Historian kolmastoista naisten EM-turnaus pelataan Englannissa 6.-31. heinäkuuta. Kisat pelataan nyt toisen kerran 16 maan turnauksena, ja Suomi osallistuu kisoihin neljännen kerran.

Kisoissa tullaan näkemään todellista tähtisadetta, sillä ovathan turnauksessa mukana kaikki Euroopan rankingin 13 parasta maata. Rankingissa parhailla sijoilla olevat maat, jotka eivät mukana ole, ovat Suomen karsintalohkon kolmanneksi jäänyt Skotlanti sekä Ukrainassa riehuvan sodan takia kisoista ulos suljettu Venäjä.

Esittelemme tässä jutussa kymmenen pelaajaa, joita kisoissa kannattaa seurata erittäin tarkasti. Uusiakin tähtiä varmasti turnauksen aikana syttyy, mutta ainakin seuraaviin naisiin kannattaa takuulla kiinnittää huomiota.

Lucy Bronze, Englanti

30-vuotias Lucy Bronze on Englannin pitkäaikaisia avainpelaajia. Hän on koko viime vuosikymmenen parhaita laitapuolustajia, joka on viime vuosina nähty ajoittain myös keskikentällä.

Bronze valittiin vuonna 2020 maailman parhaaksi naispelaajaksi The Best -gaalassa (vuotena, jolloin Ballon d’Oria ei jaettu), ja hän löysi paikkansa myös IIHFS:n viime vuosikymmenen tähdistöjoukkueesta. Pelasi pitkään Lyonin tähtisikermässä, vietti viime kaudet Manchester Cityssä ja siirtyy ensi kaudeksi Barcelonaan. Emäntämaa Englannille todella tärkeä pelaaja.

Lucy Bronze on emäntämaa Englannin avainpelaajia. Kuva: Getty Images

Ellen White, Englanti

33-vuotias Ellen White pelaa Bronzen tavoin tätä nykyä Manchester Cityssä. White on Englannin kaikkien aikojen paras maalintekijä, ja hän pelasi myös vahvat olympialaiset viime vuonna tehden Tokion kisoissa kuusi maalia. Se riitti maalitilaston kakkostilaan.

Jos ja kun White mättää maaleja näissäkin kisoissa, esittänee hän yleisölle tutun ”silmälasituuletuksensa”. Sen White paljasti taannoin lainanneensa 1. FC Kölnin ranskalaishyökkääjä Anthony Modestelta, ja sen jälkeen siitä on tullut hänen tavaramerkkinsä.

White sairastui koronavirukseen vain kaksi viikkoa ennen EM-kisojen alkua. Aika näyttää, miten se vaikuttaa pelikuntoon.

Ellen Whiten silmälasituuletusta nähtäneen myös kesän EM-kisoissa. Kuva: Getty Images

Ada Hegerberg, Norja

Kisojen aikana 27 vuotta täyttävän Hegerbergin paluu maajoukkueeseen ja arvokisatasolle on yksi turnauksen odotetuimpia juttuja. Maailmanhistorian ensimmäisen naisten Ballon d’Orin voittanut Hegerberg vetäytyi Norjan maajoukkueesta kesällä 2017 ja missasi vapaaehtoisesti muun muassa vuoden 2019 MM-turnauksen. Syy tähän oli se, että Hegerberg koki Norjan jalkapalloliiton kohtelevan naisten maajoukkuetta huonosti ja epätasa-arvoisesti.

Nyt Lyonin hyökkääjä tekee paluun viiden vuoden poissaolon jälkeen. Heti paluuottelussa syntyi hattutemppu Kosovoa vastaan. Hegerberg on Naisten Mestarien Liigan kautta aikain paras maalintekijä.

Ada Hegerberg palasi tänä keväänä paitsi Norjan maajoukkueeseen, niin myös Mestarien liigan voittajaksi. Kuva: Getty Images

Pernille Harder, Tanska

Seitsemän kertaa Tanskan vuoden pelaajaksi valittu Pernille Harder on ollut maailman huipulla ensin Wolfsburgissa ja nykyisin Chelseassa. Voittanut maalikuninkuudet Bundesliigassa ja naisten Mestarien liigassa, ja on Tanskan ehdottomasti johtava pelaaja.

Harder on ollut pitkään parisuhteessa seurajoukkuekaverin ja Ruotsin tähtipelaajan Magdalena Erikssonin kanssa. Molemmat ovat mukana Juan Matan aloittamassa ”Common Goal” -kampanjassa lahjoittaen prosentin palkastaan hyväntekeväisyyteen.

Tanskan johtotähti Pernille Harder voitti tällä kaudella Chelsean kanssa Englannin Naisten Superliigan. Kuva: Getty Images

Nadia Nadim, Tanska

34-vuotias Nadia Nadim on yksi maailman tunnetuimmista pakolaistaustaisista huippu-urheilijoista. Taliban teloitti Nadimin isän tytön ollessa kaksivuotias. Äiti pakeni lapsineen Afganistanista Tanskaan, josta perhe sai turvapaikan.

