Kun Venäjän raju ja brutaali hyökkäys Ukrainaan on yhdistänyt Ukrainan kansan, on yksi Ukrainan jalkapallolegenda poissa rintamasta. Hän on 42-vuotias Anatoli Tymoštšuk, Ukrainan kautta aikain maaottelutilaston ykkönen.

Tymoštšuk ei ole jättänyt työpaikkaansa pietarilaisen Zenitin valmennusryhmän apulaisvalmentajana, vaikka miehen kotimaassa on meneillään kansanmurha. Hän ei ole myöskään kommentoinut Venäjän sotatoimia mitenkään. Yhden rauhaa toivovan Instagram-stoorin Tymoštšuk postasi, mutta senkin hän poisti.

Toiminnan, tai pikemminkin toimimattomuuden johdosta Ukrainan jalkapalloliitto poisti kaikki Tymoštšukin saamat tunnustukset ja valinnat historiikeistaan. Myös hänen Pro-valmentajalisenssinsä peruutettiin. Entisestä kansallissankarista tuli persona non grata (lue lisää täältä).

Tymoštšukin kanssa yhdessä A-maajoukkueessa pelannut West Hamin hyökkääjä Andri Jarmolenko kertoi käyneensä puhelinkeskustelun häntä kymmenen vuotta vanhemman Tymoštšukin kanssa. Keskustelu oli lyhyt, mutta sitäkin ytimekkäämpi. Näin Jarmolenko kertoi sen edenneen Twitter-tili Zorya Londonskin mukaan:

– Kysyin häneltä, kuinka hän nukkuu yönsä. Hän vastasi: ”En nuku”.

– Sitten hän soitti minulle. Sanoin hänelle, että hän oli aiemmin minulle roolimalli, mutta nyt hän ei ole mitään. Sitten hän kehotti minua painumaan v*ttuun. Minä sanoin hänelle saman. Siinä kaikki.

Myös toiselta ukrainalaislegendalta Andryi Shevtshenkolta kysyttiin mielipidettä Tymoštšukista. Shevtshenko kuitenkin kieltäytyi kommentoimasta asiaa häntä haastatelleelle Dmytro Gordonille.

Zorya Londonsk

@ZoryaLondonsk
YARMOLENKO HAD A CALL WITH TYMOSHCHUK

AY: ‘I asked him how do you sleep at night. He replied ‘I don’t sleep’

Then he called me. I told him you used to be a role model for me, now you’re nothing. Then he told me to f*ck off & I told him the same and that’s that’