Euroopan jalkapalloliitto (UEFA) on vahvistanut, että se ottaa Venäjän alle 17-vuotiaiden joukkueet takaisin kilpailuihinsa.

UEFA hyllytti kaikki venäläisjoukkueet Euroopan kilpailuista sen jälkeen, kun maa aloitti täysimittaisen hyökkäyssotansa Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Kattojärjestö sanoo tiedotteessaan, että se tuomitsee yhä ”Venäjän laittoman sodan”, mutta sen mukaan lapsia ei tulisi rangaista aikuisten teoista. Kaikki muut venäläisjoukkueet ovat edelleen pelikiellossa UEFA:n kilpailuissa.

– UEFA:n jatkuva venäläisten aikuisjoukkueiden pelikielto kuvastaa UEFA:n sitoutumista väkivaltaa ja aggressiota vastaan. UEFA on päättänyt, että tämä kanta jatkuu, kunnes sota on ohi ja rauha palautettu, kommentoi järjestön puheenjohtaja Aleksander Čeferin.

– Mutta kieltämällä lapsia osallistumasta kilpailuihimme emme ainoastaan jätä tunnustamatta ja puolustamatta heidän kokonaisvaltaisen kehityksensä perusoikeutta, vaan syrjimme heitä suoraan.

Venäjän U17-joukkueiden otteluja ei pelata Venäjällä, eivätkä Venäjän joukkueet saa käyttää maajoukkuepukuaan, näyttää lippuaan tai soittaa kansallishymniään.

Seuraavat alle 17-vuotiaiden EM-kisat pelataan ensi vuonna Kyproksella (pojat) ja Ruotsissa (tytöt).