Englantilainen pelaajalegenda ja nykyinen TV-kommentaattori Gary Lineker ei säästele sanojaan MM-isäntämaista. Ennen meneillään olevaa Qatarin turnausta hän kertasi BBC:n lähetyksessä, kuinka järjenvastaiselta hänestä tuntuu, että tapahtuma viedään läpi maassa, joka rikkoo ihmisoikeuksia toistuvasti. Nyt hän on sivaltanut sanan säilällä myös vuoden 2026 MM-kisojen järjestäjiä.

– Minulle [ongelma Qatarin kohdalla] oli aina enemmänkin korruptioon liittyvää, koska — kuten sanoin aiemmin — ajattelen, että oikeastaan kaikissa maissa — — on ongelmia, sanoi Lineker The News Agentsin podcastissa.

– Ja neljän vuoden päästä menemme Amerikkaan sekä Kanadaan ja Meksikoon, mutta Amerikka on tietysti poikkeuksellisen rasistinen maa.

Erityisesti Amerikan alkuperäiskansat ja afroamerikkalaiset kantavat mukanaan historian taakkaa. Yhdysvalloissa esiintyy edelleen lukuisia rakenteellisia ongelmia.

– En usko, että mikään on todella muuttunut [Qatarissa], mutta tämä on ollut mainio turnaus mutta se on jalkapalloa: jalkapallo on ihmeellinen laji, Lineker jatkoi palaten vielä Qatar-kysymykseen.

MM-kisoista Qatarin päässä vastaava Hassan Al-Thawadi on sanonut olevansa pettynyt Linekeriin. Omien sanojensa mukaan hän kutsui entisen ihanteensa paikan päälle Qatariin tutustumaan asioiden oikeaan laitaan, mutta Lineker kieltäytyi kunniasta. Lineker puolestaan väittää Al-Thawadin puhuvan roskaa.