Wembleyllä rikotaan tänään EM-kisojen yleisöennätys miesten kisat mukaan lukien – tässä hekumallisen finaalin pääpointit

© Kuva: Getty Images

Naisten EM-lopputurnauksesta on tullut juuri niin hieno tapahtuma kuin odotettiinkin. Yleisöennätyksiä on jälleen rikottu rytisten, tunnelma peleissä on ollut korkealla ja otteluiden taso on vakuuttanut skeptikotkin.

Sunnuntai-iltana EM-kisat huipentuvat odotettuun loppuotteluun kahden huippumaan Englannin ja Saksan välillä. Englanti on ollut kahdesti aiemmin arvoturnauksen loppuottelussa (EM-kisat 1984 ja 2009), muttei ole voittanut naisten maajoukkuefutiksessa vielä mitään. Saksa puolestaan on EM-historian menestynein maa voitettuaan kahdeksan kaikkiaan 12 jaossa olleesta mestaruudesta.

Saksa on monien mielissä finaalin ennakkosuosikki, sillä sen EM-historia on huikea. Onpa Saksa voittanut viimeisistä 18 pudotuspeliottelustaan EM-kisoissa (vuodesta 1995 lähtien) huikeasti 17. Ainoa tappio tällä 27 vuoden ajanjaksolla tuli viisi vuotta sitten puolivälierässä Tanskaa vastaan. Englanti puolestaan on jyrännyt äärimmäisen vakuuttavasti nykyisen valmentajansa Sarina Wiegmanin alaisuudessa, ja niinpä moni uskoo Englannin menevän tällä kertaa ”all the way”.

Yhden EM-turnauksen yleisöennätys rikkoutui Englannissa jo puolivälierävaiheessa. Tänä iltana puolestaan rikotaan kaikkien aikojen yleisöennätys yhdessä EM-ottelussa, myös miesten kilpailut mukaan luettuna. Loppuottelustadion Wembley myytiin loppuun jo hyvissä ajoin ennen turnauksen alkua, joten paikan päällä finaalia seuraa 90 000 katsojaa.

Finaalista odotetaan ennakkoon tasaista. Käymme tässä jutussa läpi, millaisiin asioihin mestaruus saattaa ratketa.

Ilmataistelu

Tärkeässä asemassa on ehdottomasti, kuinka saada kuriin kuusi maalia kisoissa tehnyt – ja jokaisessa ottelussa vähintään kerran maalannut – saksalaiskärki Alexandra Popp. 31-vuotias Popp on erityisen vahva pääpelaaja, joten Englannilla tulee olemaan täysi työ pitää hänet kurissa.

– Hänen kaksi maaliaan Ranskaa vastaan ja etenkin se puskumaali osoittivat, että toppariemme täytyy pelata elämänsä ottelu pitääkseen hänet kurissa, Englannin entinen kapteeni Faye White sanoi Sky Sportsille.

Päävastuuta Poppin pitelemisestä kantaa Chelsean toppari Millie Bright, joka on niin ikään kisojen parhaita pääpelaajia. Popp ei kuitenkaan montaa paikkaa tarvitse. Kliinisyydestä kertoo paljon se, että Popp on laukonut tai puskenut kisoissa maalia kohti vain seitsemän kertaa, ja yrityksistä kuusi on mennyt maaliin.

– Popp voitti Ranska-ottelussa ilmassa sekä Wendie Renardin että Griedfe Mbockin, mutta Millie on vahvin pelaaja, jonka kanssa tai jota vastaan olen koskaan pelannut. Hän on kuin tiilimuuri enkä malta odottaa kamppailua heidän kahden välillä, toinen entinen maajoukkuepelaaja Sue Smith lisäsi.

Laitapelaajat

Molemmat finalistit ovat hyödyntäneet vahvasti laitapelaamista. Englannilla on oikealla laidalla Poppin tavoin kuusi maalia kisoissa tehnyt Beth Mead sekä laitapuolustaja Lucy Bronze, ja myös vasen laitalinkki Lauren Hemp on onnistunut loistavasti. Mead on luonut kisoissa 14 maalipaikkaa (jaettu ykköspaikka tilastossa) ja Hemp 13.

Saksan Klara Bühl jakaa Meadin kanssa luotujen maalipaikkojen tilaston kärkipaikkaa, mutta hän on välierän tavoin sivussa loppuottelusta koronatartunnan vuoksi. Svenja Huth otti Bühlin poissaollessa isompaa roolia ja keskitti oikealta loisteliaasti molemmat Poppin tekemät maalit välierässä Ranskaa vastaan.

Englannin vasemmalla laidalla puolustaja Rachel Dalylla on ollut puolustussuuntaan vaikeuksia, eikä välttämättä ihme, sillä hän pelaa seurajoukkueessaan Houston Dashissa hyökkääjänä. Daly saa olla Huthin kanssa tarkkana.

Keskikenttä

Englannin keskikentällä Fran Kirby ja Georgia Stanway ovat hallinneet otsikoita, mutta 25-vuotias Keira Walsh on ollut keskikentällä ehkä tärkein pelaaja. Walsh käynnistää hyökkäyksiä alhaalta ja on ruokkinut Englannin hyökkäyskolmikkoa hienosti syötöillään. Walsh on ollut ehkä kisojen paras pelintekijä.

Saksan vastine on vain 20-vuotias Lena Oberdorf, joka on tehnyt odotetusti näissä kisoissa lopullisen kansainvälisen läpimurtonsa. Oberdorf on Walshia puolustavampi pelaaja, mutta pallojen riistäjänä ja hyökkäysten katkojana hän on ollut kenties kisojen selkeä ykkönen.

Englannin tulivoima ja hyökkäysten rakentelu on ollut kisoissa erittäin luovaa ja vaarallista, joten Oberdorfin pitää jopa ylittää itsensä. Ja luonnollisesti saada apua muilta.

Maalivahdit

Molemmat maalivahdit Mary Earps ja Merle Frohms ovat päästäneet turnauksessa vain yhden maalin. Kumpikin on esittänyt lukuisia huipputorjuntoja eikä ole minkäänlainen heikko lenkki joukkueelleen. Maalivahdin virheeseen ei voida ennakoida ottelun ratkeavan, vaikka niinkin tietysti joskus käy, mutta kumpi tahansa kaksikosta voi voittaa pelin joukkueelleen.

Vaikka Englanti on pitänyt otteluissaan palloa eniten koko kisoissa, on Earps joutunut kuitenkin Frohmsia kovempaan testiin. Hänen päästettyjen maalien odottamansa (xG) on peräti 4,3, kun Frohmsin vastaava luku on 1,5.

Ottelu Englanti-Saksa alkaa kello 19 Suomen aikaa. Suora lähetys Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa on jo menossa.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.