MM-turnaus on taputeltu. Argentiina voitti mestaruuden yhden kaikkien aikojen MM-finaalin päätteeksi rangaistuspotkukilpailun jälkeen. SuomiFutiksen toimitus laittoi turnauksen parhaat pelaajat pelipaikoilleen.

Maalivahti

  • Martínez

Maalivahdiksi valikoitui Argentiinan mestaruuteen johdattanut Emiliano Martínez, jonka erikoinen tuuletus jäi monien verkkokalvoille, kun hänet valittiin turnauksen parhaaksi maalivahdiksi.

Martínez torjui Argentiinalle kaksi voittoa rangaistuspotkukilpailuissa. Finaalissa kaatui Ranska, joka onnistui kaksi kertaa neljästä. Hollanti onnistui puolivälierässä kolme kertaa viidestä.

Yksittäisenä hetkenä Martínez teki turnauksen tärkeimmän torjunnan jatkoajan viimeisillä hetkillä, kun hän torjui upeasti Kolo Muanin yrityksen. Torjunta, joka lopulta toi Argentiinalle mestaruuden.

Emiliano Martínezin erikoinen tuuletus jäi muistoihin, mutta niin jäi myös lukuisat huipputorjunnat. Kuva Getty Images.

Toimituksessa väännettiin kättä maalivahdin valinnasta, sillä myös Kroatian Dominik Livakovic pelasi upean turnauksen ja torjui Kroatialle kaksi rangaistuspotkukilpailun voittoa. Livakovicin taakse tehtiin pilkulta vain kolme maalia kahdeksasta yrityksestä rankkarikisoissa. Livakovic oli myös torjuntatilaston kärjessä 24 torjunnallaan.

MM-kulta ja yksi huipputorjunta finaalissa kallistivat valinnan lopulta Martíneziin.

Puolustuslinja

  • T. Hernández, Gvardiol, Upamecano, Hakimi

Toppareiksi valitsimme Ranskan Dayot Upamecanon sekä Kroatian tulevaisuuden tähden Joško Gvardiolin. Upamecano oli koko turnauksen ajan vahva, vaikka flunssan takia häneltä jäi välierä Marokkoa vastaan pelaamatta. Lisäksi hän huilasi myös alkulohkon Tunisia-ottelun, jonka Ranska hävisi.

Upamecano oli myös finaalissa Ranskan parhaimmistoa. Lautaro Martínezin hyvä maalintekopaikka jatkoajalla tyrehtyi, kun Upamecano liukui viime hetkellä blokkaamaan laukauksen.

Yksi heikompi hetki osui välierään, kun yksi kaikkien aikojen parhaista pelaajista, Lionel Messi, huijasi Gvardiolin pienellä painonsiirrolla ohittaen nuoren miehen helponnäköisesti. Gvardiol pelasi MM-turnauksessa itsensä puolustajien eliittiin ja hänestä on kovaa vauhtia tulossa maailman kallein puolustaja.

Joško Gvardiol loisti MM-kisoissa maski naamallaan. Kuva: Getty Images.

Theo Hernández nappasi loukkaantuneen isoveljensä, Lucas Hernándezin, paikan Ranskan vasempana laitapuolustajana. Theo täytti paikkansa erinomaisesti ja oli turnauksen parhaimmistoa. Oikealla puolella Marokon ykköstähti Achraf Hakimi pelasi erinomaiset kisat. Hakimia on pidetty jo pidemmän aikaa yhtenä maailman parhaista laitapuolustajista, eikä MM-turnaus ainakaan vähentänyt näitä puheita.

Tyrkyllä puolustuslinjaan oli myös esimerkiksi vahvasti pelannut Manchester Unitedin toppari Raphaël Varane.

Keskikenttä ja hyökkäys

  • Giroud
  • Mbappé, Griezmann, Messi
  • Amrabat, Modric

Keskikentän keskustassa hyökkäävien pelaajien alla turnausta dominoivat Marokon Sofyan Amrabat ja Kroatian kapteeni Luka Modrić.

Amrabat nousi turnauksessa suureen valokeilaan. Lukuisat riistot tekivät hänestä kertaheitolla yhden tammikuun siirtoikkunan mielenkiintoisimmista nimistä. Fiorentinaa edustava Amrabat oli ehdottomasti yksi turnauksen suurimmista yllättäjistä ja yksi tärkeimmistä syistä sille, että Marokko eteni aina välieriin saakka.

