Huuhkajat aloittaa urakkansa Nations Leaguen B-liigassa lauantaina, kun Helsingin Olympiastadionille saapuu vieraaksi tuttu vastustaja viime vuosilta, Bosnia ja Hertsegovina. Ottelu käynnistyy kello 19.

Nations League on tullut jäädäkseen maajoukkuekalenteriin. Nyt käynnistyy kolmas UNL-kausi. Suomi on toista kautta peräkkäin B-liigassa, johon se nousi ensimmäisen kauden jälkeen C-liigasta. Suomen lohkossa pelaavat Bosnia ja Hertsegovinan lisäksi Montenegro ja Romania.

Panoksia Nations Leaguessa riittää. A-, B- ja C-liigojen lohkovoittajat varmistavat pääsyn EM-jatkokarsintaan. Sen lisäksi lohkosijoituksella on merkittävä vaikutus EM-karsintojen korijakoon. Käytännössä siis siihen, kuinka kovaan lohkoon Suomi EM-karsinnoissa joutuu.

Nations Leaguen lohkovaihe pelataan nopeassa tahdissa, koska Qatarin MM-kisat painavat päälle vuoden lopulla. Kesäkuussa Suomi pelaa peräti neljä ottelua 11 päivään. Lohkovaiheen ratkaisevat ottelut pelataan syyskuussa.

Kuntopuntari

Keskenäiset ottelut

 • 13.11.2021: Bosnia ja Hertsegovina – Suomi 1-3 (MM-karsinnat)
 • 24.3.2021: Suomi – Bosnia ja Hertsegovina 2-2 (MM-karsinnat)
 • 12.10.2019: Bosnia ja Hertsegovina – Suomi 4-1 (EM-karsinnat)
 • 8.6.2019: Suomi – Bosnia ja Hertsegovina 2-0 (EM-karsinnat)
 • 28.4.2004: Bosnia ja Hertsegovina – Suomi 1-0 (harjoitusottelu)

Suomi (H, T, H, V, V)

 • 29.3. Suomi – Slovakia 0-2 (harjoitusottelu)
 • 26.3. Suomi – Islanti 1-1 (harjoitusottelu)
 • 16.11.2021 Suomi – Ranska 0-2 (MM-karsinnat)
 • 13.11.2021 Bosnia ja Hertsegovina – Suomi 1-3 (MM-karsinnat)
 • 12.10.2021 Kazakstan – Suomi 0-2 (MM-karsinnat)

Bosnia ja Hertsegovina (V, H, H, H, H)

 • 29.3. Bosnia ja Hertsegovina – Luxemburg 1-0 (harjoitusottelu)
 • 25.3. Bosnia ja Hertsegovina – Georgia 0-1 (harjoitusottelu)
 • 19.12.2021 Yhdysvallat – Bosnia ja Hertsegovina 1-0 (harjoitusottelu)
 • 16.11.2021 Bosnia ja Hertsegovina – Ukraina 0-2 (MM-karsinnat)
 • 13.11.2021 Bosnia ja Hertsegovina – Suomi 1-3 (MM-karsinnat)

Toteutuneet avauskokoonpanot

Suomen avauskokoonpano

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Bosnia ja Hertsegovinan avauskokoonpano

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Arvioidut avauskokoonpanot

Alla oleva tekstiosuus on kirjoitettu ennen toteutuneita avauskokoonpanoja.

Suomi

Huuhkajien peliryhmityksestä on riittänyt keskustelua usean vuoden ajan. Päävalmentaja Markku Kanerva on luottanut koko ajan enemmän viiden puolustajan linjaan ja kolmeen toppariin. Hyökätessä muoto on muuttunut niin, että wingbackit ovat nostaneet keskikentän tasolle.

Käytännössä Suomen muoto on ollut puolustaessa 5-3-2 ja hyökätessä 3-4-3 tai 3-5-2. Suurin ongelma muotojen vaihtelun välillä on ollut positiiviset tilanteenvaihdot. Kun Suomi on saanut riistettyä pallon, muoto on vajonnut niin alas, että nopea hyökkääminen on ollut vaikeaa tai lähes mahdotonta.

Pallonhallintavaiheessa Suomi on onnistunut nostamaan wingbackeja hieman korkeammalle. Mutta esimerkiksi pelinavausvaiheessa wingbackit ovat olleet melko matalalla, jolloin pallohallinnan tuominen ylemmäs on tuottanut suuria haasteita. Pelinavaamisesta on puuttunut pallollista rohkeutta.

Nations Leaguen B-liigassa Suomi lähtee monissa ennakoissa otteluihin ennakkosuosikkina. We Global Football arvioi Suomen olevan voittajasuosikki lohkossaan. Pelillisesti se voisi tarkoittaa sitä, että Suomi lähestyisi rohkeammin yksittäisiä otteluja, varsinkin kotiotteluita.

Siksi varsin monikäyttöinen ja muotona toiminut 4-4-2 voisi olla Nations Leaguessa Huuhkajien yksi ase. 4-4-2-muodossa Suomi on onnistunut hyödyntämään positiivisia tilanteenvaihtoja paremmin ja nopeammin.

