HELSINKI. Stadin derby teki koronavuosien jälkeen paluun toden teolla yleisön eteen. Tunnelma Töölössä oli upea. HJK oli kentällä selvästi vahvempi ja vei voiton lukemin 2-0.

Jo ennen ottelua derby-tunnelma välittyi Töölön kaduilla. Kannattajamarssit toivat ääntä, soihtuja ja savua Töölön Urheilukadun varrelle jo yli tunti ennen avauspotkua. Kannattajat olivat jälleen kerran derbyn parasta antia, vaikka lopullinen yleisömäärä 7103 jäi kauas 2010-luvun loppuunmyydyistä derbyistä.

Molempien joukkueiden kannattajat olivat varustautuneet derbyyn. Kannattajista huokui vahvasti derbyn merkitys. Molemmissa päädyissä nähtiin useita komeita kannatuslakanoita (tifoja) ottelun aikana. Myös soihtuja ja savuja oli paljon, kun samaan aikaan kuuluttaja kertoi pyroteknisten tuotteiden olevan ehdottomasti kiellettyjä. Savu täytti Bolt Arenan useaan otteeseen.

HIFK:n tähtivahti Beto savun keskellä. Kuva: Juha Tamminen.

Pelin askelmerkit olivat tiedossa jo ennen ottelua. HJK hallitsi kenttätapahtumia melkeinpä mielin määrin ensimmäisellä puoliajalla. HIFK otti vastaan viiden puolustajan linjassa, jonka edessä oli neljän miehen keskikenttä. HIFK-kärki Eero Markkanen sai olla ylhäisessä yksinäisyydessään kärjessä.

IFK puolusti ajoittain jopa yliaggressiivisesti. Ensimmäisellä puoliajalla IFK:n Jani Bäckman esitteli pariin otteeseen vaarallisia liukutaklauksia, joista HJK sai vapaapotkut hyvältä tekopaikalta ja Bäckman lopulta myös keltaisen kortin. Hyviä vaparipaikkoja aukesi peräti kolme, minkä lisäksi lähellä oli, ettei palloa olisi viety pilkulle.

HJK:lta vapaapotkuissa onneaan kokeilivat avausjaksolla Joona Toivio, Casper Terho sekä Murilo, mutta laukaukset eivät tuottaneet sen suurempaa.

HJK sai harjoitella vapaapotkuja hyvältä etäisyydeltä useaan kertaan. Kuva: Juha Tamminen.

HIFK:n hyökkäysmuoto jäi oikeastaan ensimmäisen puoliajan osalta mysteeriksi, sillä organisoituja hyökkäyksiä ei oikeastaan ollut. HJK sen sijaan painoi 3-4-3-muodossa kohti IFK:n maalia.

Laidoilta tuli useampia keskityksiä, mutta Bojan Radulovicin ollessa vaihdossa, keskustasta puuttui selkeä kohde ja vaaraelementti. IFK:n topparit Daan Klinkenberg, Sakari Mattila ja Wilfried Kanon hoitivat keskitykset kunnialla.

Tunteet olivat heti kättelystä lähtien derbyn tasolla. Varsinkin IFK:n pelaajat olivat silminnähden todella virittyneessä tilassa. Suu kävi toki myös HJK:n puolelta ja ensimmäisellä puoliajalla nähtiin useampia torikokouksia.

HJK:n 63-prosenttinen pallonhallinta ensimmäisellä puoliajalla toi lopulta tarvittavan määrän paikkoja maalintekoon. HJK vei nimittäin maalintekoyritykset avausjaksolla peräti 7-0. Osumaa saatiin silti odottaa aina ensimmäisen puoliajan lisäajalle asti.

HIFK menetti vaarallisesti pallon, minkä jälkeen tuore hankinta Perparim Hetemaj käänsi HJK:n nopeasti hyökkäykseen ja syötti lopulta pallon Santeri Hostikalle boksin sisään laidalle. Hostikan keskitys blokattiin, mutta HJK sai avauspuoliskon viidennen kulmapotkun.

