Italian ex-pääministeri Silvio Berlusconi takaisin Serie A -ympyröihin – historiallinen sarjanousu ratkesi dramaattisesti

© Kuva: Getty Images

85-vuotias mediamoguli Silvio Berlusconi muistetaan maailmalla ennen kaikkea siitä, että hän toimi kolmeen eri otteeseen, yhteensä noin yhdeksän vuoden ajan Italian pääministerinä. Berlusconin poliittinen ura on täynnä erinäisiä kohuja korruptiosta veropetoksiin ja seksiskandaaleihin, ja hänen aikakautensa seuraaminen on ollut vähintäänkin mielenkiintoista, olipa miehen politiikasta mitä mieltä tahansa.

Berlusconi on poliittisen uran ja liiketoimiensa ansiosta erittäin näkyvä hahmo yhteiskunnallisesti muutenkin, mutta hyvin tuttu mies myös jalkapallopiireissä. Se johtuu tietysti siitä, että hän omisti synnyinkaupunkinsa Milanon ylpeyden AC Milanin vuosina 1986-2017, oltuaan seuran kannattaja lapsuudesta lähtien. Milan oli Berlusconin aikakaudella yksi koko Euroopan johtavista jalkapalloseuroista ja voitti noina vuosina muun muassa kahdeksan kertaa Serie A:n ja viidesti Euroopan Cupin/Mestarien liigan.

Nyt Berlusconi tekee paluun Serie A -ympyröihin, sillä hänen nykyisin omistamansa seura AC Monza lunasti sunnuntaina dramaattisten vaiheiden jälkeen paikkansa Serie A:ssa. Tuleva pääsarjakausi tulee olemaan Monzan seurahistorian ensimmäinen.

Monza sijoittui Serie B:ssä tällä kaudella neljänneksi ja joutui hakemaan nousua karsintojen kautta. Välierävaiheessa se pudotti Jesse Jorosen Brescian ja finaalissa tuli vastaan sen tavoin 67 sarjapistettä saavuttanut Pisa.

Monza voitti avausosan maalein 2-1, mutta kun Pisa hoiteli toisen numeroin 3-2, mentiin ratkaisua etsimään jatkoajalta. Vierasmaalisääntö kun ei Italian nousukarsinnoissakaan ollut enää voimassa.

Monzan nousu oli lähellä sinetöityä jo varsinaisella peliajalla, mutta Pisan Giuseppe Mastinun 3-2-maali pelin 90. minuutilla antoi kotijoukkueelle toivoa ja vei pelin jatkoajalle. Jatkoaika oli ensimmäinen Serie B:n nousukarsinnoissa sitten vuoden 2006.

Jatkoajalla nähtiin kaksi maalia, ja kun molempia tuuletteli Monza, sai sen nousu sinettinsä. Voittomaalin puski Luca Marrone kulmapotkusta, ja vain vähän myöhemmin tanskalainen Christian Gytkjaer taputteli illan toisella maalillaan otteluparin loppunumeroiksi 4-6.

Monza on perustettu vuonna 1912, mutta seura meni konkurssiin vuonna 2016. Berlusconi osti sen syyskuussa 2018, kun Monza oli noussut amatöörisarjoista Serie C:hen. Jo ensimmäisellä kaudella Monza nousi Serie B:hen ja pian myös sen sarjan kärkikahinoihin.

Vielä viime vuonna nousuhaaveet karahtivat karsintojen välierävaiheessa Cittadellaan, mutta nyt unelma Serie A:ssa pelaamisesta toteutui. Ennen nousuaan Monza oli eniten Serie B -kausia (40) pelannut seura, jota ei oltu ikinä nähty pääsarjatasolla, joten nousu on faneille varmasti iso juttu.

Monzalla on rahkeita myös pelaajiin investoida, sillä Forbesin mukaan Berlusconi on Italian varakkain seuraomistaja ja koko maailman yhdeksänneksi rikkain. Berlusconin omaisuuden arvoksi on arvioitu reilut seitsemän miljardia euroa. Monzan johtoportaaseen kuuluu myös kaupungin oma poika, Berlusconin AC Milanin toimitusjohtaja Adriano Galliani.

Lähde: Football-Italia


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.