Qatar on pakkotyhjentänyt yli 12 asuinrakennusta maan pääkaupungin Dohan keskustasta. Kerrostaloissa sijaitsevia huoneistoja olivat tähän asti hallinneet tuhannet Qatarissa työskentelevät ulkomaiset rakennusmiehet. Talot on nyt varattu MM-kisaturisteille.

Tutkivan raportin on julkaissut Reuters. Uutistoimiston haastattelemien työläisten mukaan heille ei osoitettu uutta asuntokohdetta. Ainakin yhden kerrostalon asukkaille annettiin vain kaksi tuntia aikaa järjestää itsensä ulos talosta. Tämän jälkeen ovet lukittiin.

Moni asukkaista ei ehtinyt kerätä kaikkea omaisuuttaan talteen. Osan olinpaikaksi on jäänyt entisten kotien edessä sijaitsevat kevyen liikenteen väylät.

Qatarin viranomaisten virallisen kannan mukaan massahäädöillä ei ole mitään tekemistä tulevien MM-kisojen kanssa, vaikka asuntoja tarjotaan nyt vuokrattavaksi turisteille. FIFA kieltäytyi ottamasta asiaan kantaa.

Samaan aikaan sosiaalisessa mediassa leviää videoaineistoa, jonka perusteella kisapaikkakunnilla pystytetään aitoja. Aitojen oletettu tehtävä on toimia näköesteenä, jotta yleisillä teillä kulkevien matkailijoiden ei tarvitsisi nähdä sosiaalisesti eristäytyneitä kortteleita, joita asuttavat huonosti toimeentulevat ihmiset.