Erinomaisen alkukauden pelannut 18-vuotias Terho lähetti tarkan keskityksen keskustaan, josta HJK:n kapteeni Miro Tenho puski pallon voimalla maaliin IFK-vahti Beton nenän edestä. 1-0.

Väärälle miehelle tekopaikat

HIFK:hon reilu viikko sitten saapunut uusi päävalmentaja Mixu Paatelainen oli selvästi keksinyt hyökkäykseen uusia ideoita tauon aikana. IFK tuli todella pirteästi toiselle puoliajalle.

IFK:n derby-konkari Bäckman pääsi toisen puoliajan ensimmäisten minuuttien aikana peräti kolmesti huippupaikkaan. IFK pelasi oikealta laidalta kaksi kertaa hyvän keskityksen boksiin, ja pallo tuli molemmilla kerroilla suoraan Bäckmanille, joka ei välttämättä ole urallaan tullut tunnetuksi viimeistelystään.

Jani Bäckman ei säästellyt liukutaklauksissaan. Kuva: Juha Tamminen.

Ensimmäisellä kerralla pallo tuli yllättäen Bäckmanin jalkaan, eikä mies ehtinyt kunnolla reagoimaan. Toisella kerralla Bäckman pääsi hyvin puskemaan, mutta HJK-vahti Conor Hazard torjui läheltä tulleen puskun hienosti.

Kolmannella kerralla Hazard seikkaili kaukana maalistaan, eikä HJK saanut tilannetta purettua. Pallo pelattiin boksin rajalle keskustaan, mutta Bäckmanin laukaus lensi taivaan tuuliin.

Supersub Radulovic

HIFK:n räväkän alun jälkeen pelin kuva tasaantui. IFK menetti saumansa, HJK sai jälleen pelin haltuun. Reilun tunnin kohdalla HJK vaihtoi kentälle Bojan Radulovicin. HJK:n päävalmentaja Toni Koskela halusi kentälle pelaajan, joka pystyy hyödyntämään laidoilta tulevat keskitykset.

Radulovic ehti olla kentällä vain vajaat kolme minuuttia, kun alkoi tapahtua. Ensin Radulovic pääsi puskemaan erinomaisesta paikasta, mutta Beto sai vaivoin torjuttua jaloillaan. IFK yritti purkaa paineen, mutta ei onnistunut. Vain sekunteja myöhemmin pallo oli IFK:n maalissa. Radulovic jatkoi päällään Murilon keskityksen maaliin. 2-0.

Radulovicin sisääntulo oli juuri sitä, mitä HJK tarvitsi hyökkäykseensä. Kookas hyökkääjä väläytteli useampaan otteeseen vaarallisuuttaan keskityspalloissa. Beto otti komeita koppeja, kun Radulovic oli poikkeuksetta voittajana korkeissa palloissa.

IFK:n ilta muuttui synkäksi. Vahva toisen puoliajan alku oli enää kaukainen muisto. HJK hallitsi johtoasemassa peliä ja rytmitti hyökkäyksiään järkevästi. IFK joutui liian usein hyökkäämään alivoimaisena ja HJK ehti ryhmittymään nopeasti pallon alle.

HJK nautti johtoasemastaan ja derbyn tunnelmasta pallon kanssa. Pallo liikkui laidalta toiselle ja kotijoukkue joutui juoksemaan perässä. IFK:n voimat loppuivat nopeasti, mikäli punaisille aukesi edes pieni mahdollisuus lähteä hyökkäämään.

Enempää ei Stadin derbyssä maaleja nähty. HJK palasi karmean Inter-tappion (1-4) jälkeen takaisin voittojen tielle. Derby ei tuonut IFK:n surkeaan alkukauteen helpotusta. Juuri nyt näyttää siltä, että Paatelaisella on kova työ pitää IFK Veikkausliigassa tällä kaudella.