Qatar on kieltäytynyt maksamasta Fan Leader Networkiin kuuluville työläisille heidän palkkioitaan. Fan Leader Network on perusarvoiltaan kyseenalainen urheiluteollisuuden tuote, jonka tarkoitus on tarjota jalkapallon seuraajille maksettuja matkoja Qatarin MM-kisoihinin.

Vastineeksi Fan Leader Networkin jäsenten odotetaan näyttelevän innokkaita kannattajia niin paikan päällä kuin sosiaalisessa mediassa. Ohjelmaa pyörittää yksi Qatarin valtion komiteoista.

The Guardianin mukaan komitea ei suostu antamaan kutsumilleen palkkafaneille ruokarahaa. Osa heistä oli laskenut ravinnon hankintansa sen varaan.

Lue myös: MM-stadioneilta saa alkoholia vain yhdellä keinolla – ja siitä olisi pulitettava yli 20 000 euroa

The Guardianin haastattelemat työntekijät kertoivat viranomaisten vedonneen huonoon julkisuuteen ja ”misinformaatioon”, kenenkään ei ole tarkoitus kostua kisamatkasta. Julkinen sana sai vihiä ohjelmasta marraskuun alussa.

– Avustus oli tarkoitettu pieneksi lisäykseksi [vieraiden] omiin henkilökohtaisiin varoihin, ja [sen piti] helpottaa virvokkeiden [saantia] matkan aikana, todettiin palkkafanien saamissa tekstiviesteissä vain paria päivää ennen turnauksen avausottelua.

Osa faneista kantaa nyt huolta toimeentulostaan. He olettivat saavansa neljän päivän välein Qatarin minimikuukausipalkkaa vastaavan summan. Qatar puolestaan vakuuttaa tehneensä alussa selväksi, että turistien on odotettu kattavan omat elinkustannuksensa. He ovat saaneet ilmaiset edestakaiset lentokuljetukset, hotellimajoitukset ja liput turnauksen avausotteluun.

– Kukapa olisi uskonut, että säälittävästi [työläisiä kohtelevaan] autoritaariseen hallintoon ei voi luottaa? totesi Ronan Evain, kannattajaorganisaatio Football Supporters Europen (FSE) johtaja.

Muokattu 19.11. klo 19.47: Otsikkoa muutettu. Aiempi otsikko oli ”Erikoinen käänne: Qatariin matkustaneet maksufanit eivät saa rahojaan”.