Yhdeksää kieltä puhuva Nadim valmistui äskettäin lääkäriksi ja on puhunut aktiivisesti tasa-arvon ja tyttöjen koulutuksen merkityksen puolesta. Viime aikoina Nadimia on tosin arvosteltukin hänen puhuttuaan turhan ylevästi Qatarin ongelmallisista MM-kisoista. Nadim pelaa jo neljänsissä EM-kisoissaan.

Nykyisin yhdysvaltalaista Racing Louisvilleä edustava Nadia Nadim on paitsi erinomainen pelaaja, myös merkittävä jalkapallomaailman vaikuttaja. Kuva: Getty Images

Alexia Putellas, Espanja

28-vuotias Putellas putsasi palkintopöydän vuonna 2021 voitettuaan UEFA:n vuoden pelaajan palkinnon, The Bestin ja Ballon d’Orin. Kyseessä oli ensimmäinen naispelaajan vastaava tripla.

Barcelonan edustusjoukkueessa jo vuodesta 2012 pelannut Putellas on Espanjan kaikkien aikojen ottelu- ja maalitilaston ykkönen, ja Espanjan ja Barcan nousu kohti maailman huippua kulminoituu pitkälti häneen. Monikäyttöinen pelaaja, jota Barcelona käyttää näkyvästi markkinoinnissaan, sillä Putellas on kaikin puolin erinomainen esikuva.

Jo vuosikymmenen Barcelonassa pelannut Alexia Putellas on antanut kasvonsa sekä Barcan että Espanjan nousulle kohti huippua. Kuva: Getty Images

Vivianne Miedema, Hollanti

Kisojen aikana 26 vuotta täyttävä Miedema auttoi maaleillaan Hollannin euroopanmestariksi viisi vuotta sitten edellisessä EM-turnauksessa. Kisojen jälkeen Miedema siirtyi Arsenaliin, jossa on pelannut viimeiset viisi kautta ja jatkanut samanlaista maalitehtailua. Teki viime kesän olympialaisissa neljässä pelissä huimat kymmenen maalia ja voitti neljän maalin erolla kisojen maalikuningattaruuden. Yksi suosikkeista maalipörssin voittajaksi nytkin.

Vivianne Miedema teki viime vuoden olympialaisissa uskomattomat kymmenen maalia neljässä pelissä. Kuva: Getty Images

Hedvig Lindahl, Ruotsi

39-vuotias ruotsalaismaalivahti on yksi koko kisojen suurimmista lajilegendoista. Lindahl on pelannut Chelseassa, Wolfsburgissa ja kesästä 2020 lähtien Atlético Madridissa. Lindahl tunnetaan aktiivisena tasa-arvon puolestapuhujana ja yhteiskunnalliseen keskusteluun kantaa ottajana.

Lindahl on voittanut vuodesta 2003 lähtien jo seitsemän arvokisamitalia (EM-kisat, MM-kisat, olympialaiset) Ruotsin mukana, muttei vielä ainuttakaan kultaa. Onko nyt viimeinen tilaisuus?

Hedvig Lindahl joutui pettymään karvaasti viime vuoden olympiafinaalin rankkarikisassa. Onko nyt viimeinen tilaisuus voittaa arvokisakultaa? Kuva: Getty Images

Marie-Antoinette Katoto, Ranska

Kongolaislähtöisten vanhempien tytär Katoto on yksi EM-kisojen kiinnostavimmista nuorista pelaajista. Vaikka ikää on vasta 23 vuotta, tuli Katotosta jo tänä keväänä PSG:n kautta aikain paras maalintekijä.

Katoto jätettiin lähes skandaalimaisesti ulos vuoden 2019 MM-kisoista, mutta nyt on arvokisadebyytin aika. Hän on putsannut palkintopöytiä niin alle 19-vuotiaiden arvokisatasolla kuin Ranskan pääsarjassakin, ja nytkin odotetaan kovia tehoja.

Tuleeko näistä Marie-Antoinette Katoton läpimurtokisat? Kuva: Getty Images

Wendie Renard, Ranska

Jos Wendie Renard olisi hyökkääjä, olisi hänet valittu maailman parhaaksi pelaajaksi ainakin kerran. Näin uskallan väittää. Pitkänhuiskea (187 cm) Ranskan kapteeni pelaa kuitenkin puolustajana, ja on jonkinlainen ”naisfutiksen Sergio Ramos”.

Martiniquen saarella syntynyt 31-vuotias Renard on erittäin tyylikäs ja urheilullinen keskuspuolustaja, jota vastaan yhdenkään hyökkääjän ei ole mukava pelata. Myös maalintekijänä todellinen pelote, äärettömän laadukas pääpelaaja. Teki myös helmikuussa kaksi maalia Helmareita vastaan.

Koko uransa Lyonissa pelannut Renard on voittanut urallaan uskomattomat 15 ranskanmestaruutta sekä kahdeksan kertaa Mestarien liigan. Maailman vuoden tähdistöjoukkueeseen (FIFPro) hänet on valittu vuosina 2015-2021 kuusi kertaa. Enää mestaruus Ranskan paidassa ja se jo mainittu Ballon d’Or puuttuvat. Yksi kaikkien aikojen pelaajista.

Wendie Renard on loistava puolustaja ja suuri johtajatyyppi. Tyylikäs pelaaja, jonka taitoihin Ranskan menestystoiveet pitkälti nojaavat. Kuva: Getty Images