HIFK teki Veikkausliigan mittapuulla näyttävän ja ison hankinnan torstaina, kun se tiedotti Roman Eremenkon loppukauden sopimuksesta. Uusien hankintojen myötä HIFK on joutunut tiukan tarkastelun kohteeksi, koska samaan aikaan seuran taloudellinen ahdinko on ollut kaikkien tiedossa.

HIFK:n toimitusjohtaja Jarno Salmivuori vastasi SuomiFutis-sivustolle monia mietityttäneisiin kysymyksiin. Seura kertoi kesäkuun puolessa välissä, että koko toiminnan jatkaminen olisi vaakalaudalla. HIFK oli menossa konkurssiin, mikäli seura ei saisi kesäkuun aikana kasaan 140 000 euroa ja loppukauden aikana yhteensä puolta miljoonaa euroa.

Hätähuuto toimi ainakin siinä määrin, että HIFK:n osalta pelit ovat jatkumassa yhä elokuussakin. Salmivuoren mukaan kesäkuun palkat saatiin maksettua ja myös heinäkuun osalta palkat tullaan maksamaan ajallaan.

– Kesäkuun osalta pääsimme todella lähelle sitä lukemaa (140 000€). Se kantoi meitä kesäkuun ja nyt heinäkuun läpi. Sitä kautta myös loppukauden 500 000 euroa on pienentynyt. Nyt ei puhuta enää niin suuresta summasta, että kausi saataisiin klaarattua loppuun.

Kuinka paljon HIFK tarvitsee rahaa kauden loppuun mennessä?

– Puhumme noin 300 000 eurosta, Salmivuori kertoo.

Pystyykö HIFK pelaamaan kauden loppuun saakka?

– Joka päivä teemme kaikkemme sen eteen, että saamme pelattua kauden loppuun. Se on kiinni monesta asiasta, muun muassa lipunmyynnistä ja kumppanineuvotteluista. En pysty sataprosenttisesti sitä lupaamaan, mutta tällä hetkellä näyttää ihan hyvältä.

Akuutti rahapula on pakottanut seuran unohtamaan ainakin hetkellisesti suuret tulevaisuuden suunnitelmat. Salmivuoren puheista päätellen katseet ovat todella tiukasti loppukaudessa ja ennen kaikkea Veikkausliigassa säilymisessä.

– Tämä kausi on ollut akuuttia selviytymistä. Ensimmäinen juttu, mikä määrittää seuran tulevaisuutta, on sarjataso, jolla pelaamme ensi kaudella. Nämä kaikki liikkeet, mitä on tehty päävalmentaja Mixun (Paatelainen) johdolla, on sitä ajatellen. Käytännössä se, mitä on vapautunut käytettävää rahaa lähteneistä pelaajista, on käytetty tuleviin pelaajiin, ja näiden uusien pelaajien avulla pyrimme säilyttämään sarjapaikan, Salmivuori sanoo.

Mitä jos siinä ei onnistuta ja seura putoaa Ykköseen?

– Kyllä tässä on tarkoitus rakentaa pitkäjänteistä ja ennustettavaa liiketoimintaa tämän ympärille. Tavoitteena on jatkuvuus, ettei toiminta olisi tällaista kausi kerrallaan eteenpäin rämpimistä. Jos sarjataso muuttuu, niin joudumme piirtämään vähän uusiksi taas kuviot. Suunnitelmat ovat olemassa molempia skenaarioita varten, mutta nyt keskitytään siihen, että säilymme sarjassa.

Uudet hankinnat ovatkin herättäneet ihmetystä. Eremenkon lisäksi HIFK:hon on tullut useampi uusi pelaaja. Jarosta saapuneesta Guillermo Sotelosta IFK maksoi tietojen mukaan vieläpä siirtokorvauksen. Salmivuori ei halunnut millään tapaa kommentoida Sotelon siirtoa vedoten Jaron kanssa tehtyyn vaitiolosopimukseen. HIFK:n toiminta kummastuttaa.

Jos seuralla on tulopuolella 300 000 euron vaje, miksi lähteneistä pelaajista säästettyjä rahoja ei käytetä tuon vajeen täyttämiseksi?

