HELSINKI. Suomi kaatoi Slovenian EM-karsintojen kolmannen kierroksen ottelussa maalein 2-0. Vaikeaa se oli, mutta voitto tuli. Jotain tällaista tosin osattiin odottaakin.

Päävalmentaja Markku Kanerva yllätti jättämällä Glen Kamaran ulos avauskokoonpanosta. Keskikentän ytimessä luutivat Rasmus Schüller ja Kaan Kairinen. Ryminällä Huuhkajiin tullut Oliver Antman puolestaan muodosti hyökkäävän kolmikon yhdessä Teemu Pukin ja Joel Pohjanpalon kanssa.

Lopulta juuri tuo viisikko oli paljolti vastuussa Suomen maaleista. Pohjanpalo iski ensimmäisen ja Antman toisen. Pukki syötti molemmat, ja alustuksissa näkyi vahvasti Kairisen ja Schüllerin kädenjälki.

Huuhkajat avasi ottelun maalihanat jo 13. minuutilla täpötäyden Helsingin olympiastadionin riemuksi. Kairinen riisti pallon hyvällä vastaprässillä, ja peliväline päätyi Antmanille. Jako heti oikeaan laitaan ajautuneelle Pukille, matala keskitys, ja Pohjanpalolta matala kuti maalivahdin jalkojen välistä sisään.

Tässä vaiheessa ottelu oli melko hyvin Suomen kontrollissa. Pelaajien väliset etäisyydet pysyivät lyhyinä eikä Slovenia päässyt haluamiinsa nopeisiin iskuihin.

Vajaan puolen tunnin kohdalla pelin virtaus kääntyi selvästi Slovenian puolelle. Alkoi Huuhkajien näkökulmasta melkein 40 minuutin pituinen vaikea jakso, jonka aikana onni, blokit ja Lukas Hradecky pitivät Suomen voittohaaveet elossa.

Erityisen paljon harmia Suomelle aiheutti Slovenian oikean laidan Petar Stojanovic. Puolen tunnin kohdalla italialaisen Empolin pelaaja hyökkäsi tyhjään tilaan ja tarjoili keskityksen takaviistoon. Huippulupaus Benjamin Seskon yritys epäonnistui, mutta valui silti tolppaan ja siitä ulos.

Lähes heti perään Suomi pelastui jälleen niukin naukin. Nyt Slovenia hyökkäsi nopeasti Suomen epäorganisoitunutta puolustusta vastaan. Pallo pelattiin boksin sisään Seskolle, joka pääsi yrittämään kahdesti. Molemmilla kerroilla Arttu Hoskonen onnistui blokkaamaan. Ensimmäinen blokki osui käteen, mutta erotuomari tulkitsi, ettei tilanne ollut pilkun arvoinen.

Toisen jakson alussa Stojanovicin erinomainen pystysyöttö tavoitti millintarkasti Andraz Sporarin, jonka jatko sujahti puolisen metriä takatolpasta ohi.

Viitisen minuuttia myöhemmin Sporar tarjoili Stojanovicille, mutta Hradecky venytti torjunnan alakulmasta.

Kuten sanottu, tarvittiin onnea, blokkeja ja Hradecky. Ja lopulta Antman päästi Huuhkajat piinasta 64. minuutilla. Schüller katkaisi syötön ja käynnisti nopean hyökkäyksen Pukin kautta. Norwichista tänä kesänä lähtevä maalipyssy jakoi kuljetuksen jälkeen Antmanille, jonka tarpeeksi tarkka laukaus painui maalivahdin käsien kautta takakulmaan.

Pukki on nyt syöttänyt Suomen kaikki neljä maalia näissä EM-karsinnoissa.

Heti maalin jälkeen jalkakrampista kärsinyt Pukki otettiin vaihtoon ja tilalle debytantti Daniel Håkans. Päävalmentaja Kanerva teki samalla muutoksen myös puolustuslinjaan ottamalla Matti Peltolan Richard Jensenin tilalle, kenties reagointina Stojanovicin aiheuttamiin ongelmiin.

Slovenia sai ottelun lopussa vielä toistamiseen pallon Suomen maalipuihin, mutta ei onnistunut ohittamaan Hradeckya.

Maaliodottama kirjattiin Slovenialle 1,06-0,73. Siitä huolimatta Huuhkajat vei voiton lukemin 2-0 ja nousi H-lohkon kärkipaikalle. Kolmesta ottelusta Suomi on kerännyt kuusi pistettä.

Myöhemmin illalla pelataan saman lohkon Tanska – Pohjois-Irlanti ja San Marino – Kazakstan.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

EM-karsinnat, H-lohko
#JoukkueOVTHMP
1Tanska DNK1071219-1022
2Slovenia SLO1071220-922
3Suomi FIN1060418-1018
4Kazakstan KAZ1060416-1218
5Pohjois-Irlanti NIR103079-139

LUE MYÖS