Odotettavissa oli, että ottelusta Skotlanti-Ukraina tulisi tunteikas, ja niinhän siitä tulikin. Kello 21.45 alkaneessa pelissä pelataan tietysti isoista asioista – paikasta MM-karsintojen playoff-finaaliin Walesia vastaan – mutta tunteet toi monilla pintaan se, että Ukraina pelaa ensimmäisen maaottelunsa vuonna 2022 ja sitten helmikuun lopussa alkaneen sodan.

Asetelma oli jopa niin erikoinen, että 69-vuotias Skotlannin entinen kapteeni ja yksi maan suurimmista jalkapallolegendoista, Graeme Souness, totesi ottelun alla kannustavansa pelissä Ukrainaa.

– En halua Ukrainan vain pääsevän kisoihin, vaan haluan heidän voittavan ne, Souness totesi medialle.

– Kuinka syvälle pää pitää painaa hiekkaan, ettei käsitä tilannetta, jossa maailma on? Pitääkö mennä niin pitkälle, että joku laukaisee ydinaseen?

– Kun ajattelen asiaa syvemmin, tärkeämpää kuin jalkapallo on lähettää viesti, että Venäjän toimintaa ei voi hyväksyä. Maailman täytyy yhdistyä ja kertoa heille se.

Kun ottelu oli alkamassa, koko Ukrainan joukkue asteli kentälle Ukrainan liput hartioillaan. Koko joukkue lauloi sotakuvastosta tutuksi tullutta kansallishymniä äänekkäästi ja koko sielullaan.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Ukrainan pelaajat astelivat kentälle sinikeltaiset liput harteillaan. Kuva: Getty Images

Järjestävä taho oli valmistautunut otteluun siten, että katsomoihin oli jaettu kortteja, joihin oli printattu Ukrainan kansallishymnin sanat foneettisesti avattuna. Skotlantilaiskannattajille esitettiin toive, että he voisivat yhtyä Ukrainan kansallislauluun. Skotlannin hymni kajahti joka tapauksessa vielä painokkaammin Ukrainan hymnin jälkeen.

Video kansallishymnistä on nähtävissä ensimmäisessä alla olevista twiiteistä.

Juttu jatkuu kuvan ja twiittien jälkeen.

Penkeille oli pantu Ukrainan kansallishymnin printattuja sanoja, jotta kotiyleisökin saattoi laulaa mukana. Kuva: Getty Images

SI Soccer

@si_soccer

SI Soccer

@si_soccer
The only guarantee for Ukraine’s World Cup qualifying playoff semi vs. Scotland is a match full of emotion. @aogastelum on 🇺🇦’s return to competitive action for the first time since Russia’s invasion—and the high stakes attached to such a charged event

buff.ly/3xdJxPP
Incredible scenes at Hampden Park in Scotland as the Ukraine national anthem is sung before their World Cup qualifying playoff. All Ukrainian players walked out wrapped in the national flag 🇺🇦

(via @footballdaily)

Best set of national anthems I've seen in ages. Touching moment for Ukraine's first game since the start of the start of the war followed by a raucous rendition of the Scottish anthem from the home fans. Should be a cracking game

A Photo Dude

@istreetshooter
Scotland-Ukraine World Cup qualifier starting soon. Lyrics to Ukrainian anthem left on seats for Scottish fans to sing along. Glad to see the positive side of sport, especially soccer. #Scotland #Ukraine #SCOUKR

Myös Skotlannin kansallinen säkkipilliryhmä esitti version Ukrainan kansallishymnistä stadionin ulkopuolella ennen pelin alkua.

– Se hymni sopii täydellisesti säkkipilleille, ryhmän johtaja Finlay MacDonald totesi BBC:lle.

– Muusikkona tuntee itsensä joskus hyödyttömäksi, kun jotain niin kamalaa tapahtuu. Ajattelimme kuitenkin, että jotain tällaista voimme tarjota Ukrainan kansan tueksi.

– Me kaikki kannatamme Skotlannin jalkapallojoukkuetta, mutta olemme ehdottomasti Ukrainan kansan takana heidän isommassa taistelussaan. Tämä on tukemme symboli heille.

Ukraina sai ensimmäisen paikkansa ottelussa 17. minuutilla, mutta maalivahti Craig Gordon torjui Roman Yaremchukin yrityksen. 33. minuutilla Ukraina siirtyi kuitenkin johtoon, kun Andryi Jarmolenko sai Ruslan Malinovskylta loistavan pystysyötön ja chippasi pallon maaliin.

Ukraina johtaa peliä 38. minuutilla 1-0. Ottelun voittaja pelaa sunnuntaina Walesia vastaan paikasta Qatarin MM-kisoissa.

Kuva: Getty Images