37-vuotias suomalaismaalivahti Niki Mäenpää oli lauantai-illan Serie A:n myöhäisottelun suuri hahmo. Mäenpää torjui uskomattomat 15 kertaa, kun Venezia pelasi vieraissa 1-1-tasapelin José Mourinhon valmentamaa AS Romaa vastaan.

Venezia siirtyi ottelussa 1-0-johtoon jo ensimmäisellä peliminuutilla nigerialaisen David Okereken tekemällä maalilla. Sen jälkeen Venezia ei enää laukonutkaan ottelussa enää kuin kolme kertaa, joista yksi kuti suuntautui kohti vastustajan maalia.

AS Roma sentään myllytti, myllytti ja myllytti. Etua se sai siitäkin, että Venezian keskikenttäpelaaja Sofian Kiyine ajettiin ulos suoralla punaisella 32. peliminuutilla, joten Roma sai pelata yli tunnin yhden miehen ylivoimalla. Sitten pelattiinkin aika lailla yhtä maalia.

Roma laukoi pelissä uskomattomat 46 kertaa, ja teki silti vain yhden maalin, vaikka maaliodottama xG oli kolmen maalin tuntumassa. Ansio tästä kuuluu pitkälti Niki Mäenpäälle, sillä suomalainen pysäytti 16 maalia kohti tulleesta laukauksesta 15. Torjuntamäärä on suurin maalivahdin torjuntamäärä kaikissa TOP 5 -liigoissa sitten huhtikuun 2019.

Kahdeksan Roman laukauksista tuli rangaistusalueen sisäpuolelta. Lisäksi Mäenpää nyrkkeili pallon kolme kertaa pois ja katkaisi neljä keskitystä. Kaikkiaan hänelle tilastoitiin 65 pallokosketusta, eniten koko Venezian joukkueesta. SofaScore antoi Mäenpäälle arvosanaksi täydellisen kympin.

Ainoan kerran Mäenpää sai taipua 76. minuutilla, kun uzbekistanilainen Eldor Shomurodov latasi torjunnasta kimmonneen paluupallon maaliin.

Vaikka suomalaisvahdin ilta oli täydellinen ja tulos Venezialle hyvä, ei siitä ollut kuin laihaa lohtua, sillä jo aiemmin lauantai-iltapäivänä varmistui, että Venezia putoaa Serie B:hen. Aika Serie A:ssa jäi siis tällä kertaa vain yhden kauden mittaiseksi. Niki Mäenpään sopimus kattaa myös ensi kauden.

Putoaminen varmistui, kun Salernitana sai Empolin vieraana tasapelipisteen (1-1). Venezia saa kuitenkin syyttää lähinnä itseään, sillä ennen viime viikonlopun voittoa Bolognasta se oli hävinnyt kymmenen peliä putkeen.

AS Romalle tasapeliin jääminen oli pettymys, sillä se on vielä hyvin lähellä pullahtaa ulos Eurooppa-liigasta, sillä sijoilla 7 ja 8 olevat Fiorentina ja Atalanta ovat siitä vain pisteen päässä ottelun vähemmän pelanneena. Voittamalla Feyenoordin Konferenssiliigan loppuottelussa Roma voi tosin edelleen Eurooppa-liigaan päästä. Ensi sunnuntaina Serie A:n päätösottelussaan Roma kohtaa vieraskentällä Torinon.

Sofascore

@SofascoreINT
⚠️ | QUICK STAT

Roma attempted 46 shots v Venezia tonight – it's the most shots by a team in one match in the top 5 leagues since 15 Apr 2019 (Atalanta 47 shots v Empoli).

Niki Mäenpää saved 15 out of Roma's 16 shots on target, helping Venezia to a 1:1 draw! 👏👏

#RomaVenezia

Sofascore

@SofascoreINT
🔟 | A perfect goalkeeping display!

Niki Mäenpää v Roma:

🧤 16 saves (!)
📥 8 saved shots from inside the box
🥊 3 punches
🚀 4 clearances
👌 65 touches (most for Venezia)
📈 10 SofaScore rating

The most saves in one match in the top 5 leagues since 2019! 🤯

#RomaVenezia

Fevs Football Analytics

@FevsFootball

Opta Analyst

@OptaAnalyst
Roma had 46 shots against Venezia yesterday😳

And somehow could only draw 1-1
That’s because Niki Maenpaa was in goal #GOAT

Football & Witball

@FootballWitball
Meet Niki Maenpaa, the goalkeeper of Italian club Venezia. Today he played a do or die match against Jose Mourinho's Roma.

It was a must win match for his club Venezia to avoid relegation. A must win. Maenpaa tried his best, saved SIXTEEN shots.