– Urheilu edellä tätä urheiluliiketoimintaa viedään. Haluamme, että meillä on kentällä urheilullisesti uskottava joukkue. Kaiken tarkoituksena on se, että pystymme säilyttämään sarjapaikan. Näin me olemme päättäneet tämän kanssa edetä. Olemme pitäneet huolta siitä, että meidän taloudelliset tavoitteet eivät ylity. Olemme tällä hetkellä alle sen, mitä meidän kesäkuun pelaajakustannukset olivat. Siinä mielessä olemme myös säästäneet.

Miten nykyinen toiminta perustellaan seurayhteisölle?

– Tänään se on urheilullinen panos. Tilanne voi vielä muuttua, mutta tällä hetkellä meillä on sauma taistella sarjapaikasta ja sauma voittaa Suomen Cupin finaali. Sen takia olisi mielestäni tässä vaiheessa hieman hölmöä heittää hanskat tiskiin urheilullisella puolella, Salmivuori toteaa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Mixu Paatelainen ja Roman Eremenko ovat vanhoja tuttuja A-maajoukkueesta. Kuva: Juho Hirvonen

Eremenko oli hankintana ehdottomasti Mixu Paatelaisen käsialaa. Myös Salmivuori korosti Eremenkon ja Paatelaisen lämpimiä välejä. Eremenko tuli palkassa vastaan rutkasti, koska halusi auttaa Paatelaista ja HIFK:ta sarjapaikan säilyttämisessä.

Paatelaisen tulon myötä IFK:n urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström on jäänyt tiettävästi kokonaan pois seuran toiminnasta. Lönnströmin nimi komeilee yhä HIFK:n nettisivuilla, mutta käytännössä häntä ei ole enää näkynyt tai kuulunut seuran toiminnassa. Aihe ei selvästikään ole mieluisimmasta päästä myöskään Salmivuorelle.

– Mika on tällä hetkellä lomalla. En pysty oikein muuta sanomaan siitä asiasta.

Tällä hetkellä vaikuttaa ulkopuolisen silmiin siltä, että HIFK pelaa upporikasta tai rutiköyhää. Sarjapaikka näyttelee tässä draamassa ehkä jopa turhankin suurta roolia, kun panoksena saattaa olla koko seuran edustusjoukkueen tulevaisuus.

Seura etsii yhä uusia sijoittajia tai jopa pääomistajia. Sen osalta Salmivuori ei tässä vaiheessa pysty sanomaan muuta kuin, että lukuisia neuvotteluja käydään parhaillaan. Hän toivoo, että asian osalta voitaisiin mahdollisimman pian kertoa jotain myös ulospäin.

– Touko-kesäkuusta asti olemme jutelleet heidän kanssaan. Alamme olemaan melko pitkällä, mutta mitään vahvistunutta tietoa ei vielä ole.

Nyt nähdyt panostukset joukkueeseen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ovat ymmärrettävästi herättäneet toiveita siitä, että HIFK:n tulevaisuus saattaisi olla kohentumassa.

[readmore from=hifk]

– Sijoittajien on helpompi lähteä mukaan menestyvään joukkueeseen kuin sellaiseen, joka ei niin hyvin menesty.

Tällä hetkellä ruma fakta on kuitenkin se, että HIFK majailee Veikkausliigan sarjataulukon hännillä. Seuran pitäisi saada loppukauden aikana 300 000 euroa kassaan, säilyttää sarjapaikka ja mielellään siihen päälle voittaa vielä Suomen Cup, joka toisi 50 000 euron palkintorahan.

Yhtälö vaikuttaa vaikealta, muttei mahdottomalta. Vastuu HIFK:n tulevaisuudesta on joka tapauksessa seurajohdolla, joka on valinnut varsin uhkarohkean lähestymistavan selvitäkseen.

Tulevat kuukaudet kertovat, tuomitaanko tämäkin yritys Helsingin IFK:n jalkapallojaoston tappioksi vai pieneksi voitoksi järisyttävän pitkällä taipaleella. Koska selvää on, etteivät HIFK:n haasteet pääty siihen, kun kauden viimeinen ottelu on pelattu.

– Sen eteen tehdään paljon töitä, että kaikki kääntyisi hyvin.