HJK ja Ludogorets tasasivat pisteet 1-1-tuloksella Eurooppa-liigan ottelussa Helsingissä. HJK tarjoili Perparim Hetemajn johdolla erinomaisen peliesityksen, mutta kovassa paikassa se ei vielä riitä tuloksen tekemiseen.

Ennen pelin alkua pidettiin minuutin hiljainen hetki Indonesiassa nähdyn järkyttävän katsomotapaturman vuoksi. Indonesian pääsarjaottelussa kuoli yli 100 ihmistä katsomolevottomuuksien seurauksena. Presidentti Sauli Niinistö esitti aiemmin viikolla suruvalittelunsa maan presidentille. Loppuunmyyty (9751 katsojaa) Bolt Arena kunnioitti tilannetta arvokkaasti.

HJK lähti nimivahvalla avauskokoonpanolla Ludogoretsin kimppuun, vaikka sunnuntaina HJK:ta odottaa tärkeä Veikkausliigan kamppailu vieraissa Hakaa vastaan. HJK:lla on mahdollisuus voitolla varmistaa mestaruus.

HJK dominoi avauspuoliskoa, mutta perisynti vaivasi

Ensimmäinen puoliaika oli HJK:lta suorastaan dominoiva esitys, mutta kuten aiemminkin, maali jäi jälleen kerran uupumaan. Saumoja maalintekoon avautui kyllä useampikin. HJK vei maalintekoyritykset ensimmäisellä puoliajalla 6-2 ja hallitsi palloa 55-prosenttisesti. HJK ei todellakaan peruutellut kotikentällään, vaan prässäsi ajoittain aggressiivisesti korkealta tuottaen suuria vaikeuksia vierasjoukkueen pelinavaamiselle.

Jo kolmannella minuutilla HJK oli vähällä mennä johtoon. Nopea hyökkäys vasemmalta pelattiin päättäväisesti aina boksiin saakka, jossa Santeri Väänänen siirsi pallon vielä paremmalla paikalla olleelle Lucas Lingmanille, jonka laukaus kimposi Malik Abubakarin kautta yli maalin.

Kymmenen minuutin kohdalla HJK:lla oli jälleen hyvä nopea hyökkäys, mutta David Brownen ratkaiseva syöttö jätti toivomisen varaa. Ludogorets purki tilanteen ja lähti itse nopeaan vastahyökkäykseen. HJK ei ehtinyt kunnolla organisoida puolustustaan.

Brasilialainen Cauly kuljetti oikeaoppisesti kohti keskustaa ja HJK:n puolustusta. Juuri oikea-aikainen läpisyöttö tavoitti puolustuslinjan taakse juosseen Matías Tisseran, joka viimeisteli kylmänviileästi pallon HJK-vahti Conor Hazardin längeistä maaliin. 0-1.

Ludogorets näytti heti, ettei sille parane antaa yhtään tilaa puolustuslinjan eteen nopeissa vastahyökkäyksissä. Tästä varoitteli jo ennen ottelua HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Malik väärässä paikassa, Hetemaj loisti

Malik pelasi vahvasti HJK:n kärjessä, mutta viimeistelyissä mies tuntui olevan väärässä paikassa väärään aikaan. Puolen tunnin kohdalla HJK loi erinomaisen malaintekopaikan. Santeri Hostikka pelasi oikealta laidalta päätyrajan tuntumasta kovan pallon keskustaan maalin eteen. Erinomaisesti esiintynyt Perparim Hetemaj laukoi kohti maalia, mutta Malik oli jälleen pallon tiellä ja torjui varman maalin.

Hetemaj oli AS Romaa vastaan HJK:n parhaimmistoa ja ensimmäinen puoliaika Ludgoretsia vastaan oli jälleen vahvaa pelaamista. Hetemaj pelasi HJK:n 3-4-3-hyökkäysmuodossa vaasemmalla laidalla, mutta hänellä oli yllättävän vapaa rooli. Hetemaj löysi erinomaisesti tiloja Ludogoretsin linjojen välistä ja oli ensimmäisellä puoliajalla HJK:n ehdotonta parhaimmistoa.

