Kansallisessa Liigassa oltiin lähellä nähdä lauantaina kauden toistaiseksi ehkä suurin yllätys. Vasta toista kauttaan pääsarjatasolla pelaava HPS johti kolme kertaa kotiotteluaan Åland Unitedia vastaan, mutta sarjan kärkiseuroihin vuodesta toiseen kuuluvat ahvenanmaalaiset nousivat aina tasoihin. 3-3 oli helsinkiläisseuralle kelvollinen tulos, mutta iso yllätysvoittokin jäi kiusallisen lähelle.

Åland Unitedin 3-3-tasoitusmaali syntyi 89. minuutilla, kun kolmen kuukauden lainapestillä seuraan saapunut Uuden-Seelannin maajoukkuepelaaja Jacqui Hand laukoi tulisesti noin 20 metristä. HPS:n maalivahti Jessica Kiviaho sai kätensä painavan kudin tielle ja esitti hienon torjunnan, mutta tuomari tulkitsi pallon ylittäneen maaliviivan.

LUE MYÖS: Suomen futiskentillä hattutemppujen päivä – Kansallisessa Liigassa tylyt murskalukemat, KuPS Akatemia aloitti kauden Kakkosessa todella nimekkäällä kokoonpanolla

Ruudun lähetyksessä olleesta kuvakulmasta tilannetta on vielä suhteellisen vaikea arvioida, vaikka heti vaikuttikin siltä, ettei pallo käynyt maalissa. Erotuomari oli laukauksen lähtiessä ehkä 20 metrissä, ja avustava oletettavasti paitsiolinjan tuntumassa.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Subway Kansallinen Liiga

@KansallinenL
Spektaakkeli nimeltä HPS-Åland United päättyy lopulta 3-3! 😅🔥Vieraat tulivat vielä kolmannenkin kerran tasoihin. Maalinteossa onnistuu uusi hankinta Jacqui Hand 🇳🇿@AlandUnited @HPSnaiset #KansallinenLiiga

Tiistaina HPS julkaisi tilanteesta videon toisesta kuvakulmasta, ylhäältä päin maalin takaa kuvattuna. Täysin aukottomasti ei tämäkään video kerro, ylittikö pallo maaliviivaa kokonaan, mutta aivan ehdottomasti se vahvistaa käsitystä siitä, että näin ei tapahtunut.

– Erotuomari on n. 20 metrissä ja kulmassa, josta ei millään voi nähdä pallon menevän viivan yli. Laukauksen aikana HPS:n linja n. 11-12m, eli avustavakin lienee niillä main. Ei siis tilannetta luultavasti nähnyt kunnon kulmasta. Jos oli 100% ET:n päätös niin todella outo ratkaisu, selostaja Velja Engström kommentoi näkemyksenään alla olevan twiitin vastauksissa.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Vorssander

@Vorssander
Kohutilanne, josta ei noussutkaan kohua.

En olisi tuonkaan kuvakulman perusteella tuominnut tuota maaliksi.

HPS | Kansallinen liiga

@HPSnaiset
📽️ Toinen kuvakulma puhuttaneesta tilanteesta.

#HPSNaiset #KansallinenLiiga

Tosiasia on, että globaaleista suurliigoista poiketen Suomessa ei käytetä maaliviivateknologiaa eikä myöskään VAR-videotuomarijärjestelmää. Teknologiasta ei siis ole kiperissä tilanteessa apua, vaan ratkaisujen pitää perustua ihmissilmällä tehtyihin havainnointeihin.

Vuonna 2020 uutisoitiin, että VAR voisi tulla Veikkausliigaan mahdollisesti kaudelle 2022. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Korona viivästytti VAR:n tuloa, ja nyt realistisempi aikataulu voisi olla ehkä vuonna 2024. Silloinkin VAR-järjestelmän käyttöönoton on arveltu maksavan noin miljoona euroa kaudessa. Aiheesta voi lukea lisää Ilta-Sanomien viime heinäkuussa julkaisemasta jutusta.

Kansallisen Liigan kohdalla VAR:ista ei ole taidettu julkisesti edes keskustella. Kansallisen Liigan erotuomariyhdistys ei ymmärrettävästi kommentoinut yksittäistä tilannetta, mutta näin KLEY kertoi yleisellä tasolla avustavien erotuomarien sijoittumisohjeista:

– Avustavan erotuomarin sijoittuminen tulee olla ensin paitsiolinjassa, mutta heti vedon lähtiessä tulee seurata palloa (jossa paitsiolinja myös kulkee). Tämä vaatii pelinlukua ja fyysisiltä ominaisuuksilta räjähtävyyttä sekä reaktiokykyä lähteä välittömästi täysiä vedon perään.

– Tilanteeseen nähden parhaalta mahdolliselta sijoittumiselta on tehtävä ratkaisu. Haastavuutta tuo tehdä päätös liikkeessä. Näitä tilanteita (pelissä/ei pelissä, rp/vapari, maali/ei maali) voi harjoitella lajiharjoituksina eri tavoilla. Yleisesti siis haastavia tilanteita.

– Monissa tilanteissa kentällä (rikkeet, paitsiot, pallon sijaintiin liittyvät ratkaisut) ilman teknologiaa päätöksiä joutuu tekemään ilman kaikkia kuvakulmia tai kaikkea tietoa. Kokemus kerryttää käytännön tietoa, jolla silmä harjaantuu erilaisiin tilanteisiin.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Kansallisen Liigan erotuomariyhdistys

@kleyerotuomarit

Jussi Vatanen

@VatanenJussi
Joku futistuomaroinnista tietävä, esim @kleyerotuomarit, voisi kertoa, millaisia tekniikoita tuomareille opetetaan, joilla avustava voi havaita noin kuudentoista rajan tasolla seisoessaan, että ilmassa oleva pallo on ylittänyt maaliviivan. Aivan fakiirihommaa. #kansallinenliiga
KLEY ei ota sosiaalisen median kanavissaan kantaa erotuomareiden tekemiin ratkaisuihin otteluissa. KLEY:n somekanavat keskittyvät viestimään erotuomaritoiminnasta yleisellä tasolla, ei yksittäisiä tilanteita koskien. Näin ollen yleisesti voi todeta seuraavaa. 1/4

Åland United on neljän pelatun kierroksen jälkeen sarjassa viidentenä neljällä pisteellä. HPS:llä on pisteitä kolme, ja sijoitus on kuudes. Viime kaudella Åland United voitti Suomen Cupin sekä Kansallisen Liigan pronssia. HPS säilytti sarjapaikkansa liigakarsintojen kautta.