Suomi pääsi vaikeissa olosuhteissa jauhamaan miehen ylivoimalla pitkään ja iski toisen puoliajan alussa tarvittavat maalit. Oliver Antman pelasi loistavan debyytin ja johdatti Huuhkajat 2-0-voittoon. Voitto varmisti lohkon toisen sijan.

Kanervalta muutoksia

Huuhkajien avauskokoonpanossa nähtiin pienoinen yllätys, kun Oliver Antman, 21, nousi vasemmalle laidalle avaukseen. Loukkaantuneen Rasmus Schüllerin paikan keskikentän keskustassa otti Kaan Kairinen. Keskikentällä avaukseen nousi myös Lucas Lingman.

Joel Pohjanpalo aloitti myös Montenegroa vastaan vaihtopenkin puolelta. Kärjessä Teemu Pukin kärkiparina aloitti Benjamin Källmann.

Kanervan pelaajavalinnat antoivat osviittaa Huuhkajien pelimuodon muutoksesta. Puolustaessa Suomi on ollut viime aikoina pääosin 5-3-2-muodossa. Hyökkäysmuoto on ollut 3-4-3 tai 3-4-2-1.

Huuhkajien avauskokoonpano Montenegrosa vastaan. Kuva: Juha Tamminen.

Ensimmäiset minuutit osoittivat, että Kanerva oli tehnyt selkeän muutoksen puolustusmuotoon. Suomi puolusti 4-5-1-muodossa, jossa Richard Jensen oli vasempana laitapuolustajana ja Antman vasempana laiturina. Oikealla puolella Källman laski laituriksi Nikolai Alhon yläpuolelle.

Hyökkäysmuoto oli oikeastaan 3-4-3, jossa oikealla Alho nosti vähintään keskikentän tasolle.

Antman toi energiaa

Heti ensimmäisistä hetkistä kävi selväksi, että Oliver Antman oli paikkansa avauskokoonpanossa ansainnut. Antman pääsi heti alusta hyvin peliin mukaan ja sai paljon kosketuksia palloon.

Antman oli jo kuudennella minuutilla avata maalitilinsä hyvän hyökkäyksen päätteeksi. Ensin Antman pelasi käyttösyötön Kamaralle boksin sisällä ja lähti samantien pystyyn. Kamara jatkoi takaisin Antmanille, joka pääsi laukomaan, mutta Montenegron maalivahti Milan Mijatovic venyi riittävästi pallon tielle ja torjui tilanteen kulmapotkuksi.

Suomi otti pelin komentoonsa, mutta Montenegro osoitti kertaalleen reilun kymmenen minuutin kohdalla vaarallisuutensa. Nopeat tilanteenvaihdot ovat olleet Montenegron vahvuus.

LUE MYÖS:

Debytantilta loistava esitys, Huuhkajat venyi mutapainissa elintärkeään voittoon – tätä voitto tarkoittaa

Suomen hyökkäyksen jälkeen Montenegro käänsi peliä nopeasti. Sead Haksabanovic lähetti aikaisen keskityksen, ja Stefan Jovetic laukoi suoraan ilmasta, mutta Lukas Hradecky venyi komeaan torjuntaan.

Antman pääsi kokeilemaan vajaan puolen tunnin kohdalla reilusta 20 metristä. Kova laukaus viuhui kohti oikeaa alakulmaa, mutta Mijatovic venyi jälleen pallon eteen.

Ennen taukovihellystä Antman oli jälleen rakentamassa Suomen hyökkäystä, jonka päätteeksi Pukki pyrki syöttämään kovan ja matalan syötön maalin edustalle, mutta Mijatovic ehti napata pallon ennen Källmania, jolla olisi ollut tyhjä maali edessään.

Ensimmäisellä puoliajalla Antman oli selkeästi Suomen paras pelaaja. Antman löytyi hyvin pelattavana kymppialueen taskussa.

Kaatosade murjoi kenttää ja Suomi ylivoimalle

Ottelun ensimmäisillä minuuteilla Podgorican stadionin nurmi näytti kestävän karmeissa olosuhteissa, mutta nopeasti kävi ilmi, ettei kenttä imenyt vettä tarpeeksi tehokkaasti. Kentälle alkoi muodostua isoja vesimassoja, mikä teki lyhytsyöttöpelistä vaikeaa.

Keli Podgoricassa oli haastava. Kuva: Juha Tamminen.

Teemu Pukki haastoi Montenegron puolustuslinjaa ja sai lyhyen ajan sisällä hankittua keltaiset kortit Zarko Tomasevicille sekä Igor Vujacicille. Jo 17. minuutilla Tomasevic tuli taas kovaa Pukin jaloille. Ottelun erotuomari François Letexier laittoi kätensä saman tien taskulle ja nosti toisen keltaisen kortin Tomasevicille. Montenegro joutui taistelemaan kaatosateessa miehen alivoimalla.

Montenegron pelaajat keräsivät alle 20 minuutissa peräti viisi varoitusta. Märällä ja liukkaalla kentällä oli varmasti oma osuutensa. Pelaajat liukastelivat ja kaatuilivat vähän väliä. Syötöt saattoivat pysähtyä ennen aikojaan, mikä teki pelistä hyvin vaikeasti ennakoitavaa.