Yksi asia on varmaa: Kapteeni Lukas Hradecky on Bosniaa vastaan avauksessa. Kuva: Juha Tamminen.

Yksi syy siihen löytyy siitä, että puolustaessa Suomella on lyhyempi matka hyökkäämään. Pallonriiston jälkeen Suomi on pystynyt 4-4-2-muodossa saamaan enemmän pelaajia hyökkäyksen mukaan ja ennen kaikkea nopeammin.

Huuhkajien joukkueesta löytyy tällä hetkellä hyviä vaihtoehtoja viime vuosina nähtyyn 5-3-2-muotoon. Toppariosastolla on tarjolla vasemman laitatopparin rooliin kaksi vasenjalkaista pelaajaa, Daniel O’Shaughnessy ja Richard Jensen. Robert Ivanov ja Leo Väisänen ovat avauksen pelaajia kolmen topparin linjassa.

Oikean wingbackin tontille on tarjolla puolustavampi vaihtoehto, Albin Granlund ja hyökkäävämmät vaihtoehdot, Volosin Nikolai Alho ja Dundee Unitedin Ilmari Niskanen. Vasemmalla laidalla päävastuuta kantaa Stade Brestoisissa pelaava Jere Uronen. 4-4-2-muodossa Niskasta tuskin nähdään laitapuolustajana.

Keskikentällä Glen Kamara ja Rasmus Schüller muodostavat tukijalan, olipa muoto 5-3-2 tai 4-4-2. Thomas Lam ja Lucas Lingman saavat kesäkuun kovassa rypistyksessä varmasti minuutteja keskikentän keskustassa, vaikka pelin taso hieman sen myötä laskeekin.

Glen Kamaran harteille on Suomen pallollinen pelaaminen. Kuva: Juha Tamminen.

Jos Suomi pelaa kolmen keskikenttäpelaajan linjalla, kolmas lenkki on hyökkäävämpi. Hyökkäävämpi rooli on näillä näkymin tarjolla Suwonissa pelaavalle Urho Nissilälle. Nissilän takana saumaansa kärkkyvät Pafosin Onni Valakari ja Inter Miamin Robert Taylor, joka on ollut viime aikoina vahvassa vireessä MLS:ssä. Myös Robin Lod on yksi vaihtoehto kolmen keskikenttäpelaajan linjassa hyökkäävämpään rooliin

Lod on pelannut Huuhkajissa oikealla laidalla, vaikka käytännössä mies on tullut laidalta poikkeuksetta sisään kymppialueelle. Lodin ominaisuudet ovat tulleet tähän mennessä parhaiten esiin 4-4-2-muodossa oikealla laidalla.

Tämä on varmasti asia, mitä Kanerva joutuu tarkkaan pohtimaan. Lodin merkitys Suomen hyökkäämiselle on suuri. Mitä enemmän Lod saadaan palloon, sen enemmän Suomi pääsee antamaan murtavia syöttöjä esimerkiksi Teemu Pukille linjan taakse.

Suomen laitapelaaminen riippuu hyvin pitkälti peliryhmityksestä. Joukkueessa on mukana klassisia laitureita Lassi Lappalainen ja Mikael Soisalo. 5-3-2-muodossa Soisalo ja Lappalainen eivät lähtökohtaisesti mahdu avaukseen, mutta pelin aikana tilanne saattaa muuttua, varsinkin jos Suomi on tappiolla.

Joel Pohjanpalo on kuuma hyökkääjä tällä hetkellä. Kuva: Juha Tamminen.

Kärkeen Suomella on hyviä vaihtoehtoja. 16 maalia Turkin Superliigassa tykittänyt Joel Pohjanpalo on kuuma pelaaja. Pukki iski Valioliigassa jälleen 11 osumaa, joten tehoja on tullut Huuhkajien ykköshyökkääjiltä mukavasti.

Vastustajalla on valtava merkitys Huuhkajien ottelusuunnitelmaan. Viime syksynä Suomi pelasi Bosniaa vastaan mainion ottelun 5-3-2-muodolla. Kesällä 2019 Suomi otti loistavan 2-0-voiton Ratinassa 4-4-2-muodolla, joten molemmat muodot ovat onnistuessaan toimineet Bosniaa vastaan.

Hyvä asia on se, että Kanervalla on vaihtoehtoja. Muotoa voidaan vaihtaa ja erilaisiin skenaarioihin löytyy erilaisia pelaajatyyppejä. Isoin kysymys Suomen avauskokoonpanon suhteen on se, lähestyykö Kanerva Nations Leaguen avausottelua kotikentällään rohkeasti vai hieman turvallisemmin puolustuksen ja kenttätasapainon kautta.

Bosnia luultavasti luovuttaa pallonhallinnan Suomelle ja kärkkyy virheitä. Edin Džeko on Bosnian kärjessä sellainen pelote, että hänet halutaan varmasti tuplata keskityspalloissa. Se puoltaisi sitä, että Kanerva asettelee miehensä puolustaessa 5-3-2-muotoon ja hyökätessä 3-4-3:een.

