Kakkosen A-lohkosta nousi viime kaudella peräti kaksi parasta, kun RoPS luopui Ykkösen paikastaan. JäPS:n ja PEPO:n poistuttua on pakka lohkossa melko lailla auki. Vastaavasti Ykkösestä putosi tähän lohkoon JIPPO, joka on varmasti lohkon suosikkeja palaamaan takaisin ylemmäs. Kärkipäähän voinee povata myös Reipasta, Atlantista ja kenties KuPS Akatemiaa.

A-lohkossa pelataan tänä lauantaina vain yksi ottelu, KuPS Akatemia-Kiffen. Toden teolla sarja pääsee käyntiin vappuaattona 30.4.

Suosikki: JIPPO

Joensuulaista JIPPOa on nähty viime vuosien aikana niin Ykkösessä kuin Kakkosessakin, enemmän viimeksimainitussa. Tuorein visiitti Ykkösessä kesti vain vuoden, kunnes JIPPO palasi putoajana takaisin Kakkoseen.

JIPPO:n joukkue on kokenut suuria muutoksia viime kauden jälkeen, sillä joukkueen pudottua moni pelaajista jatkoi pelaamista Ykkösessä. Maalivahti Jirko Sorsa ja luottotoppari Topi Pasi siirtyivät PEPO:on ja Nuutti Tykkyläinen ja Tommi Tainio PK-35:een. Hiltusen veljeksistä Jere päätyi KTP:hen ja Joona MP:hen. Samuli Hölttä löysi myös pelipaikan Mikkelistä ja kärkimies Will Inalien palasi Yhdysvaltoihin.

JIPPO:n uudet pelaajat ovat pääasiassa oman seutukunnan nuoria. Uudeksi ykkösvahdiksi värvättiin KTP:n kasvatti Pyry Piirainen, joka jäi Veikkausliigasta pudonneessa seurassa vähälle vastuulle ja hakee nyt läpimurtoa aikuisten tasolla. 21-vuotias Piirainen ilmoitti tavoitteekseen olla A-lohkon paras maalivahti.

Keskikentälle palasi viime kaudella Mikkelin Pallo-Kissoissa pelannut Miika Vainikainen. Toinen Pohjois-Karjalaan palaava on Ykkösen tasolla todella kokenut kärkimies Toni Tahvanainen, joka pelasi vuonna 2017 JJK:ssa Veikkausliigaakin.

Toni Tahvanaisella on runsaasti kokemusta Ykkösestä, tässä AC Oulun paidassa kaudella 2018. Kuva: Juha Tamminen

Vaikka joukkueen muutokset ovatkin rajuja, saa Vaajakoskelta tullut uusi päävalmentaja Sami Okkonen, 34, valmennettavakseen ryhmän, joka taistelee varmasti välittömästä paluusta Ykköseen. Joensuussa tehdään pitkäjänteistä työtä, ja moni pelaajistakin on ollut mukana jo kauan. Mistään nollasta starttaamisesta ei missään tapauksessa ole kyse.

Haastajat

A-lohkon nousukamppailusta on lähtökohtaisesti odotettavissa ainakin kolmen joukkueen kesken hyvin tasainen. Ainakin Atlantiksella ja Reippaalla lienee kasassa joukkueet, joilla osallistua mukaan nousutaisteluun. Myös KuPS Akatemia löytynee tällä kaudella viime vuotta korkeammalta.

Leevi and the Leavingsin edesmenneen laulajan Gösta Sundqvistin perustama helsinkiläisseura Atlantis on pelannut Ykkösessä viimeksi vuonna 2009, mutta kärkkyy nyt sarjanousua. Atlantis oli lohkon korkeimmalla viime kaudella sijoittunut Kakkosessa yhä jatkava seura, joten perusta on jo vakaalla pohjalla. Muusikkotaustaa löytyy seurasta edelleen, sillä Aarne Tenkanen on Atlantiksen ”lentävä manageri”.

Atlantiksen maalivahtina jatkaa Kamerunin MM-joukkueessakin penkkivahtina ollut ja Turkin Superliigassa pelannut Sammy N’Djock, joka on pelannut Suomessa jo vuodesta 2018 lähtien: MP:ssä, RoPS:ssa ja viimeiset pari vuotta Atlantiksessa. N’Djockin varaan on hyvä rakentaa puolustuspelaamista. MiPK:stä tullut Eero Karjalainen lujittaa Atlantiksen toppariosastoa.

Konan Koaukou ja Jean de Lima ovat Kakkosen tasolle erittäin kovia ja maaliahneita hyökkääjiä. Tampereen Ilves-Kissoista siirtynyt Mauro Severino tuo ryhmään lisää tulivoimaa. Mitenkään erityisen laaja kokoonpano ei ole, ja katsomattomia kortteja on paljon. Ekmarkin valmentajaveljeksillä (Tommi ja Miika) on näytönpaikka. Atlantis voi taistella kärkisijoista, mutta voi myös notkahdella ikävästi.

