”Jumankauta jätkä on lihonut” – Youtube-tähti Lassi Hurskainen unelmoi pienenä Man Unitedista ja pelisukkiensa myymisestä, paikka löytyi lopulta SexyPöxyistä

Torstaina Lassi Hurskainen pelaa yhden uransa merkityksellisimmistä otteluista. SexyPöxyjen 35-vuotias maalivahti saa kokea cup-romantiikkaa parhaimmillaan, kun hänen edustamansa joukkue haastaa liigaseura HIFK:n kirkkaissa valoissa Töölön jalkapallostadionilla.

Kolmosessa pelaava SexyPöxyt on joukkue, jonka nimi on herättänyt ulkopuolisissa hilpeyttä. Mistään hupiseurasta ei kuitenkaan ole kysymys. Torstaina espoolainen SexyPöxyt kirjoittaa seuran historiaan jälleen yhden upean tarinan, kun se kohtaa Suomen Cupin viidennellä kierroksella Helsingin IFK:n.

Hurskainen on kuulunut SexyPöxyjen avainpelaajiin usean vuoden ajan. Muun muassa JIPPOa, SC Riverballia sekä HIFK:ta urallaan edustanut Hurskainen löysi henkisen jalkapallokotinsa Laaksolahdesta muutama vuosi takaperin. Ensikosketus seuraan oli jo oma tarinansa.

– Pelasin Töölön Taistossa SexyPöxyjä vastaan. Matsi oli alkamassa ja Pöxyjen hyökkääjä huutaa minulle juuri ennen alkuvihellystä toiseen päähän ”Lassi, jumankauta jätkä on lihonut”. Siitä sain sellaisen kipinän, että täällähän on hyvä meininki. Myöhemmin sitten Tippis (seuran puheenjohtaja Timo Walden) soitti minulle ja sanoin heti, että muistan kyllä Pöxyt hyvin, Hurskainen kertoo SuomiFutis-sivustolle.

Kolmonen, jossa Sexypöxyt pelaa, on Suomen neljänneksi korkein sarjataso. Sarjassa on joukkueita hyvin erilaisista lähtökohdista. Eteläisellä alueella Kolmonen on jaettu kolmeen lohkoon. Viiden ottelukierroksen jälkeen SexyPöxyt johtaa omaa lohkoaan. Nousu on ollut tavoite jo pidemmän aikaa. Kolmosesta nouseminen on kuitenkin iso haaste.

Hurskaisen mukaan Kolmonen on sarjatasona tietynlaista tasapainoilua sen suhteen, otetaanko homma tosissaan vai ei. Ja vaikka otettaisiinkin tosissaan, amatöörisarjan lainalaisuudet vaikuttavat, halusi tai ei. Ihmisillä on työt ja perheet, joiden takia poissaoloja tulee väkisinkin.

SexyPöxyillä on 3-4 tapahtumaa viikossa. Media-alalla työskentelevälle Hurskaiselle määrä on sopiva, vaikka harjoituksiin matkustaminen tuokin omat haasteensa. Hurskainen asuu Rekolassa, Vantaalla. SexyPöxyt harjoittelee Laaksolahdessa, Espoossa, joten kilometrejä kertyy pelkästään jo viikon aikana melkoisesti.

– Kotoa on noin 40 kilometriä matkaa harjoituksiin. Matkaan menee noin kolme varttia. Se menee ihan mukavasti musiikkia kuunnellen ja siinä saa aina hyvin ajatukset pois työpäivästä ja kaikesta muusta.

– Kyllähän minä olen monta kertaa miettinyt, että eihän tässä ole mitään järkeä, että ajan edestakaisin ja tuskailen sen asian kanssa. Silti minä sen teen aina. Joku taika siinä on oltava, että haluaa pelata ja harjoitella, Hurskainen sanoo nauraen.

Mielenkiintoinen kysymys kuuluukin, mikä saa aikuisen miehen käyttämään järkyttävän määrän tunteja viikossa siihen, että pääsee pelaamaan Kolmosta ilman korvausta. Tosissaan, mutta pilke silmäkulmassa.

– Yksi syy on tietysti urheilullinen ja liikunnallinen. Eli se, että pysyy kunnossa. Toinen syy on se, että teen aika intensiivistä duunia ja ajatukset pyörivät työasioissa iltaisinkin. Tämä on ainoa tapa, miten saada ajatukset täysin nollattua. Se on vähän klisee, mutta se pitää paikkansa.

– Mielestäni kolmas asia on sosiaalinen puoli. Pääsee höpöttämään. Olen sellainen, että puhun yksikseni koko pelin ajan. Olen niin kova puhumaan, että minulle pitäisi joskus sanoa, että ole hetki hiljaa.

Hurskaisen mukaan pelaamisen hienous saattaa valjeta vasta, kun nappulakengät menevät lopullisesti naulaan.

– Koppikulttuuri on jotain sellaista, mitä jäisi eniten kaipaamaan. Kaikki jakavat yhteisen intohimon ja jokaisesta tilanteesta käydään kovat spekulaatiot ja voittoja juhlitaan yhdessä huutaen ja laulaen. Siinä on niin monta asiaa, mitä ei ehkä ymmärrä ennen kuin lopettaa.

Unelmana Manchester United ja pelisukkien myyminen eBayssä

Monelle Lassi Hurskaisen nimi on tuttu ennen kaikkea Youtubeen tehdyistä kikkavideoista. Hurskainen oli nuorena lahjakas maalivahti, jolla oli huippuunsa viritetty potkutekniikka. Hurskainen nousi suosioon kikkavideoiden myötä, mutta tilastoista löytyy silti myös kunnioitettavat 47 ottelua Ykkösessä.