Jotta 3-4-3 toimisi, Suomen wingbackien on pakko nostaa rohkeasti ylemmäs pelinavausvaiheessa ja juostava valtavia kilometrejä positiivisissa tilanteenvaihdoissa. Muuten Suomen hyökkääminen on tervanjuontia.

Suomen arvioitu avauskokoonpano Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan.

Bosnia ja Hertsegovina

Bosnian päävalmentaja Ivaylo Petev otti joukkueen komentoonsa ennen MM-karsintoja. Karsinnat eivät sujuneet niin kuin toivottiin, joten Nations Leaguessa Petevin on saatava tuloksia aikaan.

Bosnian joukkueesta löytyy laatua, mutta pelillisesti se on ollut varsin kesy. Miralem Pjanic on maailmanluokan keskikenttäpelaaja, mutta hän on ottanut usein liian keskeisen roolin Bosnian pallollisessa pelaamisesa. Pjanic hakee palloa alhaalta topparien jalasta, ja pelaamisesta puuttuu tietynlainen rytmi. Koko muu joukkue pysähtyy ihmettelemään, kun Pjanic hakee alhaalta palloa.

Maaliskuun harjoitusotteluissa Bosnia ajoi sisään 3-5-2-ryhmitystä heikoin tuloksin. Voi hyvin olla, että Petev luottaa Suomea vastaan jälleen 4-3-3-muotoon, jossa kohdepelaaja on kärjessä oleva Edin Džeko.

Bosnia pyrkii suoraviivaisesti keskittämään laidoilta boksiin. Džeko on usein melko yksin boksissa, mutta hän on silti todella vaarallinen keskityspalloissa. Montaa paikkaa ei Džeko tarvitse maalintekoon.

Džeko sitoo vähintään kaksi topparia keskityksissä, ja vaikka hän ei edes pääsisi palloon, boksin rajalla odottaa useampi Bosnian pelaaja kakkospalloja. Bosnia on vaarallinen, kun se pääsee laidoilta keskittämään. Bosnian hyökkäys elää laidoilta tulevista keskityksistä ja laidalle muodostuvista 1vs1-tilanteista. Mitä vähemmän Bosnia pääsee keskittämään laidoilta, sitä vähemmän Bosnialla tulee olemaan maalipaikkoja.

Petevin joukkuevalinnoista nousi pienoinen kohu. Petev valitsi joukkueeseensa Puolan Ekstraklasan parhaaksi maalivahdiksi valitun Vladan Kovacevicin, joka ei kuitenkaan halunnut liittyä joukkueeseen mukaan.

Kovacevic oli ilmoittanut Peteville, ettei valmentaja valitsisi häntä, koska hän pohtii vielä maajoukkue-edustustaan. Kovacevicilla on mahdollisuus vaihtaa edustusoikeuttaan vielä Serbian paitaan.

Krunic, Dzeko, Stevanovic
Gojak, Pjanic, Besic
Kolasinac, Civic, Sanicanin, Ahmedhodzic
Sehic

Ottelun televisiointi

Huuhkajien otteluiden televisioinnista vastaa jatkossa Yle, joka on hankkinut Huuhkajien otteluiden tv-oikeudet aina vuoteen 2028 saakka. Kaikki Huuhkajien Nations League -, karsinta- sekä harjoitusottelut näkyvät jatkossa Ylen kanavilta sekä Yle Areenasta.

Lauantain Bosnia-ottelu näkyy YLE TV2 -kanavalta sekä Yle Areenasta. Ottelun studio-osuus käynnistyy kello 18 ja itse ottelu käynnistyy kello 19.

Kommentit

Markku Kanerva, Huuhkajat

– Yritämme koko ajan kehittää peliämme. Pääsemme pelaamaan tämän tasoisia vastustajia vastaan, ja ne ovat meille hyviä mittareita. Ollaan analysoitu menneet MM-karsinnat ja sieltä on löytynyt hyviä asioita, ja niitä tässä työstetään. Koko ajan mietimme, millä osa-alueilla voimme olla parempia ja tehokkaampia. On tärkeää, että säilytämme tasomme, ettei ottelujen välillä tule suurta heilahtelua.

– Kolmas UEFA:n kilpailu, jossa saimme Bosnian samaan lohkoon. Heillä on paljon samoja nimiä ja avainpelaajia joukkueessaan. Kyllä siellä on muutamia muutoksiakin. On mielenkiintoista nähdä muidenkin joukkueiden kohdalla, miten paljon pelien välillä tulee muutoksia, Kamara viittasi tiukkaan ottelurytmiin.

– Odotan suurta kannatusta faneiltamme, jotta voimme saada hyvän tuloksen. Tiedän, että luvassa on todella tasainen lohko. Tavoitteemme on voittaa tämä lohko ja nousta Nations Leaguen A-lohkoon.

Lue lisää Kanervan kommentteja täältä.