Hetemaj esitteli ajoittain myös upeaa pallotaituruutta, ja sai loppuunmyydyn kotiyleisön useasti haukkomaan henkeään ja taputtamaan. Yli 300 peliä Serie A:ssa näkyi Hetemajn otteissa varmuutena ja itseluottamuksena.

Hetemaj lähti HJK:sta maailmalle kesällä 2006. Silloin korostettiin Hetemajn tekniikkaa ja pallollista kyvykkyyttä. 16 vuotta myöhemmin Hetemajn pelaamisessa nähtiin samoja elementtejä Ludogoretsia vastaan. Taidot eivät ole kadonneet mihinkään.

Paljon HJK:n vahvasta ensimmäisestä puoliajasta kertoi se, että Ludogorets sai käytännössä ensimmäisen pidemmän pallonhallintajakson aikaiseksi vasta 35 minuutin kohdalla. HJK hallitsi peliä, mutta viimeistely tuntui tuottavan tuskaa.

Ludogorets sai vähän paremmin juonesta kiinni ennen taukovihellystä. Bernard Tekpetey pääsi laukomaan boksin reunalta. Kova laukaus suuntautui kuitenkin kohti Hazardia.

Perpa-show jatkui

Toinen puoliaika käynnistyi jälleen vauhdikkaasti. Minuuttiakaan ei oltu vielä pelattu, kun Hazard lähetti pitkän avauksen Ludogoretsin alimman linjan taakse. Browne juoksi tuhatta sataa pallon perään ja pääsi lopulta myös erinomaiseen tekopaikkaan. Viimeistely oli kuitenkin heikko ja pallo suoraan vierailijoiden maalivahti Sergio Padtin syliin.

Hetkeä myöhemmin Hetemaj petasi Brownelle erinomaisen paikan boksin sisällä, mutta tälläkin kertaa viimeinen ratkaisu jätti rutkasti toivomisen varaa.

HJK jatkoi vahvaa painettaan. Ludogoretsilla oli jo ensimmäisellä puoliajalla suuria vaikeuksia laitakaistojen puolustamisessa. Toisella puoliajalla Ludogorets pyrki organisoitumaan puolustaessa vahvemmin 4-4-1-1-muotoon, mutta HJK onnistui kerta toisensa jälkeen houkuttelemaan Ludogoretsin laitureita höntyilemään ja juoksemaan pallon perässä korkeammalle, jolloin HJK:lle aukesi isoja tiloja laiturin selustaan.

Hetemaj pelasi elämänsä peliä hyökkäävässä roolissaan. Hetemaj teki erinomaisten pallollisten tekojen lisäksi sitä, missä on parhaimmillaan, hankki vapaapotkuja omalle joukkueelleen.

55. minuutilla HJK sai Hetemajn ansiosta hyvästä paikasta vapaapotkun boksin kulmalta. Santeri Hostikka antoi erinomaisen keskityksen boksiin, jossa, kukas muukaan, kuin Hetemaj nousi korkeimmalle ja puski pallon komeasti verkkoon. 1-1.

Tunnin kohdalla kannattajat olivat jo niin haltioissaan Hetemajn suorituksista, että alkoivat laulaa herralle omaa laulua. ”Perparim Hetemaj on täällä tänään”, raikui Klubipäädyssä.

Lopulta Hetemaj otettiin vaihtoon 74. minuutilla. Harvoin on Bolt Arenalla vaihtoon tullut pelaaja saanut samanlaisia suosionosoituksia kuin Hetemaj Ludogoretsia vastaan kiittäessään kotiyleisöä, joka selvästi osasi arvostaa näkemäänsä. Hetemajn saappaita tuli täyttämään Nassim Boujellab.

Ludogorets heräsi

HJK:n tasoitusmaalin jälkeen pelin kuva tasoittui. HJK tuntui ottavan jalkaa kaasulta, mikä avasi vierailijoille sauman päästä peliin mukaan. Ludogorets alkoi vyörymään kerta toisensa jälkeen vaarallisemmin kohti HJK:n maalia.

