Helsingin IFK:n tähtimaalivahti Beto jätti seuran reilu viikko sitten. Lähtö näyttäytyi ulospäin yllättävältä ja pikaiselta, mutta seuran toimitusjohtaja Jarno Salmivuoren mukaan lähtö ei ollut mikään suuri yllätys.

Muun muassa Sevillan paidassa Eurooppa-liigan voittoa juhlinut Beto oli Veikkausliigan kentille todellinen supertähti. Sopeutuminen suomalaiseen jalkapallokulttuuriin tuotti tähtivahdille vaikeuksia.

Lopulta lähtö HIFK:sta näyttäytyi dramaattiselta, kun Beto lensi viimeisessä pelaamassaan ottelussa suihkuun pelin loppuhetkillä. Beto antoi myös kovaa kritiikkiä Palloliiton suuntaan saamastaan kahden ottelun pelikiellosta. Ilves-ottelun jälkeen Beto pakkasi melko nopeasti laukkunsa ja lensi takaisin kotimaahansa Portugaliin.

– Ei ne (lähtöhalut) tulleet täysin yllätyksenä. Hänellä oli tiettyjä haasteita sopeutua suomalaiseen jalkapalloon. Lopulta se oli ihan yhteinen päätös, että puretaan sopimus. Siihen ei liittynyt sen kummempaa dramatiikkaa. Päätös oli monen asian summa, Salmivuori avasi SuomiFutis-sivustolle.

Beto oli antanut espanjalaiselle Marca-lehdelle haastattelun jätettyään HIFK:n. Maailman huippuseuroissa pelannut maalivahti oli verrannut Suomessa pelaamista muun muassa Sevillaan ja kritisoinut Veikkausliigan ammattimaisuutta. Kritiikki on toki melko ymmärrettävää, jos vertaillaan HIFK:ta ja La Ligan suurseura Sevillaa.

– Onhan Helsingin IFK:n jalkapallotoiminta aika erinäköinen kuin Sevillalla. Operoimme aivan erilaisilla resursseilla. Ehkä hän ei ollut ihan osannut hahmottaa sitä.

Salmivuoren mukaan Beto toi rutkasti ammattimaisuutta HIFK:hon.

– Luonnollisesti tuollaisella CV:llä Suomeen tuleva pelaaja on tottunut vähän erilaiseen toimintaympäristöön.

– Mitä hänen kanssaan juttelin, niin hän on pelannut maissa, joissa jalkapallo on maan ykköslaji ja Suomessa eletään aika vahvasti jääkiekkomaassa. Hän pohti meidän yleisömääriä, kun stadionit eivät olleet täynnä. Hän ei kommentoinut sitä, onko siellä tuhat vai 4 000 ihmistä, vaan sitä, etteivät stadionit olleet täynnä. Sitten vertailuna, kun hän kävi katsomassa HIFK:n lätkämatsia, niin siellä oli halli täynnä.

[readmore from=hifk]

Ymmärettävästi Betolla oli myös kova vaatimustaso. Salmivuoren mukaan se oli pelkästään hyvä asia.

– Siinähän ei ole mitään negatiivista. Se vaan tuo ammattimaisuutta joukkueeseen ja toimiston väelle myös. Minäkin opin häneltä paljon urheiluseuran johtamisesta. Esimerkiksi siitä, miten pelaajat otetaan huomioon ja olosuhteet järjestetään.

Beto ja HIFK erosivat lopulta hyvissä väleissä. Beto kiitteli sosiaalisen median tileillään seuraa ja kannattajia. Myös Beto sai IFK:lta lämpimät kiitokset palveluksistaan, vaikka yhteistyö loppuikin ennen aikojaan.

LUE MYÖS: