Suomen alle 19-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue oli erittäin lähellä selviytyä oman ikäluokkansa EM-kisoihin ja pani ratkaisevassa karsintaottelussa kotijoukkue Saksan erittäin ahtaalle. Haave kuitenkin kaatui rankkarikisassa, ja kisoihin eteni Saksa.

EM-kisapaikka ratkaistiin yhdessä ottelussa siksi, koska samassa lohkossa olleet Venäjä ja Valko-Venäjä oli suljettu kaikesta kansainvälisestä jalkapalloilusta ja myös nuorten EM-karsinnoista Venäjän aloitettua Valko-Venäjän tukemana sodan Ukrainaa vastaan. Niinpä kisapaikasta jäivät pelaamaan vain Saksa ja Suomi. Ottelu pelattiin Düsseldorfissa.

Ottelun varsinaisen peliajan molemmat maalit nähtiin ensimmäisellä puoliajalla. Tuana Keles puski kulmapotkusta Saksan johtoon 11. minuutilla, mutta HJK:n Oona Sevenius tasoitti kuusi minuuttia myöhemmin. Sevenius riisti hienosti saksalaispelaajalta paljon ja roikotti pallon kauniisti maalivahdin yli verkkoon.

Koska enempää maaleja ei 90-minuuttisen aikana nähty ja peli päättyi 1-1-numeroihin, ratkaistiin EM-kisapaikka rangaistuspotkulla. Suomi vaihtoi rankkareihin maaliin Sonja Fermin Hongan seurakaverinsa Liisa Tuomen tilalle.

Pikkuhelmarit aloitti rankkarikisan hyvin, kun Wilma Forsblom sijoitti pallon alakulmaan. Toisena laukojana ampunut Sevenius osui kuitenkin yrityksellään vain tolppaan, joten etu siirtyi hetkeksi Saksalle.

Tosin vain hetkeksi, sillä jo ensimmäisessä laukauksessa hyvin mukana ollut Sonja Ferm torjui saksalaisten toisen kudin.

Saksan maalivahti vastasi seuraavaksi samalla mitalla, kun hän heittäytyi Sonja Hillbergin laukauksen tielle. Pilkkukisa kuitenkin jatkui jännittävänä, kun Saksan kolmas laukoja kiskaisi kutinsa yläriman kauta maalin yli. Kolmen laukojan jälkeen oltiin 1-1-tilanteessa.

Neljäntenä laukojana astui pallolle Sonja Hillbergin sisko Laura Hillberg. Hänen laukauksensa oli kevyt ja suuntautui melko keskelle maalia, ja maalivahti ehti väliin. Viidennen laukojan Noora Juuselan olisi ollut pakko onnistua, mutta Saksan maalivahti pysäytti senkin. Niinpä kisapaikka meni niukimmalla mahdollisella marginaalilla Saksalle.

Suomi sai lopulta viidestä rankkaristaan maaliin vain yhden, joten paikka kesäkuussa Tshekissä pidettävissä EM-kisoissa jäi haaveeksi. Alle 17-vuotiaat tytöt pelaavat kuitenkin toukokuussa Bosnia ja Hertsegovinassa pelattavissa oman ikäluokkansa EM-kisoissa.

Suomen Palloliitto

@Palloliitto
U19-tyttöjen avaus Saksaa vastaan nimetty!🦉 | 🇩🇪🇫🇮 | #Pikkuhelmarit pelaa EM-kisapaikasta kohdatessaan Saksan Düsseldorfissa! Katso klo 15:00 alkava ottelu tästä ➡ tv.dfb.de/video/u19-frau…

U19-tytöt pelasi tänään EM-paikan ratkaisseessa ottelussa Saksaa vastaan. Varsinainen peliaika päättyi Oona Seveniuksen maalilla 1-1, mutta lopulta Saksa vie rangaistuspotkut ja kisapaikan maalein 1-2.

Silti: Upea taistelu, #Pikkuhelmarit! 💙🤍