HELSINKI. HJK on osoittanut kuluvalla kaudella Eurooppa-liigan lohkovaiheessa, että se pystyy pelillisesti haastamaan tosissaan Real Betisin, AS Roman ja Ludogoretsin. Vahvojen peliesitysten muuttaminen tuloksen tekemiseksi on prosessin seuraava vaihe.

Torstaina Bolt Arenalla Ludogorets oli ajoittain helisemässä. HJK hyökkäsi pallon kanssa erinomaisesti hyödyntäen isoja tiloja, joita se onnistui luomaan itse, ja joita valmennus oli skoutannut jo etukäteen. Esimerkiksi Perparim Hetemajn upea peli perustui nimenomaan taktiseen oivallukseen. Hetemaj pelasi varsin hyökkäävässä roolissa, johon löytyi selkeät syyt.

– Olimme skoutanneet, missä tilat ovat. Pelasin vähän eri paikalla ja oli helppo noudattaa valmennuksen ohjeita, Hetemaj sanoi ottelun jälkeen.

Päävalmentaja Toni Koskela osasi hyödyntää Hetemajn vahvuuksia erinomaisesti Ludogoretsia vastaan.

– Perpa on monikäyttöinen pelaaja ja pystyy sopeutumeen erilaisiin rooleihin, ja se antaa erilaisia vaihtoehtoja. Meillä oli hyökkäyksessä kaksi selkeämpää vastahyökkäyspelaajaa ja Perpa, joka pystyi tekemään vähän paremmin työtä myös puolustussuuntaan.

– Perpa toi samalla meille vastahyökkäyksiin sellaisen elementin, että hän kaivaa rikkeitä vastustajalle. Perpa on myös aika hyvä juoksemaan syvyyteen ja löytämään epätasapainoja. Pääsimme hyvin simppelisti boksiin niin, että ylimiehitimme yhtä välikaistaa ja sitten tuli juoksuja väleihin. Niissä Perpa on hyvä, Koskela kehui.

Koskela ansaitsee tähän mennessä Eurooppa-liigan peleistä varsin hyvän arvosanan. Oikeastaan jokaisessa pelissä HJK on pystynyt pelaamaan vahvuuksiensa kautta ja olemaan vaarallinen. HJK ei ole lähtenyt nöyristelemään, vaan se on pelannut aggressiivisesti ja rohkeasti pallon kanssa. Toki AS Romaa vastaan tullut varhainen ulosajo teki pelaamisesta selviytymistaistelua.

Lisäksi HJK on onnistunut poikkeuksetta ottelusuunnitelmassaan. HJK:lla on myös sen suhteen ollut pieni etulyöntiasema, koska vastustajille HJK on ollut tuntemattomampi joukkue. HJK on hyödyntänyt edun ja käyttänyt vastustajan heikkouksia armotta hyväkseen kääntäen pelin virtausta itselleen.

Pelillisesti HJK on ollut erinomainen tähän asti nähdyissä lohkovaiheen peleissä. Silti HJK:lla on kolmesta pelistä kasassa vain yksi piste. Hetemajn mukaan tulos tulee prosessin kautta. HJK tekee oikeita asioita kentällä, mutta tulokset eivät vielä ole ihan sitä, mitä ne voisivat olla.

– Tässä lohkossa on kolme tosi hyvää joukkuetta. Peliesitykset ovat olleet hyviä. Haluaisimme tietysti paljon heti, mutta täytyy myös muistaa, että kunhan kehitys menee eteenpäin. Mielestäni suunta on kokoajan parempi, Hetemaj sanoi.

Koskela näkee asian hyvin samankaltaisesti. HJK pelaa nyt asteen verran jälleen kovempia pelejä kuin viime vuonna Konferenssiliigassa. Silti HJK pelaa paremmin kuin vuosi takaperin.

– Olemme kilpailukykyisempiä pykälää parempia joukkueita vastaan kuin viime vuonna. Pystymme ottamaan aloitteen pelissä ja kontrolloimaan peliä. Se on askel eteenpäin viime vuodesta.

Lopulta huipputasolla erot tulevat pienistä asioista. Yksi ratkaiseva syöttö tai viimeistely-yritys voi olla lopulta se, mikä ratkaisee tuloksen. Siinä HJK:lla on vielä rutkasti varaa kehittyä.

Ludogoretsia vastaan muun muassa David Browne pääsi useaan otteeseen hyvään maalintekopaikkaan, mutta maali jäi uupumaan. HJK pääsi läpiajoihin ja laukomaan erinomaisilta sektoreilta, mutta välillä oma pelaajakin esti varman maalin olemalla pallon tiellä.

Seuraava steppi on parantaa viimeistelyn tehokkuutta.

– Sitten tulemme siihen, että meillä oli kaksi läpiajoa ja pari kertaa torjuttiin itse pallo aika läheltä maalia. Se on vain niin, että niitä paikkoja ei kuitenkaan tule kymmentä vaan muutama, niin silloin pitää olla tehokas. Silloin nämä pelit kääntyvät meille. Meillä voisi olla ehkä peliesitysten perusteella neljä pistettä, mutta meillä on yksi piste. Se on itsestäänselvää, että pitää olla tehokkaampi, Koskela summasi SuomiFutikselle kaikista oleellisimman kehityskohdan.

Huomionarvoista viimeistelyn tehokkuudessa on laatu. HJK on Veikkausliigassa omassa kastissaan siinä, kuinka laadukkaita pelaajia sillä on joukkueessaan. Eurooppa-liigassa HJK on kuitenkin vielä lilliputti, jos mietitään esimerkiksi seurojen pelaajabudjetteja tai pelaajien markkina-arvoja. Pelkästään Ludogoretsin pelaajabudjetti on yli neljä kertaa suurempi kuin HJK:n.

Ikävä kyllä pelaajabudjetti ja ylipäätään entistä paremmat ja ammattimaiset olosuhteet tekevät pesäeroa myös pelaajien laadussa. Ja niitä eroja ei hetkessä kurota kiinni, mutta ainakin Koskelan HJK on osoittanut olevansa oikealla tiellä sen suhteen.

– Jokainen peli on meille mahdollisuus testata meidän taitojamme, viedä peliämme eteenpäin ja nähdä mitä sitten kausienkin välillä tapahtuu. Sitä kautta toivottavasti joskus olemme taas pykälää parempia, Koskela summasi.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen

LUE MYÖS