Hazard joutui pariin otteeseen venymään paraatitorjuntoihin. Vierailijoiden maalitykki Kiril Despodov pääsi aivan vapaaksi boksin oikealla puolella, mutta Hazard ampaisi upeasti vastaan ja peitti laukaisukulman nopeasti. Huipputorjunta pelasti HJK:n

Vaikka Ludogorets pääsikin paremmin peliin mukaan, ei HJK jäänyt aseettomaksi. Ludogorets panosti aavistuksen enemmän hyökkäämiseen ja nosti pelaajiaan ylemmäs. Se avasi HJK:lle saumoja kääntää peliä nopeasti.

Vain maali puuttui

HJK loi viimeisen kymmenen minuutin aikana useamman erinomaisen maalintekopaikan. Vaihdosta sisään tullut Anthony Olusanya laukoi hiuksen hienosti ohi oikean tolpan. Vain hetkeä myöhemmin vaihdosta niin ikään sisään tullut Bojan Radulovic pääsi pitkän juoksun jälkeen kasvokkain Padtin kanssa. Juoksu oli vienyt energiat ja viimeistely oli ponneton.

HJK loi tarpeeksi tekopaikkoja, mutta tälläkään kertaa hyvät tekopaikat eivät konkretisoituneet toivotulla tavalla. Eurooppa-liigan äärettömän kova taso näkyy HJK:n kohdalla nimenomaan siinä, että se ei pysty olemaan riittävän tehokas voittaakseen otteluita.

Tasapeli oli lopulta HJK:n jatkohaaveiden kannalta heikko tulos. Taistelu kolmannesta sijasta vaatii nyt isoja pisteitä vieraskentältä, sillä Helsinkiin saapuu enää kertaalleen AS Roma.

HJK on nyt pelannut kolme ottelua Eurooppa-liigaa ja ollut jokaisessa pelissä pelillisesti erinomainen. Toki vierasottelu AS Romaa vastaan meni liian pian sleviytymistaisteluksi Miro Tenhon ulosajon myötä. Koskela voi olla näkemäänsä tyytyväinen, koska HJK on varsinkin kotikentällään ollut kivenkovia eurooppalaisia huippuseuroja vastaan pelillisesti jopa parempi osapuoli.

Aika näyttää, milloin paremmuus konkretisoituu tulokseksi. Ainakin HJK on näyttänyt Eurooppa-liigan lohkovaiheessa, että se todellakin ansaitsee pelata näitä pelejä torstai-iltaisin.

UEL: HJK:n lohkon tilanne
#JoukkueOVTHMP
1Real Betis BTB651012-416
2AS Roma ROM631211-710
3Ludogorets LUD62138-97
4HJK60152-131
UEL: Viimeisimmät tulokset
PvmOtteluTulos
03.11.2022BragaBRAMalmöMFF2-1
03.11.2022Union Saint-GilloiseUSGUnion BerlinUNI0-1
03.11.2022Real BetisBTBHJK3-0
03.11.2022AS RomaROMLudogoretsLUD3-1
03.11.2022RennesRENAEK LarnacaLAR1-1
03.11.2022Dynamo KiovaDYKFenerbahceFEN0-2
03.11.2022Bodö/GlimtBOGPSV EindhovenEIN1-2
03.11.2022ArsenalARSFC ZurichZUR1-0
03.11.2022AS MonacoASMBelgradin Punainen tähtiCRZ4-1
03.11.2022TrabzonsporTRAFerencvarosFTC1-0
03.11.2022OlympiakosOLYNantesNAN0-2
03.11.2022FK KarabahQARFreiburgSCF1-1
03.11.2022FeyenoordFEYLazioLAZ1-0
03.11.2022MidtjyllandMJYSturm GrazSTU2-0
03.11.2022Real SociedadSOCManchester UnitedMUN0-1
03.11.2022Sheriff TiraspolSHFAC Omonia NicosiaOMO1-0

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen