Ukrainan miesten jalkapallon A-maajoukkue pelaa keskiviikkona ensimmäisen virallisen maaottelunsa sitten viime syksyn. Eli samalla siis tietenkin myös ensimmäisen kilpailullisen pelinsä sen jälkeen, kun naapurimaa Venäjä hyökkäsi brutaalisti ja armottomasti Ukrainaa kohtaan ja aloitti maassa edelleen riehuvan raivokkaan sodan.

Panokset ovat saman tien katossa, sillä Ukraina on kahden voiton päässä paikasta Qatarissa marras-joulukuussa pelattaviin MM-kisoihin. Jos se kaataa keskiviikkona Glasgow’ssa Skotlannin, etenee se sunnuntaina 5.6. Cardiffissa pelattavaan finaaliin kisapaikasta. Keskiviikon peli alkaa kello 21.45 ja sitä voi seurata Viaplayn ja V Sportin kanavilta.

Alun perin peli piti pelata 24. maaliskuuta, mutta se siirrettiin Venäjän valloitussodan vuoksi. Ukraina on sparrannut kilpailukuntoaan toukokuisilla harjoitusotteluilla kolmea seurajoukkuetta – Borussia Mönchengladbachia, Empolia ja Rijekaa vastaan – mutta ainoa suunniteltu maaottelu Kongon Demokraattista Tasavaltaa vastaan peruttiin.

Monen pelaajan pelituntuma on arvoitus, sillä Ukrainan pääsarjan kevätkautta ei voitu edes aloittaa sodan vuoksi. Maajoukkueen pelaajista yli puolet pelaa kotimaisissa seurajoukkueissa, joten he ovat pelanneet tosipelejä viimeksi viime vuoden puolella. Lisäksi ajatukset ovat monilla luonnollisesti enemmän kotimaassa riehuvissa kauhuissa ja huolessa perheen ja läheisten kohtalosta.

Skotlannin keskikenttäpelaaja ja Celticin kapteeni Callum McGregor totesi maanantaina ottelua alustaneessa lehdistötilaisuudessa, että pelaajilla on kyllä myötätuntoa ukrainalaisille, mutta heidän tehtävänsä on keskittyä omaan tekemiseen.

– Tietysti ymmärrämme tilanteen ja koemme myötätuntoa. Uutisista kuulee joka päivä jotain uutta, McGregor sanoi.

– Se on todella kammottava tilanne. Tietysti ottelun alla puhutaan luultavasti eniten juuri siitä. On kuitenkin tärkeää, että ymmärrämme myös, että meillä on töitä tehtävänä. Haluamme viedä maamme arvoturnaukseen.

– Kun molemmat joukkueet ylittävät viivan kentälle mennäkseen, ovat ne aivan yhtä motivoituneita pääsemään playoffin seuraavaan vaiheeseen. Emme siis voi ajatella mitään muuta juuri nyt. Keskitymme täysin pelisuunnitelmaamme.

McGregor myönsi, että todennäköisesti suurin osa ”neutraaleista katsojista” toivoo Ukrainan etenevän MM-kisoihin, mutta se ei häntä häiritse.

– Ei se mitään. Kaikilla on oma mielipiteensä, eikä se meidän joukkuettamme haittaa.

[readmore from=Ukraina]

– Olemme ammattilaisia tekemässä työtään, aivan kuin hekin. Heidän (ukrainalaisten) leirillään ajatellaan aivan samoin. Hekin pyrkivät sulkemaan ulkopuolisen hälyn pois ja keskittymään peliin, McGregor uskoo.

Ukrainan maajoukkueella on kaikin puolin kiireinen kesäkuu, sillä MM-karsintojen playoffien lisäksi se pelaa myös kolme ottelua Nations Leaguessa: ensin vieraspelin Irlannissa ja sitten kaksi ”kotipeliä” Armeniaa ja Irlantia vastaan. Kotiottelunsa Ukraina pelaa Puolan Lodzissa sodan vuoksi.

Lähde: Sky Sports