Lopulta mahdollisuus opiskella Yhdysvalloissa ja samalla pelata ja harjoitella ammattimaisesti oli lähin kosketus jalkapalloammattilaisuuteen. Pienenä Hurskainen unelmoi pelaamisesta Manchester Unitedissa.

– Kävin tuossa hiljattain sukulaisteni luona ja tätini mies kaivoi esiin sopimuksen, jonka olin hänen kanssaan tehnyt lapsena. Siinä oli nimet alla ja tarkoitus oli sitten kun olen ammattilainen, niin myydä minun sukkiani eBayssä niin, että hän saa puolet tuotoista. Olen sitä mieltä, että unelmia pitää olla. Joskus ne realisoituvat, joskus eivät. Tai kuten minun tapauksessani, ne ehkä haarautuvat vähän erilaisiksi.

– Olen todella kiitollinen siitä matkasta, jonka olen futiksen parissa saanut kulkea, ja se jatkuu yhä. Torstaina yksi unelma toteutuu, kun saan pelata liigajoukkuetta, HIFK:ta vastaan, Hurskainen muistuttaa.

Jalkapalloilijasta media-alan moniosaajaksi

Parikymppisenä Hurskaiselle alkoi valjeta, ettei hänestä tule jalkapalloammattilaista. Sinänsä mitään suurempaa päätöstä hän ei asian suhteen koskaan tehnyt. Media-ala on kulkenut koko ajan käsi kädessä jalkapallon kanssa.

– Pääsin aika nuorena pelaamaan jo paljon Ykköstä. Sitten tuli mahdollisuus lähteä Yhdysvaltoihin opiskelemaan ja pelaamaan. Tiesin siinä vaiheessa, että se on ehkä lähimpänä ammattimaista tekemistä, mitä tulen koskaan pääsemään. Siellä elin kuin ammattilainen, mutta kuitenkin opiskelu oli pääasia.

Hurskainen työskentelee nykyisin media-alan yrittäjänä. Päivät menevät käsikirjoittaen, tuottaen, editoiden, puhuen ja suunnitellen. Mies on tähdittänyt muun muassa Elixir-ohjelmaa ja ollut tekemässä lukuisia videoita ja nettisarjoja useille yrityksille, kuten viime aikoina esimerkiksi SportSpotille. Töitä on riittänyt, ja siitä hän on kiitollinen.

– Kyllä se siellä yliopistossa sitten hahmottui, että tällä jalkapallolla ei välttämättä tulla tiliä tekemään. Mutta yliopistosta sai futiksen rinnalla tämän media-alan osaamisen, joka on kuitenkin tuonut minulle työn.

Kikkavideoiden myötä pinnalle noussut Hurskainen on saanut työurallaan kuulla jalkapallotaustastaan. Kasvot toisaalta tunnistetaan myös jalkapallokentällä.

– Aika usein työelämässä kysytään ”onko sulla pallo mukana?”, kun ei muutakaan keksitä. Kerran Kolmosen matsissa tuli nuori hyökkääjä kulmatilanteessa kysymään minulta, että kopissa olivat väitelleet siitä, että olisin joskus pelannut Aston Villassa Valioliigaa. Vähän teki mieli sanoa, että totta kai olen, mutta olin sen verran hämilläni, että nauroin ja sanoin, että toivottavasti et ole rahojasi tuon puolesta laittanut.

Mistä sitten futisammattilaisuus jäi kiinni? Hurskainen ei halua selitellä. Muutama syy kuitenkin löytyy, kun asiaa pohtii hetken aikaa.

– Pelasimme aikanaan Zulimaneja vastaan ja siellä pelasi Jaska (Jaakko) Pulkkinen, joka taitaa nykyisin olla liitolla töissä. Hän sanoi pelin jälkeen minulle osuvasti ”Lassi, sä olisit jo nyt 18-vuotiaana liigaveskari, jos olisit 15 senttimetriä pidempi”. Olen 180-senttinen, eikä tämän kokoisia veskareita taida ihan hirveästi huipputasolla olla.

– Olisi ne raamit varmaan voineet vähän pidemmät olla. Olen myös luonteeltani vähän sellainen taiteilijasielu. Ehkä olisi luonteenlujuuttakin vaadittu enemmän. Valintojahan se on. Ei minulla mitään tekosyitä ole. Minulle oli myös aina tärkeää, että menen joukkueeseen, missä saan pelata.

Sarjatasona Kolmonen on mahdollistanut sen, että Hurskainen on voinut pelata tosissaan, mutta panostaa täysillä myös työhönsä media-alalla. Hurskainen on löytänyt paikkansa.

– Viime cupin pelistä olin pois, kun olin perhematkalla Kroatiassa. Harva ammattilainen jää pelistä pois lomareissun takia. Omalla kohdallani futis on aina ollut tietynlaista tasapainoilua. Jos olet ammattilainen, niin kaikkea et voi saada. Mutta jos pelaat Kolmosessa, niin oikeastaan voit saada vähän kaikkea, Hurskainen sanoo nauraen.

Suomen Cupin viidennen kierroksen ottelu SexyPöxyt – HIFK pelataan helatorstaina 26.5. kello 13 Bolt Arenalla. SuomiFutis.com on ottelun yhteistyökumppani.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen