Veikkausliigan kausi on huipentumassa. Runkosarjan viimeinen kierros pelataan 11. syyskuuta, jonka jälkeen sarja jakautuu ylä- ja alaloppusarjaan. Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa on innoissaan sarjan loppuhuipennuksesta.

Uusi sarjajärjestelmä on kasvattanut panoksia yksittäisiin otteluihin. Varsinkin kilpailu europaikoista on kiristynyt entisestään uudistusten myötä. Europaikat määräytyvät tällä kaudella seuraavasti:

  • Mestari etenee Mestarien liigan karsintaan.
  • Kakkonen etenee Konferenssiliigan karsintoihin.
  • Eurolopputurnauksen voittaja etenee Konferenssiliigan karsintoihin.
  • Kolmonen etenee eurolopputurnauksen finaaliin.
  • Sijat 4-7 pelaavat paikasta eurolopputurnauksen finaaliin cup-muotoisessa turnauksessa kauden jälkeen.
  • Suomen Cupin voittaja etenee Konferenssiliigan karsintoihin.

Suomen Cupin voittaja määrittää lopulta sen, pääseekö jopa kahdeksannelta sijalta taistelemaan vielä europelipaikoista. Jos Suomen Cupin voittaja on seitsemän parhaan joukossa, pääsee kahdeksas vielä mukaan eurolopputurnaukseen.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Roman Eremenkolla on vielä teoriassa mahdollisuus johdattaa HIFK ensi kaudeksi Eurooppaan. Kuva: Juha Tamminen.

– Tämä uusi sarjajärjestelmä mahdollistaa sen, että joka ikinen peli on mahdollisuus näille alaloppusarjan joukkueille. Edelleen jopa HIFK, joka on tällä hetkellä hyvin vaikeassa tilanteessa, niin teoriassa heilläkin on mahdollisuuksia päästä taistelemaan europaikoista kauden päätteeksi, jos pelit lähtevät kulkemaan, Marjamaa huomautti Veikkausliigan podcastissa.

HIFK:lla on ollut todella vaikea kausi monella tapaa. Tällä hetkellä IFK on sarjan hännillä kuusi pistettä toiseksi viimeisenä olevaa FC Lahtea perässä. Seitsemännellä sijalla oleva SJK onkin jo 17 pisteen päässä. Loppusarja mukaan lukien HIFK:lla on vielä teoreettisesti mahdollista kerätä 27 pistettä.

Myös mestaruustaistosta on tulossa todella tasainen. KuPS johtaa sarjaa tällä hetkellä kolmeen pisteen erolla Honkaan ja HJK:hon. Marjamaan mukaan mestaruuden merkitys on entistä suurempi, kun huomioidaan mestarin mahdollisuudet päästä europelien lohkovaiheeseen.

HJK on tästä erinomainen esimerkki, kun se raivasi jo toisena vuotena peräkkäin paikan vähintään Konferenssiliigan lohkovaiheeseen. Torstaina HJK kaatoi Silkeborgin kotonaan maalein 1-0, ja otti vahvan otteen jopa paikasta Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

[readmore from=veikkausliiga]

– Tämä uudistus, joka tämän Konferenssiliigan osalta tehtiin, niin totta kai mestari saa
huomattavan etulyöntiaseman lohkovaiheeseen pääsemiseen, koska siellä aloitetaan Mestarien liigan karsinnoista ja siellä on muutama tappiomahdollisuuskin. Jokainen joukkue tietää sen, että jos olet mestari, seuraavana vuonna on huomattavasti helpompi päästä lohkovaiheeseen, Marjamaa sanoi.

Lohkovaiheen tuomat palkintorahat ovat Veikkausliigan seuroille massiivisia.

– Viime vuonna HJK sai palkintorahoina noin viisi miljoonaa euroa lohkovaiheen jälkeen. Ne ovat valtavan kokoisia rahamääriä, joilla pystyy sitten tehostamaan omaa toimintaa ja viemään eteenpäin. Tämä tuo jännityselementin mestaruustaisteluun. Mestaruus on kaikille ihan valtava kiihoke.

Voit kuunnella Veikkausliigan podcastin tästä (Supla).