HJK kohtaa torstaina Eurooppa-liigassa kotikentällään, Bolt Arenalla, bulgarialaisen Ludogoretsin kello 19.45 alkaen. HJK tarvitsee kipeästi pisteitä, jotta se voi taistella vielä lohkon kolmannesta sijasta ja pääsystä Konferenssiliigan pudotuspeleihin.

Eurooppa-liigaa on pelattu kaksi ottelukierrosta. HJK hävisi avausottelussaan kotikentällään Real Betisille, mutta peliesitys loppuunmyydyllä Bolt Arenalla oli vähintäänkin kohtalainen. AS Roma oli vieraissa parempi, mutta ottelun kuva muuttui radikaalisti jo ensimmäisellä puoliajalla, kun kapteeni Miro Tenho lensi suihkun puolelle.

Ludogorets aloitti vahvasti, kun se kaatoi kotonaan AS Roman maalein 2-1. Real Betisin vieraana Ludogorets koki niukan 2-3-tappion. Ludogorets on tällä hetkellä Bulgarian pääsarjassa kolmantena kymmenen pelatun ottelun jälkeen. Piste-ero kärjessä olevaan TsSKA 1948 Sofiaan on vain kolme pistettä ja välissä oleva TsSKA Sofia on kaksi pistettä edellä.

HJK:n lohkon tilanne Eurooppa-liigassa

#JoukkueOVTHMP
1Real Betis BTB651012-416
2AS Roma ROM631211-710
3Ludogorets LUD62138-97
4HJK60152-131

Kuntopuntari

Viisi edellistä ottelua: HJK (V, H, V, H, V)

PvmOttelu ja tulosSarja/turnaus
2.10.HJK – FC Inter 3-0Veikkausliiga
29.9.Honka – HJK 3-1Veikkausliiga
18.9.HJK – SJK 2-1Veikkausliiga
15.9.AS Roma – HJK 3-0Eurooppa-liiga
11.9.Honka – HJK 1-2Veikkausliiga

Viisi edellistä ottelua: Ludogorets (H, T, H, V, V)

PvmOttelu ja tulosSarja/turnaus
1.10.Lokomotiv Sofia – Ludogorets 1-0Efbet Liga
18.9.Ludogorets – Arda 1-1Efbet Liga
15.9.Betis – Ludogorets 3-2Eurooppa-liiga
11.9.Botev Vratsa – Ludogorets 0-4Efbet Liga
8.9.Ludogorets – AS Roma 2-1Eurooppa-liiga

Avauskokoonpanot

Lisätty 6.10. klo 18.43.

HJK

Abubakari, Browne;
Soiri, Lingman, Väänänen, Hetemaj, Hostikka;
Raitala, Hoskonen, Pelolta;
Hazard

Ludogorets

Tissera;
Despodov, Cauly, Tekpetey;
Cafumana, Piotrowski;
Nedyalkov, Verdon, Plastun, Witry;
Padt

HJK:n poissaolijat ja kokoonpano

HJK:lta ovat sivussa loukkaantumisten takia Paulus ArajuuriMiska YlitolvaAapo HalmeMuriloValtteri Moren ja Roope Riski. Lisäksi kapteeni Tenho on pelikiellon takia poissa. Tenho ajettiin ulos Romaa vastaan ja kärsii yhden ottelun pelikieltoa. Lisäksi laitapelaaja Murilo on ollut syystä tai toisesta kokoonpanon ulkopuolella viime ajat.

Real Betis kävi hakemassa täydet pisteet Bolt Arenalta syyskuussa. Kuva: Juha Tamminen.

Tiukka ottelutahti pakottaa HJK:n päävalmentaja Toni Koskelan tekemään koviakin ratkaisuja peluutuksen suhteen. HJK:lla on viikonloppuna mahdollisuus ratkaista Veikkausliigassa mestaruus voittamalla Hakan.

Siitä huolimatta panoksia riittää myös Eurooppa-liigan puolella. HJK tarvitsee pisteitä Ludogorets-ottelusta, mikäli se haluaa taistella vielä pääsystä Konferenssiliigan pudotuspeleihin.

Arvio HJK:n avauskokoonpanosta (3-4-3)

Hostikka, Abubakari, Terho;
Browne, Lingman, Hetemaj, Peltola;
Raitala, Hoskonen, Toivio;
Hazard

Ludogoretsin kokoonpano

Viimeisten tietojen mukaan Ludogoretsilta ovat sivussa keskikenttäpelaaja Dominik Yankov sekä portugalilainen keskikentän pohjapelaaja Claude Gonçalves.

Maajoukkuepelaajista koostuva Ludogorets on äärimmäisen kova joukkue, josta löytyy laatua laajalla säteellä. Hyökkäyspäästä tehoista on pääosin vastanneet laituri Kiril Despodov, joka on myös Bulgarian maajoukkueen kapteeni. Toisella laidalla tehoja on tehnyt Bernard Tekpetey sekä kärjessä tulivoimaa tuovat Matías Tissera ja Igor Thiago, joita molempia ei yleensä samaan aikaan kentällä nähdä.

