Kuuma, kuumempi Joel Pohjanpalo! – Huuhkajat sai upealla esityksellään Olympiastadionin villiintymään

© Kuva: Juha Tamminen

HELSINKI. Suomi nappasi komean 2-0-voiton Montenegrosta Olympiastadionilla. Rohkea ja hyökkäävä pelisuunnitelma tuotti tarvittavat tekopaikat, ja huippuiskussa oleva Joel Pohjanpalo viimeisteli kahdesti.

Suomen maajoukkueiden superpäivä käynnistyi jo iltapäivällä, kun Pikkuhuuhkajat nappasi komean 3-0-voiton Azerbaidžanista ja piti EM-kisahaaveet vahvasti elossa. Pikkuhuuhkajat pelaa perjantaina ratkaisevan ottelun Norjaa vastaan Turussa. Voitolla Suomi varmistaa vähintään pääsyn EM-jatkokarsintaan.

Huuhkajien vuoro koitti muutama tunti myöhemmin viereisellä stadionilla, Olympiastadionilla, kun historian ensimmäistä kertaa vastassa oli Montenegro. Huuhkajien ottelua oli tullut seuraamaan 17 009 katsojaa, mikä oli vähemmän kuin lauantaina Bosniaa vastaan. Tunnelma oli kuitenkin jälleen upea, kun Pohjoiskaarre piti meteliä läpi ottelun.

Molemmat joukkueet tekivät paljon muutoksia avauskokoonpanoonsa. Montenegro vaihtoi peräti yhdeksän pelaajaa Romania-voiton avauksesta. Lisäksi Montenegro vaihtoi myös puolustusmuotoaan. Romania kaatui kotikentällä klassisella 4-4-2:lla, mutta Helsingissä Montenegro ryhmittyi 5-3-2-muotoon.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva teki viisi muutosta Bosnia-otteluun. Turkin Superliigassa 16 maalia viime kaudella viimeistellyt Joel Pohjanpalo nousi avaukseen Teemu Pukin pariksi. Pohjanpalo istui koko Bosnia-ottelun vaihtopenkillä, mikä herätti ihmetystä.

Robin Lod laski hyökkäyslinjasta keskikentän kolmikkoon Glen Kamaran ja Lucas Lingmanin kanssa. Lingmanille tuli näin ollen myös virallinen debyytti Huuhkajissa.

Puolustuslinjassa nähtiin kolme muutosta. Wingbackit vaihtuivat. Vasemmalla Jere Uronen vaihtui Ilmari Niskaseen ja oikealla Nikolai Alho Albin Granlundiin. Topparikolmikosta vasen laitatoppari Daniel O’Shaughnessy vaihtui toiseen vasenjalkaiseen Richard Jenseniin, joka debytoi Huuhkajissa. Nyt molemmat Jensenin (Fredrik ja Richard) veljekset ovat pelanneet A-maajoukkueessa.

Richard Jensen debytoi Huuhkajissa Montenegroa vastaan. Kuva: Juha Tamminen.

Kärsivällisyys toi tulosta

Pelin kuva tuli selväksi jo ottelun ensiminuuteilla. Montenegro luovutti Suomelle pallonhallinnan suosiolla. Vieraiden prässitaso oli matalalla, ja oikeastaan vain yksi hyökkääjä antoi edes näennäistä painetta pallolliselle topparille.

Ajoittain Montenegrolta nähtiin lyhyitä aggressiivisia prässejä, mutta ne olivat melko epäorganisoituja. Joka tapauksessa Montenegro pyrki koko ajan haistelemaan heikompia kosketuksia ja vaikeita syöttöjä väärälle jalalle. Suomi sai kuitenkin melko vapaasti tulla Montenegron kenttäpuoliskolle hallitsemaan peliä.

Alkuun Suomella oli vaikeuksia päästä kymppialueen taskuihin hallitusti. Muutamat murtavat syötöt linjan taakse lähtivät topparin jalasta ja kymppialue ohitettiin kokonaan. Pelin edetessä Pukki ja Pohjanpalo löytyivät paremmin kärjestä, ja he saivat pudotettua palloa alapuolelle, kymppialueelle.

Lod, Pukki ja Pohjanpalo muodostivat muutamaan otteeseen hyökkäyksessä erinomaisia kolmioita. Viitteitä paremmasta oli ilmassa. Puolustussuuntaan Suomella ei ollut oikeastaan mitään hätää koko ensimmäisen puoliajan aikana.

Montenegron vahvuudet ovat erikoistilannepelaamisessa, mikä oli hyvin Suomen valmennuksella tiedossa. Ensimmäisellä puoliajalla Montenegro sai pari erikoistilannetta, mutta toimitukset leijailivat pahasti yli kohteensa.

Suomi jaksoi jauhaa ja hallita peliä. Suomi piti palloa ensimmäisellä puoliajalla peräti 66-prosenttisesti. Kärsivällisyys riitti kierrättämään palloa laidalta toiselle, jotta kymppialueelle syntyisi tilaa.

Ajoittain Suomen kierrätys oli hieman hidasta. Lähes poikkeuksetta nopean kierrätyksen jälkeen Suomelle aukesi tilaa kymppialueelle, josta päästiin yrittämään yhden kosketuksen kombinaatioita ja murtavia syöttöjä linjan taakse.

Puolen tunnin jälkeen Lodin, Pohjanpalon ja Pukin yhteys tuotti tulosta. Suomi pelasi kymppialueelle, josta Lod jatkoi linjan taakse Pukille. Pukki otti kosketuksen kohti päätyrajaa ja syötti maalin eteen, jossa Pohjanpalo oli jäänyt täysin vapaaksi. Pohjanpalo niittasi Suomen 1-0-johtoon.

