1980-luvun loppupuolella maailman parhaisiin jalkapalloilijoihin lukeutunut ja vuonna 1987 Ballon d’Orin voittanut Ruud Gullit on jyrähtänyt kotimaansa Alankomaiden jalkapallopäättäjille. Gullitin jyrähdyksen syynä on mustien jalkapallovalmentajien kehno asema maan valmentajamarkkinoilla.

59-vuotiaan Gullitin mielestä edes parhaat mustat hollantilaisvalmentajat eivät saa aitoja tilaisuuksia ansaita kannuksiaan maajoukkueiden valmentajina.

Gullitin entinen joukkuekaveri Edgar Davids palkattiin äskettäin Hollannin A-maajoukkueen apulaisvalmentajaksi. Hän ei kuitenkaan usko, että mahdollisuudet olisivat tasaveroisia.

– Hyvä, että mainitsitte Davidsin nimityksen, Gullit sanoi Helden Magazinen haastattelussa.

– Joka kerta, kun näen mustien pelaajien saavan paikan vain apulaisvalmentajina, mietin vain, että haistakaa v*ttu!

– Mitä Patrick Kluivert sai tehdä Hollannin maajoukkueessa? Vetikö hän harjoituksia? En ainakaan tiedä sellaisesta. Onko Henk Fraser vetänyt treenejä? Ehkä kerran, en tiedä.

Gullit pääsi itsekin Hollannin A-maajoukkueen apulaisvalmentajaksi vuonna 2017, kun Dico Advocaat valitsi hänet tiimiinsä lyhyeksi jääneellä pestillään. Gullit ei ollut silti omaankaan rooliinsa tyytyväinen.

– Sainko vetää harjoituksia Dick Advocaatin joukkueessa? En! He sanoivat, että minun paikkani on pelaajien ja valmennustiimin välissä, mutten saanut ikinä vetää treenejä.

– Advocaat osoitti minulle, ettei hän tarvinnut minua osaamiseni vuoksi. Olen silti hänelle kiitollinen, että sain hänen ansiostaan tehdä töitä Hollannin maajoukkueessa. Mutta jos minulta kysyttäisiin, tekisinkö saman uudestaan, sanoisin: ”Ei, en tietenkään.”

– Puhumme yhdenvertaisista mahdollisuuksista jokaiselle. Kun tasa-arvoisia tilaisuuksia ilmaantuu, jotkut ihmiset sanovat heti: ”Kyllä, mutta tehtävään täytyy olla pätevyyttä”. Minusta se kuulostaa melkein siltä, kuin sanottaisiin, ettemme me ole päteviä. Minusta se on todella huonoa, Gullit korosti.

Vuonna 2020 Advocaat ehdotti Ruud Gullitia Hollannin A-maajoukkueen päävalmentajaksi. Tehtävään kuitenkin valittiin Frank de Boer, joka teki myöhemmin tilaa Louis van Gaalille.

– Maajoukkuevalmentajalla täytyy olla karismaa, etenkin pelaajia kohtaan. Heidän täytyy haluta oppia häneltä jotain ja ottaa maajoukkuevalmentaja vakavasti. Gullitin kanssa niin tapahtuisi varmasti, Advocaat kehui.

[readmore from=Gullit-Ruud]

– Jos Ruud valitaan maajoukkueen valmentajaksi, meidät otetaan vakavasti kaikkialla maailmassa. Missä tahansa pelasimme Oranjen kanssa, kaikki halusivat tavata Ruudin. Kun hävisimme Ranskassa, kaikki mahtavat Ranskan pelaajat halusivat ensimmäisenä moikata Ruud Gullitia. Sitä oli mahtavaa seurata.

– Kun hollantilainen henkilö liikuttaa niin paljon maailmassa, eikö meidän pitäisi hyötyä sellaisesta miehestä. En ymmärrä, miksei Ruud ole missään aktiivisessa roolissa (jalkapalloliitto) KNVB:ssä. Häntä parempaa lähettilästä ei olekaan.

66 A-maaottelua pelannut vuoden 1988 euroopanmestari Ruud Gullit on toiminut urallaan Newcastlen, Feyenoordin, LA Galaxyn ja Terek Groznyn päävalmentajana. Pelaajauransa viimeiset vuodet 1996-1998 toimi Chelsean pelaaja-valmentajana.

Hollanti on aloittanut Nations League -urakkansa komeasti kahdella vierasvoitolla Belgiasta ja Walesista.

Lähde: Goal