Huuhkajien matkassa on alkaneella maajoukkuetauolla uusi nimi, kun Sandefjordin maalivahti Hugo Keto kutsuttiin mukaan EM-karsintapeleihin Sloveniaa ja Kazakstania vastaan.

Keto, 25, oli Huuhkajien penkillä tammikuussa 2018, kun Suomi voitti reservipainotteisessa ystävyysottelussa Jordanian 2-1. Nyt hän on kuitenkin ensimmäistä kertaa tosipeleissä mukana.

Bayer Leverkusenin Lukas Hradecky ja Venezian Jesse Joronen ovat pitkään olleet Huuhkajien kaksi luottovahtia, mutta Joronen joutui jäämään lokakuun peleistä pois loukkaantumisen takia. Keto myönsi keskiviikkona maajoukkueen lehdistötilaisuudessa, ettei osannut odottaa kutsuaan.

– Kyllä se tuli vähän yllätyksenä. En ollut hirveästi seurannut muiden loukkaantumistilanteita tai mitään tuollaista, ja Jessehän loukkaantui oman pelinsä ihan lopussa. En ollut saanut mitään tietoa siitä ennen kuin Antti (Niemi, maalivahtivalmentaja) soitti ja sanoi, että valitsee minut paikkaamaan.

– Joukkueeseen oli tosi helppo tulla mukaan. Melkein puolet joukkueesta on tuttuja minulle juniorimaajoukkueista tai seurajoukkuekuvioista.

– Maalivahtikaksikko (Hradecky ja Viljami Sinisalo) on tosi hyviä tyyppejä. Meillä on sellainen hyvä rento tunnelma, mutta tehdään töitä ihan kunnolla. Se on juuri sitä, mistä tykkään.

Keto tiedostaa oman asemansa Huuhkajissa. Kapteeni Hradecky on tolppien välissä kummassakin ottelussa, jos mitään ihmeellistä ei tapahdu.

– Ekakertalaisena en hirveästi odota, että pääsisin pelaamaan, mutta teen parhaani, että Luke on valmis pelejä varten ja yritän pitää vähän tunnelmaa ylhäällä myös.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Huuhkajien maalivahtivalmentaja, maajoukkueen entinen luottotorjuja Antti Niemi sanoi, että tärkeintä oli kutsua Jorosen tilalle korvaaja, jolla on pelituntumaa, sekä kokemusta maajoukkuetapahtumista.

– [Hugon] rooli on varmaan aika selvä. Jesse loukkaantui, mikä on tietenkin ikävä juttu. Meillä on ollut aika vakio tuo maalivahtitilanne viime vuosina. Sitten mietittiin, kenellä on pelikokemusta alla, ja Hugo oli siinä mielessä ihan luonnollinen vaihtoehto.

– Kuten hän itsekin totesi, niin hän on pelannut ihan hyvässä sarjassa isoja minuutteja. Kiva nähdä hänet pitkästä aikaa. Hugoa muistan enemmän tuolta juniorivuosilta, ja on kehittynyt kyllä kovasti. Ei ole enää mikään junioripelaaja, vaan aikuinen ammattilainen.

– Tässä tilanteessa me jouduimme oikeastaan katsomaan sitä, kenellä on pelituntumaa. Tiedän itse kokemuksesta, että se ei ole maalivahdille hyvä juttu, kun ei pelaa paljon. Valintavaihtoehdot olivat suhteellisen vähissä varsinkin, kun alle 21-vuotiaiden maajoukkue pelaa tällä hetkellä myös. Eli nämä nuoremmat maalivahdit eivät tulleet kysymykseen.

Tilanne seurajoukkueessa

Keto lähti jo nuorena Helsingin Jalkapalloklubista Englantiin, jossa hän pelasi Valioliigasta tuttujen Arsenalin ja Brightonin akatemioissa ja kävi lainalla irlantilaisessa Waterford FC:ssä.

Hän palasi HJK:hon vuonna 2020 ja esiintyi Klubissa kahden kauden aikana 40 ottelussa ennen kuin siirtyi Norjaan.

– Silloin kun olin Englannissa, niin pelasin akatemiafutista. Onhan se aina eri asia pelata miesten jalkapalloa ulkomailla, ja Norjan sarja on ihan hyvätasoinen, vauhdikas sarja. Olen kehittynyt siellä omasta mielestäni paljon pelaajana ja saanut hyvää kokemusta, kertoi Keto.

Huuhkajien tulokkaalle on kertynyt Sandefjordissa mukavasti minuutteja, mutta joukkueella on ollut vaikeaa hänen kummallakin kaudellaan. Viime vuonna Sandefjord vältti putoamisen karsintojen kautta, mutta tällä kaudella sarjavaihdos uhkaa jälleen, kun sesonki on loppusuoralla.

Keton sopimus Sandefjordissa on voimassa vielä ensi kauden, mutta hän saattaa pohtia vaihtoehtojaan, jos joukkue putoaa pääsarjasta.

– Ei se nyt mikään maailman ideaalisin tilanne olisi jatkaa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Toivotaan, että kaikki menee hyvin tässä kauden lopussa ja pysymme Eliteserienissä. Jos emme pysy, niin sitten pitää keskustella tilanteesta.

Ville Liimatta