Jalkapallon megatähti Cristiano Ronaldo edusti Englannin Valioliigassa pelaavaa Manchester Unitedia puolitoista kautta vuosina 2021–22.

Jo vuosikausia aiemmin Manchesterissa pelannut Ronaldo oli palannut seuraan huhumyllyn päätteeksi ja suuren kohun saattelemana. Tarinat viime visiitiltä olivat pitkään kulkeneet osana Unitedin sisäistä ja ulkoista historiaa.

Ronaldon saapuminen nostikin kannattajien menestys­odotukset korkealle, ja hänestä odotettiin sateentekijää.

Joidenkin mielestä Ronaldon tulo Unitediin jopa pilasi joukkueen lopulta. The Athleticin toimittaja Andy Mitten kysyi hiljattain Ole Gunnar Solskjæriltä, joukkueen silloiselta managerilta, onko puheissa perää.

– Se oli [tilaisuus], josta oli hyvin vaikeaa kieltäytyä, ja minusta tuntui, että meidän oli tartuttava siihen. Mutta se osoittautui virheeksi, Solskjær myönsi puhelimessa.

– Se tuntui niin oikealta, kun hän allekirjoitti sopimuksensa, ja fanit tunsivat samoin siinä Newcastle-ottelussa, kun koko Old Trafford rokkasi.

Ronaldo teki ensimmäisessä ottelussaan kaksi maalia Unitedin voittaessa 4–1.

– Hän oli edelleen yksi maailman parhaista maalintekijöistä. Hän näytti vahvalta.

Ronaldo oli samana kesänä saanut EM-kisoista kultaisen kengän. Kausi Juventuksessa oli tuonut myös Italian pääsarjan maalikuninkuuden.

– Kun katsoin [tulevia] pelejä, [tiesin], että edessämme oli ratkaiseva ajanjakso: Manchester City, Liverpool ja Tottenham sekä Leicester vieraissa. Sitten Chelsea ja Arsenal plus pelit Mestarien liigassa. Asiat lähtivät luisumaan väärään suuntaan. Kaikki alkoi kotiottelusta Aston Villaa vastaan ja loppupuolen hukatusta pilkusta.

United hävisi syyskuussa pelatun ottelun 0–1. Bruno Fernandes epäonnistui rangaistuspotkussaan aivan toisen puoliajan loppuhetkillä. Solskjær joutui ongelmiin.

Vastaus kysymykseen Ronaldosta antaa kuvan temperamenttisesta miehestä, joka hiukan söi joukkueen yhtenäisyyttä.

– Kun on olemassa jokin porukka, kaikkien pitäisi vetää samaa köyttä. Kun hommat eivät menneet putkeen, näki, että tietyillä pelaajilla astui ego esiin. Voitimme Tottenhamin vakuuttavasti 3–0 vieraissa, mutta sitten hävisimme kaksi peliä…

Koska tehot lepäsivät yksinomaan Ronaldon varassa, hänen vaikutuksensa Unitediin sai liikkeelle sekä hyväksyvät ihailijat että kiivaat vastustajat. Solskjær itse joutui jättämään työnsä 21. marraskuuta 2021. Ronaldo lähti seurasta lähes tasan vuosi myöhemmin ja poltti kaikki sillat takanaan menetettyään managerinsa Erik ten Hagin luottamuksen.