittanut pokaaleja neljässä eri maassa ja haluaisin voittaa pokaalin Suomessakin. Tiedän sen olevan todella vaikeaa, mutta sitä tavoitellaan.

[readmore from=hifk]

Kenties Veikkausliigaa helpompi reitti pokaaliin on Suomen Cup. HIFK aloittaa cup-urakkansa keskiviikkona 13. huhtikuuta Töölössä, kun se kohtaa neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan SUMU:n, eli Suurmetsän Urheilijat.

Beto ei lähde aliarvioimaan ensi viikon vastustajaa, vaikka HIFK lähteekin otteluun suurena ennakkosuosikkina.

– Tuollaiset ovat todella vaikeita otteluita, koska sille neljännen sarjatason seuralle kyseessä on ainutlaatuinen mahdollisuus näyttää pääsarjatason seuralle, että heilläkin on hyviä pelaajia, jotka tähtäävät korkeammalle jalkapallossa. On aina kunnioitettava kaikkia joukkueita. Oli vastassa sitten pääsarjatason tai alempien divarien seura. Heitä on kunnioitettava. Jos kunnioitat heitä, olet jo siinä vaiheessa todella lähellä ottelun voittamista. Tietenkin pääsarjatason joukkueella on enemmän taitoa ja laatua, mutta jos et kunnioita vastustajaa, voi se yllättää sinut.

HIFK – IFK Mariehamn pelataan lauantaina Bolt Arenalla kello 18.

Julkaisimme myös hiljattain Beton kommentit Cristiano Ronaldosta ja mahdollisesta kutsusta marras-joulukuun MM-lopputurnaukseen.

LUE MYÖS: