Kamerunin jalkapalloa koettelee skandaali. 32:lle alle 17-vuotiaiden turnaukseen kutsutulle pelaajalle on tullut hylkäys ”ikäkokeista”, eli toisin sanoen he ovat osoittautuneet vanhemmiksi kuin väittivät olleensa. Asiasta uutisoi The Athletic.

Kyseisiä pelaajia estetään nyt osallistumasta Keski-Afrikan jalkapalloliittojen yhdistyksen UNIFFAC:n pyörittämään kilpailuun. Kilpailussa ovat mukana Kongon, Tšadin, Kongon demokraattisen tasavallan ja Keski-Afrikan tasavallan maajoukkueet. Se alkaa 12. tammikuuta ja pidetään rannikkokaupunki Limbéssä, Kamerunissa. Kaksi parasta joukkuetta pääsee maanosan laajuiseen nuorisoturnauksen.

Kamerunin antamasta alkuperäisestä pelaajalistasta diskattiin 21 pelaajaa. Liitto yritti täydentää joukkuettaan lisäpelaajilla, mutta heistäkin 11 on todettu kelpaamattomiksi. Kamerunilla on kiire, jos se mielii löytää ajoissa riittävästi pelaajia joukkueeseen.

Ikähuijaus on vakava ongelma jalkapallossa. Sitä esiintyy köyhemmissä maissa, joissa käytettävissä olevat seuranta- ja rekisteröintimenetelmät ovat puutteellisia. Ja koska kilpailu huipulla on järkyttävän kovaa ja vanheneminen pelättyä, pelaajia houkuttelee mahdollisuus vaikuttaa ikäistään nuoremmilta.

Kamerunin jalkapalloliittoa johtaa Samuel Eto’o, yksi Afrikan kaikkien aikojen pelaajista. The Athleticin mukaan hän yrittää ”epätoivoisesti” ammattimaistaa maan jalkapallokulttuuria. Kamerun on esiintynyt MM-kisojen pudotuspeleissä viimeksi vuonna 1990.

The Athletic kertoo, että ikähuijauksista käytävää keskustelua kartetaan. Ilmiöön moittivasti suhtautuva henkilö saattaa helposti syyllistyä rasististen stereotypioiden tukemiseen. Ikähuijaukseen liittyvä stigma on myös todellinen, ja aiheettomasti epäillyn pelaajan ura voi mennä piloille sen takia.