KuPS täräytti maanantaina kovan luokan siirtouutisen, kun seura tiedotti tehneensä loppukauden mittaisen sopimuksen Filip Valencicin kanssa. Siirto oli kovan luokan hauiksennäyttö mestaruustaistelun kannalta HJK:n suuntaan.

Valencic on osoittanut jo moneen kertaan olevansa aivan terävimmän kärjen huippupelaaja Veikkausliigassa. Siitä osoituksena kolme mestaruutta ja kaksi valintaa vuoden pelaajaksi. Vahva, taitava ja erinomaisen laukauksen omaava slovenialainen kymppialueen taitaja on KuPSille sen luokan vahvistus, ettei mestaruudesta puhuminen ole enää kuiskuttelua Kuopiossa.

KuPS johtaa sarjaa kolmen pisteen erolla yhden ottelun enemmän pelanneeseen HJK:hon. Mestaruustaisteluun on salakavalasti hivuttautunut myös Honka, joka on enää parin voiton päässä KuPSista. Ensi lauantaina pelataan huima ottelu, kun HJK isännöi Bolt Arenalla KuPSia.

Valencic ei ole vielä HJK:ta vastaan käytettävissä. Kesän siirtoikkuna aukeaa vasta 13. heinäkuuta, jolloin Valencicin siirto Dinamo Minskistä voidaan virallisesti rekisteröidä. Siirto on kuitenkin kovan luokan statement Klubin suuntaan. KuPS ei todellakaan aio höllätä kaasua. Joukkuetta vahvistetaan kriittisellä hetkellä, kun europelit ovat alkamassa ja kauden toinen puolisko on käynnistymässä.

Samaan aikaan HJK:ssa käyrä osoittaa uhkaavasti väärään suuntaan. Ensin tuli tasapeli KuPSin vieraana ja sitten tappiot AC Oululle ja IFK Mariehamnille. Siihen päälle vielä todella massiivisia iskuja pelaajarintamalla.

KuPS ja HJK kohtaavat ensi lauantaina isojen panosten ottelussa. Kuva: Juha Tamminen.

Keskikentällä suuren roolin ottanut Jair tuomittiin lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sopimus purettiin. Tapaus oli varmasti kova pala myös pukukopin puolella, sillä joukkueen sisällä Jairin tuomio tuli täytenä yllätyksenä. Sopimus purettiin ymmärrettävistä syistä, mutta samalla keskikentältä katosi siihen asti arvostettu avainpelaaja.

Sen jälkeen ykköshyökkääjä Roope Riski ja toppari Valtteri Moren loukkaantuivat vakavasti ja molempien kausi oli paketissa.

HJK on puolessa välissä kautta pakotettu tekemään kesän siirtoikkunassa laadukkaita hankintoja, joiden haaliminen kesken kauden ei todellakaan ole helppoa. HJK ei suoranaisesti ole tullut tunnetuksi kesken kauden tehdyistä huippuhankinnoista. Klubi hävisi hiljattain taistelun Rasmus Karjalaisesta, joka suuntasi loppukaudeksi AC Oulun riveihin.

Mestarien liigan karsinnat käynnistyvät ensi viikolla ja otteluruuhka painaa päälle. Uudet pelaajat ottavat aina aikansa tottuakseen uuteen ympäristöönsä. Siksi jokainen kesken kauden tehty hankinta on aina tietynlainen riski seurajohdolta. Kuinka kauan pelaaja tarvitsee aikaa sopeutumiseen? Yhteenkään hutiin ei olisi nyt varaa.

Tässäkin mielessä Valencicin hankinta sataa KuPSin laariin. Veikkausliiga on Valencicille tuttu sarja, jossa hän on onnistunut tekemään tulosta niin HJK:ssa, Interissä kuin PS Kemissäkin. Simo Valakarin pelitavan omaksuminen ei tapahdu hetkessä, mutta hyökkäyspäähän Valencic tuo heti uhan.

[readmore from=veikkausliiga]

HJK:n toimistolla ja pukukopissa riittää nyt paineita. Kaksi peliä vähemmän pelannut Honka on jo voiton päässä sarjataulukossa ja KuPS tarjoilee hikikarpaloita jättihankinnan muodossa.

Samaan aikaan HJK:n oma peli on sakannut kriittisellä hetkellä ennen Mestarien liigan karsintojen avausta. Riga FS ei ole Klubille mikään suupala, joten pelin täytyy parantua roimasti, jos HJK haluaa jatkaa europelejä Mestarien liigan karsintojen puolella.

Klubin on onnistuttava kesän hankinnoissaan täydellisesti ja kentällä alakulon täytyy pysähtyä tulevana lauantaina seinään. Muussa tapauksessa mestaruusjuna jättää HJK:n asemalle jo hyvissä ajoin, ja jatkaa matkaansa KuPS ja Honka kyydissään. Se olisi Helsingissä valtava epäonnistuminen.