Perinteikäs Lahden Reipas oli jo viime kaudella A-lohkossa neljäs, mutta rahkeita sillä on parempaankin. Tommi Kautosen valmentama joukkue voi yltää jopa sarjanousuun.

Nostaisiko Tommi Kautonen Reippaan Ykköseen? Kuva: Juha Tamminen

Reippaan viime kauden joukkue on pysynyt hyvin koossa. Paras maalintekijä Berat Köse siirtyi FC Lahden vahvuuteen, mutta muita merkittäviä menetyksiä Reipas ei kokenut. Ja mikä parasta, yhteistyö FC Lahden kanssa takaa sen, että joukkue voi saada kauden aikana yllättäviäkin vahvistuksia. Esimerkiksi liigajoukkueen portteja kolkuttelevat maalivahti Anton Munukka ja toisen polven jalkapalloilija Samuel Pasanen saatetaan nähdä useinkin Reippaan mukana Kakkosessa.

Reippaan tärkeimmät ulkopuolelta tulevat vahvistukset ovat kotikaupunkiinsa Vaajakoskelta palaava toppari Masa Malen ja Hakassa ja EIF:ssä Ykköstä pelannut keskikenttäpelaaja Joona Tapani, joka on niin ikään Lahdesta lähtöisin. Lassi Forss on laitapakkina sarjan parhaimmistoa ja Tomi Kult osaa viimeistellä. Reipas on valmis ilmoittautumaan nousutaisteluun.

KuPS Akatemia on Kakkosena ”uutena joukkueena”, sillä KuPS:n yhteistyöseura KuFu-98:n sarjapaikka siirtyi virallisesti KuPS:n hallintaan. Joukkuetta valmentaa polvivamman takia pelaajauransa liian aikaisin lopettamaan joutunut entinen veikkausliigatähti Issa Thiaw.

Akatemian mielenkiintoisimpia pelaajia lienee 17-vuotias poikamaajoukkueen laitapuolustaja Samuli Miettinen, joka sai jo tuntumaa edustusjoukkueesta Liigacupissa. Myös vasta 16-vuotias Otto Ruoppi on läpimurron kynnyksellä.

KuPS Akatemian pelaajisto koostuu pitkälti hyvin nuorista Savon ja Itä-Suomen lupaavimmista nuorista. Monet heistä ovat nykyisiä tai tulevia poikamaajoukkuepelaajia, joilla on vähintään veikkausliigatulevaisuus edessään. KuPS Akatemian pelejä kannattaa siis ehdottomasti seurata tarkkaan. Sarjanousuun taso ei välttämättä riitä, mutta ainakin ylemmälle puolikkaalle Akatemian uskoisi tällä kaudella yltävän.

Keskikasti

Keskikastiin povaamme Kiffeniä, KäPa:a ja sarjanousijoista Futuraa ja PPJ:tä. Jokaisen näistä nousu Ykköseen olisi yllätys, mutta toisaalta mikä tahansa näistä voi tunkea kauden päätteeksi pelattavaan loppusarjaan.

Kifffenin keskuspuolustuksesta poistuivat Ilmari Lappalainen (KäPa) ja Cherif N’Diaye (Futura) suoriin kilpailijoihin. Tilalle tuli JäPS:sta Valtteri Karlsson. Keskikenttäpelaaja Muslim Marhiev siirtyi PK-35:een ja hyökkääjä Demba Camara niin ikään Futuraan.

Kiffenin onneksi paras maalintekijä Cheikh Touré jatkaa joukkueessa edelleen. Futiskiertolainen Eetu Kolu on hyvä lisä hyökkäykseen, josta löytyy myös kelpo laituri Tejan Deen. Paperilla Kiffen ei ole suoranaisesti juuri vahvistunut, mutta keskikastiin sitä uskaltaa veikata.

Käpylän Pallossa vaihtuvuus on ollut rajua. Ykkösvahti Besart Mustafa lähti KTP:hen. Toppareista Urho Huhtamäki siirtyi Honka Akatemiaan ja Touko Laakkonen PPJ:hin. Elias Collin hakee peliaikaa Hakasta. Keskikentältä Benjamin Thurling siirtyi Futuraan ja Karim Jmaali VJS:ään.

KäPa ei ole tehnyt kovin nimekkäitä hankintoja, mutta sen turvana on yksi Suomen parhaista juniorikasvattamoista. KäPa tuottaa liukuhihnalta Suomen poikamaajoukkuepelaajia, ja antaa heille myös nuorina tilaisuuden edustusjoukkueessa.

Esimerkiksi 17-vuotias Luka Nokelainen (poikamaajoukkueessa hänkin) näyttää saavan ykkösvahdin vastuun. Omien junnujen potentiaali riittänee tuomaan sarjapaikan nytkin, mutta kovaa oppia nuoret pojat voivat välillä tulla saamaan.

A-lohkon mielenkiintoisimpia seurattavia on porvoolaisen FC Futuran nousu Kakkoseen, sillä liiton sarjoihin saatiin yksi keskisuuri kaupunki lisää. Futura tunnetaan vahvasta ja hyvästä juniorityöstään, mutta jottei hissi veisi heti alas, on se tehnyt myös hyviä hankintoja täksi kaudeksi – ja pitkälti suorista kilpailijoista.