Sofyan Amrabat oli yksi turnauksen sensaatioista. Kuva: Getty Images.

Modrić oli jälleen kerran Kroatian pallollisen pelin kapellimestari. Käytännössä Kroatian hyökkäämisestä ei olisi tullut yhtään mitään ilman Modrićin valtavaa panosta. Kroatia ei ollut kehittyneiden tilastojen mukaan turnauksen parhaimmistoa, mutta Modrić pystyi omalla tekemisellään nostamaan Kroatian aina pronssille asti.

Keskikentän ylemmältä oksalta löytyvät turnauksen maalipörssin voittanut Kylian Mbappé, erinomaisen turnauksen pelannut Antoine Griezmann sekä turnauksen paras pelaaja Lionel Messi.

Mbappé iski finaalissa hattutempun ja upotti oman rankkarinsa pilkkukisassa, mutta sekään ei riittänyt MM-kultaan tällä kertaa. Mbappé oli joka tapauksessa suorastaan säkenöivä ja voi hyvin olla, että seuraavassa MM-turnauksessa Mbappé nousee jo ylhäiseen yksinäisyyteen yksittäisenä pelaajana.

Griezmann oli erinomainen Ranskan keskikentällä. Hyökkäyssuuntaan Griezmann oli alati vaarallinen laajalla säteellä, mutta hänen roolinsa korostui myös pallojen riistäjänä ja erinomaisena prässääjänä puolustusvaiheessa. Finaalissa Griezmann hyytyi ja katosi kuvasta.

Messin kohdalla omaa kieltänsä kertoo se, että hän käytännössä hinasi Argentiinan kohtalaisen joukkueen aina maailmanmestariksi. Messi teki Argentiinasta paremman joukkueen, mitä se paperilla oli. Hän pokkasi jokaisesta pudotuspeliottelusta ottelun parhaan pelaajan palkinnon.

Lisäksi Messi teki tärkeitä maaleja pilkulta ja oli maalipörssin kakkonen. Ilman Messiä Argentiina olisi luultavasti jäänyt alkulohkoon. Se kertoo kaiken oleellisen Messin merkityksestä Argentiinalle. Kaikkien aikojen jalkapalloilija.

Keskikentälle riitti tunkua. Argentiinan keskikentällä erinomaisesti pelannut Enzo Fernández oli yksi turnauksen yllättäjiä. Jude Bellingham nousi jo nyt 19-vuotiaana Englannin keskikentän hallitsijaksi. Bruno Fernandes hinasi Portugalia, ja paremmalla joukkuemenestyksellä Fernandes olisi varmasti ollut lähellä tähdistön hyökkäävän keskikentän paikkaa.

Argentiinan mestarijoukkueesta mainintansa ansaitsevat myös Alexis Mac Allister sekä Rodrigo De Paul. Brigthonia edustava Mac Allister nousi varkain Argentiinan avauksen pelaajaksi ja esiintyi roolissaan erinomaisesti. De Paul oli tärkeä rikkova pelaaja koko kisojen ajan.

Olivier Giroud’n turnaus päättyi tylysti jo ennen finaalin taukovihellystä. Kuva: Getty Images.

Bellinghamin lisäksi Harry Kane ja Bukayo Saka pelasivat vahvan turnauksen Englannin riveissä. Puolivälierätappio Ranskalle päätti kuitenkin Englannin turnauksen ennen aikojaan. Eikä vähiten siitä syystä, että Kane laukoi ratkaisevan rankkarinsa varsinaisella peliajalla taivaan tuuliin.

Kärkeen ei älyttömästi vaihtoehtoja ole. Ranskan Olivier Giroud nousi upeasti Karim Benzeman loukkaantumisen jälkeen vastuunkantajaksi, mutta finaalissa mies katosi Griezmannin tavoin kuvasta. Giroud otettiin vaihtoon jo ennen taukovihellystä. Giroud teki neljä maalia turnauksessa ja oli Ranskalle tärkeä hyökkäysten päättäjä kovalla prosentilla.

Argentiinan nuori hyökkääjä Julián Álvarez onnistui erinomaisesti välierässä ja nousi komeasti Argentiinan ykköskärjeksi, kun Lautaro Martínez ei onnistunut täyttämään ykköshyökkääjän rooliaan. Álvarez pelasi mukiinmenevän turnauksen, mutta hänen merkityksensä joukkueelleen oli silti pienempi kuin Giroud’n.