Tääydellinen toisen puoliajan alku

Huuhkajien tilanne toiselle puoliajalle vaikutti selvältä. Maaleja tarvittiin, kun Romania johti tauolla omaa otteluaan Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan. Romanian voitto olisi tarkoittanut Suomelle sitä, ettei sille riitä muuta kuin voitto.

Suomi tuli toiselle puoliajalle todella vahvasti. Jo ensimmäisellä minuutilla Pukki pääsi laukomaan boksin sisällä, mutta laukaus epäonnistui.

Antman jatkoi siitä, mihin ensimmäisellä puoliajalla jäi. Jo toisella minuutilla Suomi pelasi kovan syötön syvälle boksin sisään vaihdosta sisään tulleelle Joel Pohjanpalolle, joka otti upeasti pallon haltuun, suojasi ja siirsi sen Pukille, joka näki vasemmalla täysin vapaan olleen Antmanin. Antman laukoi suoraan ensimmäisellä kosketuksellaan pallon varmasti oikeaan alakulmaan. 1-0.

Tärkeä avausmaali vapautti Suomen pelaamisen. Vajaa viisi minuuttia edellisestä ja verkko heilui jo toistamiseen. Tällä kertaa pallo pelattiin boksin sisälle vasemmalla laidalle Antmanille, joka ilmeisesti yritti laukoa vaikeasta pallosta. Epäonnistunut laukaus pomppasi maan kautta täydellisesti takatolpalle, josta Källman puski Suomen jo 2-0-johtoon.

Benjamin Källman teki Suomen 2-0-maalin. Kuva: Juha Tamminen.

Antman pelasi upean debyytin A-maajoukkuepaidassa. Antman otettiin vaihtoon lopulta 88. minuutilla. Hänen tilalleen kirmasi Pyry Soiri.

Maalien metsästys jatkui

Huuhkajilla oli miehen ylivoimalla mahdollisuus parannella maalieroaan, mutta kahden maalin jälkeen hyökkäyspelaaminen passivoitui. Suomella oli vaikeuksia löytää entiseen tapaan vapaita pelaajia muodon sisältä.

Viimeiset ratkaisut jättivät toivomisen varaa. Huuhkajille aukesi kyllä hyvin tiloja ja mahdollisuuksia, mutta viimeiset syötöt karkasivat usein liian pitkälle. Osittain sitä selitti myös se, että todella märällä kentällä syötöt piti antaa kovempaa, jotteivat ne pysähtyisi vesilätäkköön.

Viimeisen kymmenen minuutin kohdalla Suomen ote herpaantui. Montenegro sai loppuhetkillä luotua vaarallisen tekopaikan, jossa Leo Väisänen blokkasi laukauksen viime hetkillä.

Suomi joutui jopa paineen alle loppuhetkillä. 90. minuutilla Montenegro pääsi pariinkin otteeseen kokeilemaan maalintekoa hyvältä paikalta, mutta Suomi selvisi säikähdyksellä. Hradecky antoi todella kovaa palautetta omilleen tilanteiden jälkeen.

Voiton merkitys Huuhkajille

Montenegron kaataminen tarkoittaa sitä, että Suomi on oman lohkonsa toinen kahdeksalla pisteellään. Käytännössä se tarkoittaa ainakin sitä, että Suomi pelaa myös seuraavalla Kansojen liigan kaudella B-liigassa.

Lisäksi Suomi saattaa vielä nousta EM-karsintojen korijaossa kakkoskoriin, mikä helpottaisi huomattavasti karsintaurakkaa. Kakkoskorissa Suomi välttäisi joutumasta samaan lohkoon esimerkiksi Englannin, Ranskan tai Itävallan kanssa. Korijaon ranking varmistuu, kun Nations Leaguen lohkovaihe saadaan päätökseen tiistai-iltana.

Lisäksi Suomi saattaa olla vielä B-liigan paras lohkokakkonen, mikä saattaisi jopa tuoda niin sanotun varapatruunan eli paikan EM-jatkokarsintaan, mikäli paikkaa EM-lopputurnaukseen ei tule suoraan karsintojen kautta. Jatkokarsintapaikka vaatii myös sitä, että B-liigan lohkoykkösistä vähintään yksi joukkue varmistaa EM-kisapaikan suoraan karsinnoista. Tällöin paras lohkokakkonen saisi jatkokarsintapaikan.

UEFA:n suljettua Venäjän ulos Kansojen liigasta, parhaan lohkokakkosen vertailussa ei oteta huomioon pisteitä lohkon viimeiseksi jäänyttä maata vastaan. Suomi on näin ollen kerännyt seitsemän pistettä. Maaleja Suomi olisi saanut tehdä enemmänkin miehen ylivoimalla Montenegroa vastaan, jotta maaliero olisi parempi.

B-liigan parhaat lohkokakkoset selviävät lopullisesti vasta tiistai-illan otteluiden jälkeen.

Muokattu 27.9. klo 8.45: Korjattu Kansojen liigan viimeisten pelien pelattavan tiistaina, eikä keskiviikkoiltana.