Virallista debyyttiään pelannut Lingman esiintyi pirteästi keskikentän keskustassa. Lingman oli paljon pallossa osallistuen aktiivisesti Suomen pallolliseen peliin. Muutamia heikkoja kosketuksiakin tuli, mutta pääosin Lingman täytti paikkansa oikein hyvin avauspuoliajalla.

38. minuutilla Lingman asettui pallon taakse, kun Suomi sai erikoistilanteen laidalta noin 35 metristä. Lingman lähetti hyvän keskityksen boksiin, johon Suomi teki erinomaiset liikkeet. Pohjanpalo lähti kauempaa, mutta pääsi vapaasti palloon ja viimeisteli todella vaikeasta asennosta pallon maaliin. 2-0.

Pohjanpalo näytti ensimmäisellä puoliajalla hyvin sen, miksi hänen penkitys Bosnia-pelissä nousi puheenaiheeksi. Pohjanpalo on tällä hetkellä todella kuuma pelaaja ja erinomainen viimeistelijä.

Osat vaihtuivat

Toisen puoliajan alussa osat vaihtuivat. Montenegro otti pienoisesti peliä haltuunsa. Suomi kuitenkin osittain antoi hallinnan Montenegrolle laskettuaan hieman prässitasoaan. Montenegro ei ole tottunut hallitsemaan peliä, mikä näkyi melko vaarattomana pallonhallintana muodon ulkopuolella.

Suomi sen sijaan kyttäsi nyt positiivisia tilanteenvaihtoja. Pallonriiston jälkeen Suomi ei aikaillut, vaan syöttö lähti nopeasti Montenegron korkealla olleen puolustuslinjan selustaan. Käytännössä Suomelta lähti vähintään kahdelta kaistalta pelaaja pystyyn aina kun pallo riistettiin.

Hitaissa hyökkäyksissä Suomi nosti rohkeasti wingbackit ylimpään linjaan. Ajoittain Suomella oli ylimmässä linjassa neljä tai jopa viisi pelaajaa, kun peliä lähdettiin rakentamaan alhaalta. Montenegron passiivinen prässi ja matala blokki mahdollistivat Suomen pelata rohkeasti.

Keskityspalloista ja erikoistilanteista elävä Montenegro sai oikeastaan ensimmäisen vaarallisemman paikan yli 70 minuutin jälkeen. Vaihdosta sisään tullut Sead Hakšabanovic lähetti hyvän keskityksen boksiin ja Žarko Tomaševic pääsi puskemaan, mutta pusku suuntautui suoraan Lukas Hradeckyn näppeihin.

Romaniaa vastaan Hakšabanovic oli Montenegron avainpelaajia. Suomea vastaan miestä lepuutettiin yli tunnin, ja se näkyi selvästi keskitysten ja erikoistilanteiden tasossa.

Suomi vahva erikoistilanteissa

Yksi Kanervan kehityskohde on ollut erikoistilannepelaaminen. Montenegroa vastaan Suomi oli vaarallinen niin kulmapotkuissa kuin vapaapotkuissakin. Lingman toimitti erinomaisia palloja useampaan otteeseen. Ennen kaikkea pallot löysivät juuri sinne, minne pitikin. Erikoisosaamista parhaimmillaan.

Vaihdosta sisään tullut Marcus Forss teki hyvän juoksun 73. minuutilla ja hankki Suomella vapaapotkun lähes päätyrajalta. Suomella oli jälleen selkeä kuvio mietittynä. Lingman lähetti kovan pallon matalana boksiin, Pohjanpalo lähti jälleen kaukaa ja pääsikin vapaaksi, mutta ei osunut palloon kovassa vauhdissa. Ilmari Niskanen tuli taka-alueelta ja pääsi laukomaan, mutta Montenegron maalivahti Danijel Petkovic esitti komean jalkatorjunnan.

Dundee Unitedissa paljon wingbackina pelannut Niskanen pelasi vahvan ottelun molempiin suuntiin. Myös debytantit Jensen ja Lingman olivat erinomaisia. Jensen täytti hyvin vasemman laitatopparin tontin, jossa Daniel O’Shaughnessy on noussut vakituiseksi avauksen pelaajaksi. Jensen tuli 85. minuutilla vaihtoon ja hänen tilalleen tuli Sauli Väisänen.

Lingman urakoi täydet 90 minuuttia antaen itsestään erinomaisen kuvan. Varsinkin erikoistilanteiden antajana Lingman osoitti olevansa huipputasoa. Se on ominaisuus, joka voi tuoda jatkossa minuutteja, varsinkin mikäli peruspelaaminen on nähdyllä tasolla.

Montenegro ei suoranaisesti luonut suurta uhkaa Suomen puolustukselle. Riskitasot pysyivät melko maltillisina tappioasemasta huolimatta, eikä Suomella ollut ongelmia pitää omaa maalia puhtaana.

Loppuhetkillä nähtiin hieno hetki, kun yleisö nousi seisomaan ja alkoi rytmikkäästi taputtaa Huuhkajille, joka otti avausvoiton Nations Leaguessa vahvalla esityksellä.

Seuraavaksi Suomi lähtee vieraskiertueelle. Tiukka Nations League -rypistys jatkuu ensi lauantaina, kun Huuhkajat vierailee Romaniassa. Kesäkuun viimeinen ottelu pelataan viikon päästä tiistaina Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan Zenicassa.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.