Kiffenistä Porvooseen muuttivat puolustajat Kasper Eriksson ja Cherif Ndiaye sekä kärkimies Demba Camara. KäPa:sta tuli hyvä keskikenttäpelaaja Benjamin Thurling ja Atlantiksesta hyökkäykseen Tommaso Conti ja PKKU:sta kärkimies Richard Tiberi. 33-vuotias seuraikoni Anton Britschgi jatkaa Futurassa edelleen.

Ei 30-vuotias Futura Kakkosta läpi pelaa, mutta sarjapaikka tällä kokoonpanolla ja valmentaja Roberto Nuccion johdolla pitäisi säilyä jopa helposti.

Toinen sarjanousija PPJ on jokseenkin outolintu. Perinteikäs helsinkiläisseura on erittäin vahva junioriseura, mutta edustusjoukkue on lähinnä ikämiesten jäähdyttelynippu. Pekka Sihvola, Tommi Kari, Pyry Kärkkäinen, Antto Tapaninen ja Tuomas Mustonen olivat viime kauden Kolmoseen järisyttävän nimekäs viisikko, ja konkarien taidot riittivät nostamaan PPJ:n Kakkoseen.

Legendaarinen Tommi Kari oli viime kaudella PPJ:n sarjanousun takuumiehiä. Kuva: Juha Tamminen

Siitä, keitä PPJ:ssä tällä kaudella edes pelaa, on vaikeaa löytää edes tietoa, sillä niin retuperällä edustusjoukkueen viestintä on. Jos edellämainitut pelimiehet nähdään edelleen useammin kentällä kuin siviilihommissa, on heidän varaansa yhä hyvä rakentaa. Pari pätevää hankintaakin on. KäPasta tullut toppari Touko Laakkonen lujittaa PPJ:n puolustusta ja JIPPO:sta tullut Risto Kahelin on hyökkäyksen pelipaikoille erinomainen lisä.

Putoamiskamppailu

Sarjan häntäpäästä uskomme löytyvän PKKU:n, PeKa:n, NJS:n ja FC LaPa:n.

Nurmijärven Jalkapalloseura oli sarjassa viime kaudella kahdeksas. Samoille sijoille yltäminen tekee nyt tiukkaa. Ykkösvahti Otso Knuuttila lähti PK-35:een, mutta HIFK-laina Ramilson Almeida pystynee paikkaamaan. Laitapakki Arttu Eerola lähti Vaasaan, keskikenttäpelaaja Abdulkadir Said Ahmed Vantaalle ja viime kauden paras maalintekijä Miro Salminen Hakaan.

Paikkaajat tulevat lähinnä omista (ja vähän HJK:nkin junioreista), joten kaudesta ei voi povata ihan helppoa. Luottotoppari Jonathan Ndongalalla on todella iso ruutu nyt.

PKKU säilyi sarjassa viime vuonna vain maalieron turvin, eikä joukkue ole talven aikana vahvistunut. Paras maalintekijä Richard Tiberi siirtyi Futuraan ja nuori, lupaava laitapuolustaja Kailash Bhandari sekä keskikenttäpelaaja Benjamin Dahlström lähtivät HJK Klubi 04:een. Rami Hakanpäällä tulee olemaan täysi työ pitää nuori joukkue sarjassa.

Kotkalainen PeKa oli viime kaudella tasaisessa sarjassa viides, mutta joukkueesta lähti peräti neljä runkopelaajaa sarjatasoa alemmas Haminan Pallo-Kerhoon. Pelikarhujen päävalmentajana aloittaa valmentajauransa 33-vuotias Niko Ikävalko, joka teki erittäin komean pelaajauran KTP:ssä. Yhteistyö KTP:n ja PeKa:n välillä jatkuu, ja KTP:n lainamiehet auttanevatkin PeKa:a sarjapaikan säilyttämisessä.

Viimeiselle sarjanousijalle FC LaPa:lle voi ennustaa vaikeaa kautta. Vaikka PEPO nousikin Ykköseen, täyttää LaPa Lappeenrannan muotoisen tyhjiön Kakkosessa. Pelaajamateriaali vaikuttaa kuitenkin sellaiselta, että LaPa on putoajasuosikki numero yksi.

Arvio sijoituksista:

  1. JIPPO
  2. Lahden Reipas
  3. Atlantis
  4. KuPS Akatemia
  5. Futura
  6. Kiffen
  7. KäPa
  8. PPJ
  9. PeKa
  10. NJS
  11. PKKU
  12. FC LaPa

LUE MYÖS NÄMÄ:

Kakkosen kausiennakko: B-lohkon kärkeen on tunkua, suosikki silti Salosta

Näkökulma: Salon supertähti, Palloliiton sekoilu ja derbyruuhka – tässä Kakkosen kauden 2022 suurimmat puheenaiheet