HELSINKI. AS Roma saapui tänään, keskiviikkona, Helsinkiin, kun se kohtaa torstaina Eurooppa-liigassa HJK:n Töölön jalkapallostadionilla. Roma tutustui lyhyen aikaa tekonurmialustaan, mutta ei harjoitellut Helsingissä ennen torstaista ottelua.

Ison maailman tähtiä pursuava AS Roma saapui Bolt Arenalle hieman myöhässä aikataulusta. Pelaajat ja päävalmentaja – yksi jalkapallohistorian menestyneimmistä valmentajista – José Mourinho käveli Töölön tekonurmialustalle ja katselivat sitä kuin halpaa makkaraa.

Tekonurmi ei ole koskaan ollut päävalmentaja Mourinhon mieleen. Viime kaudella Roma sai todellisen nöyryytyksen Konferenssiliigassa Norjassa, kun Bodø/Glimt löylytti Roman tähtisikermää tekonurmella peräti maalein 6-1.

Nyt Romalla ei ole sellaiseen varaa, mikäli se haluaa jatkaa pelejä Eurooppa-liigan pudotuspeleissä. Mourinhon mukaan se on ainoa asia, mitä Roma tavoittelee.

– Meidän täytyy voittaa, eikä siitä tule helppoa. Ensimmäisessä ottelussa olimme vaikeuksissa 11 vastaan 11 -pelissä. Emme ole lomalla täällä, se on tärkeä peli. Emme halua Konferenssiliigaan, vaan haluamme jatkaa Eurooppa-liigassa, Mourinho sanoi lehdistötilaisuudessa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

José Mourinho vastaili median kysymyksiin Töölön jalkapallostadionilla. Kuva: Juho Hirvonen

HJK:n vieraspeli Roomassa meni pipariksi, kun kapteeni Miro Tenho lensi suihkun puolelle jo hyvissä ajoin ensimmäisellä puoliajalla. Sitä ennen HJK oli hyvin pelissä mukana, ja kuten Mourinho totesi, HJK pystyi aiheuttamaan harmaita hiuksia Roman puolustukselle.

Tekonurmialusta tuo HJK:lle edun. Se on käynyt selväksi jo aiemmissa Töölössä pelatuissa Eurooppa-liigan otteluissa. Real Betis sai vaivoin haettua voiton ja Ludogorets jäi Helsingissä tasapeliin. HJK on ottanut omasta kentästään täyden hyödyn irti ja liikuttanut palloa nopeasti ja taidokkaasti. HJK:n pallollinen pelaaminen on ollut varsin hyvällä tasolla Eurooppa-liigan kovissa peleissä.

Mourinho ei halunnut valittaa kentästä, mutta sanoi silti suoraan oman mielipiteensä tekonurmesta.

– En halua itkeä siitä, koska se ei hyödytä. Pitää pelata sillä kentällä, millä pelit pelataan. Ei ole väliä, onko se nurmi, tekonurmi vai hiekka, meidän pitää voittaa.

– Jos haluat mielipiteeni (tekonurmesta), niin tekonurmella pelaaminen on eri laji. Se muuttaa peliä teknisellä tasolla. En sanoisi, että peli välttämättä taktisesti muuttuu, mutta teknisesti peli muuttuu paljon.

Mourinhon mukaan pelaajilla on vaikeuksia hallita palloa ja pelitapahtumia tekonurmella.

– Jopa parhaat puolustajat ovat vaikeuksissa tekonurmella. Totta kai siitä on etua heille, jotka ovat tottuneet sillä pelaamaan. En olisi puhunut aiheesta, ellet olisi asiasta kysynyt, koska en halua keskittyä siihen. Haluan keskittyä pelin voittamiseen, Mourinho sanoi.

Erikoista AS Roman valmistautumisessa HJK-otteluun on se, ettei Roma harjoitellut tekonurmella ollenkaan ennen torstain peliä. Roma harjoitteli keskiviikkona Roomassa, jonka jälkeen joukkue matkusti Helsinkiin. Pelaajat piipahtivat kentällä tutustumassa tekonurmeen, mutta todellisen kosketuksen kenttään he saavat vasta torstaina alkulämpöjen aikana.

Mourinho ei vastannut suomalaistoimittajan kysymykseen, miksei joukkue harjoitellut alustalla ennen torstain peliä. Kysymys saattoi mennä Mourinholta ohi, sillä huippuvalmentaja vastasi kaksiosaisen kysymyksen ensimmäiseen osaan.

HJK ja AS Roma kohtaavat torstaina kello 22 alkaen. Ottelu on loppuunmyyty ja sitä voi seurata V Sportin kanavilta sekä Elisa Viihde Viaplaysta.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen

C-lohkon tilanne
#JoukkueOVTHMP
1Real Betis BTB651012-416
2AS Roma ROM631211-710
3Ludogorets LUD62138-97
4HJK60152-131

LUE MYÖS!