Ludogorets on pääosin hyökännyt 4-2-3-1-muodossa, joten kärjessä pelaa vain yksi pelaaja. Kymppipaikalla kärjen alapuolella on viihtynyt yleensä brasilialainen Cauly.

Bulgarian maajoukkueeseen kuuluvat myös laituri Spas Delev, laitapuolustaja ja joukkueen kapteeni Anton Nedyalkov, keskikenttäpelaajat Yankov (loukkaantuneena) sekä Ivan Yordanov.

Lisäksi joukkueesta löytyy myös muiden maajoukkueiden pelaajia, slovenialainen toppari Zan Karnicnik, kroatialainen maalivahti Simon Sluga, israelilainen laitapuolustaja Denny Gropper, puolalainen keskikenttäpelaaja Jakub Piotrowski, angolalainen keskikenttäpelaaja Show sekä Guinea-Bissaun maajoukkuekapteeni Jorginho. Laatua on siis yllinkyllin.

Vertailun vuoksi Ludogoretsin pelaajabudjetti tälle kaudelle on noin 20 miljoonaa euroa, kun HJK:lla se on noin 4,6 miljoonaa euroa. Ludogorets maksaa pelaajilleen yli neljä kertaa enemmän kuin HJK.

Maalinsuulla päävastuuta on kantanut 32-vuotias hollantilaisvahti Sergio Padt.

Arvio Ludogoretsin avauskokoonpanosta (4-2-3-1)

Thiago;
Despodov, Cauly, Tekpetey;
Piotrowski, Show;
Cicinho, Nedyalkov, Verdon, Witry:
Padt

Päävalmentajien kommentit

Toni Koskela, HJK

Vastustajasta?

– Ludogorets on todella hyvä ja Euroopassa rutinoitunut joukkue, jolla on paljon laadukkaita pelaajia etenkin hyökkäyspäässä. Kotimaassaan he prässäävät melko aggressiivisesti, ja yleisesti joukkueen vahvuudet ovat isoihin tiloihin hyökätessä.

Ottelun merkitys?

– Kaikkien otteluiden voittaminen on luonnollisesti tärkeää, mutta tiedämme, että tämä on ottelu, joka meidän on voitettava, jos haluamme kilpailla kolmannesta sijasta. Meidän täytyy onnistua hyvin huomenna, mutta joukkue on hyvässä vireessä, ja mielestäni meillä on kaikki palikat kasassa siihen, että pystymme haastamaan Ludogoretsin ja ottamaan hyvän tuloksen.

Joukkueen iskukyky?

– Olemme pelanneet noin 45 kilpailullista peliä tällä kaudella, jos liigacup otetaan pois laskuista. Se näkyy varmasti kaikessa. Se korostuu henkisellä puolella ja pirteänä pysymisenä. Mielestäni olemme hyvässä formissa. Kaikki on omissa käsissä kotimaisessa sarjassa. Täällä olemme pelanneet kaksi peliä, ja emme toki voi olla tyytyväisiä tuloksiin.

Tavoite Eurooppa-liigassa?

– Alunperin kun lohko arvottiin, niin kolmospaikka oli se, mitä lähdettiin tavoittelemaan. Se on kova haaste, mutta siihen meillä on vielä kaikki mahdollisuudet. Torstain peli on tietysti sen kannalta todella merkittävä.

Kokoonpanovalinnoista?

– Meillä on loppuviikosta äärimmäisen iso peli Veikkausliigassa. Totta kai meidän täytyy miettiä sitäkin, että meillä on sunnuntainakin laittaa tiettyjä ominaisuuksia kentälle. Torstaina on varmasti monta hyvää pelaajaa penkillä. Välillä tulee pettymyksiä, mutta seuraavassa pelissä voi olla sitten iso ja tärkeä rooli. Se on osa tätä ammattia.

Ante Simundza, Ludogorets

– Olemme analysoineet HJK:n pelaamista ja sitä, mitä he yrittävät kentällä tehdä. Olemme tehneet kotiläksymme. Odotan kovaa kamppailua, ennen kaikkea sen takia, että he pelaavat kotiyleisönsä edessä. Meidän täytyy sopeutua olosuhteisiin. Odotan pelaajiltani rohkeutta ja laatua.

– Heidän (HJK:n) kollektiivisuus ja joukkuepeli on tehnyt minuun vaikutuksen. He hyökkäävät ja puolustavat yhtenäisesti. Heillä on toki heikkoutensa, kuten kaikilla joukkueilla.

Televisiointi – mistä näet pelin?

Kaikki Eurooppa-liigan ottelut näkyvät Elisa Viihde Viaplaysta. HJK–Ludogorets-ottelu näkyy Elisa Viihde Viaplaysta sekä V Sport 2 Suomi -kanavalta.

Lähetyksen studio-osuus käynnistyy kello 19 ja ottelu alkaa kello 19.45. Ottelun selostaa Mikko Innanen.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen

LUE MYÖS